12-12-16

Lissabon eens anders (deel2)

Tijdens ons verblijf gaan we, één van de dagen, met de bus naar Obidos.( Klik)

2016 Lisbonne15.jpg

2016 Lisbonne14.jpg

2016 Lisbonne12.jpg

P1210734.JPG

Obidos ook gekend voor zijn Ginja in chocolade cupjes geserveerd. Dat liet ik niet aan mij voorbij gaan.

2016 Lisbonne13.jpg

tongue-out

Wij gingen er eten in een eigenaardig restaurant

2016 Lisbonne16.jpg

De tafels met banken zijn er trapgewijs opgesteld door de helling van de straat. Het vlees en de vis worden er in een soort pizzaoven op straat gegrild en op een plank geserveerd. Alleen dit origeneels deed ons voor dit restaurant kiezen. Het ging er gezellig aan toe. Het zat er ook vol van Aziatische toeristen die het luidruchtig aanprezen aan de voorbijkomende landgenoten. Wat een glimlach en een gezellige sfeer bij ieder teweeg bracht.

Wij raakten aan de praat met een Duits koppel (leeftijdsgenoten) die met hun kamper rondreizden. Dit doen ze gedurende de wintermaanden en keren pas in de lente terug naar huis.

Tijdens onze korte vakantie kuierden we nog in de straten van Lissabon.

2016 Lisbonne8.jpg

Het gaat langs restaurantjes, originele winkeltjes en we stappen ook een boekhandel binnen. Zomaar, om te zien hoe het er binnen uitziet.

2016 Lisbonne9.jpg

Door de smalle straatjesen steegjes in de oude wijk Alfama.

2016 Lisbonne18.jpg

2016 Lisbonne20.jpg

We gaan een bezoek brengen aan de Mercado da Ribeira. De lokale overdekte markt met vlees, vis, groenten, bloemen enz... Nu helemaal vernieuwd zonder te roeren aan de oude originele struktuur.2016 Lisbonne19.jpg

In een groot deel hebben ze hippe eettentjes gemaakt. Een soort van tapasbars waar je alle smaken van de wereld kunt nuttigen. We waren echter veel te vroeg om te kunnen eten.

Wij gingen dan maar naar het grote winkelcentrum Vasco de Gama. Helemaal aan de andere kant van de stad gelegen.

De laatste dag gingen we nog naar de grote rommelmarkt (feirra do ladre). 

2016 Lisbonne17.jpg

Rommelmarkt = stokkepaardje van mijn man.

                                                             De laatste uren, nog een drankje op het terras van de pastelaria Suiza op de Praça Rossio en dan tot het tijd is in de zetels van de lobby in ons hotel.P1210618.JPG

 's Avonds reizen we, opgeladen vol energie, terug naar huis.

 

10-12-16

Lissabon eens anders (deel 1)

Tussen de boeking en de reis met "thuis" boek ik ook nog eens een citytrip naar Lissabon. Waarom weer Lissabon? Het is altijd een vraag "waar gaan we eens naartoe?" Daarbij kijken we naar allerlei plaatsen die we echt nog willen doen maar steeds vallen we terug op Lissabon. De stad waar we ons hart aan verloren. Wij voelen er ons zo goed als thuis.

We hebben net de tijd om wat te bekomen van Andalousie, valiezen uitpakken en de was te doen voor we weer weg zijn.

P1210631.JPGAls ik begin af te tellen op mijn FB pagina zet onze vriendin Magda een reactie: "Dan zien we ons ginder?" Ik denk dat ze aan het zwanzen is omdat we eens afspraken om samen, in het najaar, naar Lissabon te gaan. Het kwam er echter nooit van. En wat blijkt? Ze gaat er samen met enkele vriendinnen op citytrip. Toevallig zitten we op hetzelfde uur in hetzelfde vliegtuig! En tot overmaat logeren we ook nog eens in hetzelfde hotel. We konden het niet beter treffen. Samen op reis en dan toch weer niet helemaal samen...

We zien ons alleen bij het ontbijt. Daarna volgen zij hun planning.

Wij doen het rustig aan. We zijn er niet naartoe getrokken als toerist.

 Dit keer hebben we voor een redelijk chic hotel gekozen. We worden er verwelkomt door een portier in groot ornaat, die de deur van onze taxi, bij het uitstappen, open houd. Wat mij een beetje doet lachen. Het voelt een beetje "Pretty Woman" aan. Hahaha...Ik denk daarbij aan een voorval in Rome, met mijn dochter en kleindochter.

2016 Lisbonne2.jpg

In de kamer als we de TV willen aanzetten krijgen we eerst een bericht te lezen...Persoonlijk aan ons gericht. Na de middag word er op de deur geklopt. Het blijkt een ober te zijn die ons een flesje Porto en enkele koekjes komt brengen, om ons Welkom te heten. Waw dat kregen we nog nooit elders.

2016 Lisbonne3.jpg

's Middags gaan we in ons vertrouwde restaurant eten. De vroegere eigenaar is er niet meer. Het voelt niet meer zoals voorheen en de overige dagen gaan we er niet meer. Ook omdat de nieuwe uitbater ons voorloog dat de andere op vakantie was, om ons toch in zijn zaak te houden!

Daarna gaan we wandelen. We zitten een tijdje aan het water, lopen een er een eindje langs en bekijken hoe veel Lissabon aan het veranderen is. Ze hebben er alles aan gedaan om het héél toeristisch en moderner te maken. Toch zonder iets aan de oude en historische gebouwen te veranderen. Dit zou de charme weg nemen.

2016 Lisbonne4.jpg

We nemen onze dagelijkse portie gepofte kastanjes. Je kunt ze hier altijd krijgen!

2016 Lisbonne5.jpg

Iedere morgen bij het ontbijt vertelt Magda wat ze overdag bezocht hebben. Ze hebben een zeer drukke planning. Wij deden dit alles bij onze vorige bezoeken.

Bij het wandelen ontdekken we deze nieuwe zaak waar we kunnen zien hoe de fameuse Pasteis de Nata gemaakt worden. We zagen dit vroeger al eens in Bélem.

2016 Lisbonne10.jpg

Wij zien ook hoe de Ginjinha likeur in een Ginjeria, (kleine bar waar je de likeur kan dégusteren en ook kopen)geleverd word. Gewoon zoals je mazout voor de verwarming zou in doen. Van de citerne wagen recht in het vat van de bar.

2016 Lisbonne7.jpg

Op het dak van het hotel kan men, vanaf de avondschemering, op het terras. Dit is een paar trappen hoger gelegen dan de bovenste verdieping. Daar is de Rooftop bar en je hebt er een panoramisch zicht over Lissabon.

In de zomer moet het hier heerlijk zijn. Misschien ook wel te druk. Wij zijn nu in November en de avonden zijn fris. Na een paar foto's gaan we toch liever binnen in de bar op het gelijkvloers zitten.

2016 Lisbonne11.jpg

Overdag is het steeds warm en mooi terrasjes weer. Een regenbui krijgen we ook nu en dan maar dat blijft nooit duren zoals bij ons.

2016 Lisbonne6.jpg

Bij het wandelen zien we deze schilder aan de slag. Hij schildert de elevador da Bica. Dit soort tram zijn superleuk. Dit moet je gedaan hebben. Zij rijden je zowel de steile heuvels op als af. En brengen je in de meest populaire wijken. Een echte reis in de tijd.

03-12-16

Thuisreis Andalusië / 16 tot 18-11-'16 /Dag6-7-8

De drie volgende dagen doen we het wat rustiger aan. De excursies waren wel leuk maar toch echt vermoeiend. We zijn tenslotte op vakantie!

Dat wil niet zeggen dat de thuisblijvers niets doen. Iedere keer is er wel animatie voorzien met één of meerdere acteurs. Dat is dan bv. petanque, een wandeling langs het strand, Salsa, bingo, shuffle of karabijnschieten, body work out of wat dan ook. Je kunt je niet echt vervelen als je het maar wil!

16-11-'16 We gaan niet mee op uitstap en blijven iets langer in bed dan de voorbije dagen. Ik dacht zelfs dat ik geen ontbijt meer zou krijgen toen ik om 9h30 wakker schoot.

Het was echter loos alarm want zelfs de laatkomers kunnen nog iets krijgen aan één van de buffetten. Ook zo op de middag of avond.

2016 THUISREIS Andalusia54.jpg

We besluiten naar het strand te gaan. Ik wandel met mijn voeten in het golvende water. ZALIG!

2016 THUISREIS Andalusia52.jpg

Manlief zoekt mooie schelpen bijeen om later in een van zijn knutselwerken te gebruiken. Of zo maar om bezig te zijn.

Rond de middag, voor etenstijd, blijven we aan de strandbar om iets te drinken. Ander schoon volk komt ook even van de zon, zee en een glaasje genieten. Zoals Paulien met haar mama, Adil met nog iemand van het team. 

2016 THUISREIS Andalusia53.jpg

Het is hier vandaag 28°.

DSC_0196.JPG

Na het middagbuffet slenteren we naar het terras en proberen nog wat drankjes uit.

2016 THUISREIS Andalusia55.jpg

Om 16h hebben we het fotomoment met Geert (Peter), Annick (Rosa), Vanya (Femke) en Franck (Renzo).

ee97de1cdebdcbdf249eb7ffc44ba4b8fee429ca.jpg

Van daar begeven we ons naar de bar salon voor het schrijversmoment. De drie winnaars van de wedstrijd om iets voor "THUIS" te schrijven worden bekent gemaakt. Twee van onze vrienden, op de drie, zijn er bij.

 We kijken nog naar de thuisaflevering en dan is het weer etenstijd. Diner in het Grill restaurant (alleen gereserveerd voor de thuisgroep) aansluitend de "bal masqué" dansavond.

2016 THUISREIS Andalusia57.jpg

 De chef patisier deed zijn best voor ons.  IMG_1179.JPG

Ik blijf er tot 23h30 en dan dacht ik het ietsje rustiger aan gedaan te hebben!

* * * *

17-11-'16 Chiclana, leuke naam en dus willen we ook wel eens weten hoe het in Chiclana is. We nemen op eigen houtje de bus naar dit stadje. Niet ZO toeristisch, naar ons gedacht, maar toch gezellig om er rond te kuieren.

2016 THUISREIS Andalusia58.jpg

We lopen door de winkelstraten en even in het nieuwe winkelcentrum

DSCI0160.JPG

die nog maar heel schaars verhuurd is en dan zetten we ons op een plein waar de lokale inwoners komen rusten bij het boodschappen doen.

2016 THUISREIS Andalusia61.jpg

Op deze foto kun je niet zeggen dat we niet in Spanje zijn! Alles komt aan bod, dansschoentjes, breiwol, reclame voor het Museum met de cape van een toreador op een typisch Spaans stoeltje tot de testikels van de stier bij de beenhouwer.

Het enige niet Spaans is mijn man die aan zijn riem een gaatje meer doet knippen omdat hij weer iets dunner geworden is. LOL

 Ik kan de verleiding niet weerstaan aan een snee geroosterd brood, gemeerd met een mengsel van olijfolie en gedroogde tomaten en enkele sneetjes Serano ham Een echte aanbieding 2€ met een koffie er bij.

2016 THUISREIS Andalusia60.jpg

Een arme blinde vrouw zingt een stukje flamenco voor een paar eurocent.

 Dan gaan we weer verder op. We nemen een dozijn kastanjes die we gezeten op een bankje op een andere plaats eten. Er staat een kerk die we even binnen gaan.

2016 THUISREIS Andalusia59.jpg

Dan terug met de lokale bus naar ons hotel.

In de namiddag maakt Rosa Sangria en brengt bij iedere fan, die het wil proeven, een glaasje aan tafel. Weer een moment voor een gezellige babbel of een foto.

2016 THUISREIS Andalusia56.jpg

Ook nog vlug eentje met Peter en Femke

P1210553.JPG

We voelen ons toch zo "THUIS" met hen...

Dan naar de Bar Salon voor een afscheidscoctail en de voornaamste gegevens over de terugreis van morgen.

* * * *

18-11-'16 Onze valiezen zijn gepakt. We moeten de kamer voor 12h verlaten. We zetten ze aan de deur en de rest doet het hotelpersoneel tot aan de lobby.

Om kwart voor vier worden wij in de lobby verwacht om onze bagage te nemen en zelf op de bus te zetten. Om 18h55 hebben we onze vlucht naar Zaventem.

2016 THUISREIS Andalusia62.jpg

Hier en daar nog eens, tot ziens, naar iemand wuiven en het is over. We zijn weg...

Alles verloopt vlot en bij aankomst staat de man van onze taxi ons, zoals afgesproken, op te wachten.

* * * *

De dagen die volgen breng ik mijn beschadigde bagage om te maken. Dit verloopt heel vlot en mijn koffer kan terug op reis.

Volgend jaar gaat de Thuisreis naar Malta. Wij denken niet meer mee te gaan.

01-12-16

Thuisreis Andalusië / 15-11-'16 / Dag5

Zaterdag, dit is dan al de helft van onze vakantie. We gaan naar Sevilla, de 3de uitstap die we geboekt hebben. Aan de laatste twee doen we niet mee.

We hebben weer Renzo aan boord. Het is een lange reis met een tussenstop halverwege.

Als we Sevilla binnen rijden gaat het langs brede lanen met grote villa's of paviljoenen. Overblijfselen van de grote wereldtentoonstelling van 1929.

2016 THUISREIS Andalusia39.jpg

Eerst wandelen we door het prachtige Park Maria Louisa, genoemd naar Marie d'Orléans die een deel van de tuinen van het Kasteel San telmo aan de stad Sevilla schonk. Een prachtig , uitgestrekt park vol geschiedenis en oh zo romantisch!

2016 THUISREIS Andalusia40.jpg

Als we het park aan de andere zijde uitwandelen staan we voor de Plaza d'España (klik). Niet te geloven hoe mooi dit is. Geheel met azulejas bewerkt. Het lijkt wel een plaats uit porselein. De zon staat hoog aan de hemel en het is hier zelfs te warm.

2016 THUISREIS Andalusia42.jpg

2016 THUISREIS Andalusia43.jpg

P1210376.JPG

Van hieruit wandelen we naar het centrum. Nog een beetje uitleg van onze gids en dan vrije tijd om iets te gaan eten en enkele souvenirs te kopen.

2016 THUISREIS Andalusia44.jpg

2016 THUISREIS Andalusia47.jpg

2016 THUISREIS Andalusia48.jpg

Na de middag verzamelen we ons terug op de afgesproken plaats waar onze gids ons over geeft aan een lokale gids. We krijgen allemaal een hoofdtelefoon met zendertje. Zo kunnen we de uitleg dat de gids ons geeft van op afstand horen en moeten we niet rond haar geschaard staan. 

2016 THUISREIS Andalusia45.jpg

Wij lijken allemaal wel reporters een gelegenheid voor Renzo om even grappig te doen. We wandelen het Alcazar (klik)binnen, wandelen langs prachtige tuinen de gebouwen, rijk aan geschiedenis.

2016 THUISREIS Andalusia46.jpg

En onze dag is nog niet ten einde. Nu gaat het naar de Kathedraal van Sevilla (klik). Hier hebben we ook een hele tijd voor nodig. Mijn man bleef buiten op een bankje. Het was een te vermoeiende dag voor hem. 

2016 THUISREIS Andalusia49.jpg

 Deze avond bij het thuiskomen kijken we nog naar de thuisaflevering. Dan gaan we ons opfrissen voor het diner en  fotografeer ik de prachtige zonsondergang van op ons balkon. Het is 19h40.

2016 THUISREIS Andalusia50.jpg

Bij het eten verwelkomen we Annick Segal(Rosa), Vanya Wellens(Femke) en Geert Hunaerts(Peter) die zo juist aangekomen zijn. Ze gaan van tafel tot tafel om iedereen gedag te zeggen!

2016 THUISREIS Andalusia51.jpg

Een superleuke maar heel vermoeiende dag.

 

25-11-16

Thuisreis Andalusië / 14-10-'16 / Dag4

De 4de dag gaat het naar Cadiz (klik). Om 8h15 stipt vertrekken we.

Wij hebben Renzo in de bus. Hij begint al meteen met grappen te vertellen. Tot onze spijt mag dat echter niet de hele rit duren anders heeft de gids geen woord meer te plaatsen. Renzo nestelt zich dan maar knusjes in zijn zetel en slaapt een stukje roes uit. Hij was gisteren nog tot laat, of was het vroeg, in de bar.

P1210205.JPG

Iedere keer als hij er een beetje bij is krijgen we een grap te horen. En na iedere uitleg van de gids krijgen we: "Dos servezas por favor". En iedereen doet mee. We vervelen ons niet met Renzo! 

In Cadiz aangekomen maken we eerst een panoramische bustocht die ons langs de allermooiste plekjes rijd.

We stoppen aan La Caleta het strand van Cadiz. Dit is het oudste gedeelte van de stad en ook het kleinste strand die een beetje apart ligt van het grote strand.2016 THUISREIS Andalusia28.jpg

Bij laag water liggen de vele vissersbootjes te wachten en mijmeren om op het water te dobberen. Van hieruit zien we de burcht van San Sébastian. Deze ligt op het uiteinde van een km lange landtong. Aan de andere zijde zien we iets hoger het kasteel van San Catelina.

2016 THUISREIS Andalusia29.jpg

Onze gids verteld er alles over en wij luisteren en kijken. Eigenlijk te veel om alles te onthouden. Deze excursies hebben eigenlijk het doel om ons een klein gedacht te geven en om ons aan te zetten er één of ander plaats uit te pikken om er op eigen houtje eens terug te keren. (Dat is ons gedacht er over)

Nog even poseren bij deze majestieuse, driehonderdjarige boom.

2016 THUISREIS Andalusia30.jpg

Dan gaat het naar een ander gedeelte van de stad. Aangekomen op de Plaza España 2016 THUISREIS Andalusia31.jpgwandelen we verder langs een prachtige weg naar de pitoresque smalle straatjes

2016 THUISREIS Andalusia37.jpg

en bereiken zo de Plaza de laz Flores.

2016 THUISREIS Andalusia32.jpg

Van hieruit krijgen we een paar uur vrij om op ontdekking te gaan, koffie drinken of enkele souvenirs te kopen.

2016 THUISREIS Andalusia34.jpg

Wij bezoeken eerst de overdekte markt (stokkepaardje van mijn man) voor we verder door de leuke smalle winkelstraatjes kuieren.

2016 THUISREIS Andalusia33.jpg

Op een plein willen we een paar tapas met een drankje nuttigen. We moeten echter veel te lang wachten en veranderen van terras.

Op een bordje zien we een aanbieding 2 biertjes en Tortilla of 2 biertjes met iets anders. Iets dat we niet verstaan. Bah tortilla kennen we dat is heel gewoon dus kiezen we voor het andere.

Wij krijgen het bier, brood en bestek. Wij benieuwd wat er gaat komen... Enkele minuten later krijgen we een bord met balletjes in tomatensaus, op een bedje van aardappelschijfjes.2016 THUISREIS Andalusia35.jpg

Hahaha dat was dan ook maar heel gewoon en toch zo speciaal voor mij want in Brussel kan je bijna geen balletjes in tomatensaus (klik) vinden. Alle frituren zijn Turks of anders en daar verkopen ze geen balletjes meer.

En dan is het weer tijd om bijeen te komen, terug op de Plaza de laz Flores. Onze vrienden zitten er al. Een lokale inwoner geeft een stukje Flamenco en Renzo heeft iets gevonden voor zijn kleine Amélia. Hij heeft goede smaak daar zal ze schattig mee zijn.

2016 THUISREIS Andalusia36.jpg

Terug in het hotel, kunnen we nog lunchen.

De dag gaat verder met de thuis quiz in de Bar Salon. Wij slaan er ons niet zo slecht door maar zijn niet bij de eersten.

Vlug even profiteren voor een foto met de fantastische aanwezige thuisacteurs, vergezeld met een muziekale noot met Renzo aan de piano.

2016 THUISREIS Andalusia38.jpg

Deze avond geeft de showman, Renzo, een optreden.

22-11-16

Thuisreis Andalusië / 13-10-'16 / Dag3

Als we opstaan is het nog donker en de storm is geluwd. Na het ontbijt vertrekken we naar Jerez de la Frontera.

2016 THUISREIS Andalusia12.jpg

We rijden eerst langs uitgestrekte gebieden met zoutpannen. Vroeger overstroomde de zee deze gebieden, nu word het water mechanisch aangebracht. Hier en daar zie je een berg met geoogst zout. Roze Flamingo's komen er eten. Ze zijn hier eerder wit want die vogels kleuren naar gevolg de kleur van de garnalen word gezegd.

 Verder langs een panoramische route met prachtige landhuizen, uitgestrekte wijnvelden en bodega's waar de naam van de uitbater op prijkt. De meest gekende is zeker die van Gonzalez Byass allias Tio pépé, die we straks gaan bezoeken.

2016 THUISREIS Andalusia16.jpg

We maken eerst een stop bij het Alcazar die nog dateert uit de bezettingsperiode van de Moren. Nog enkele historische gebouwen, zoals het fort en de moskee, die verbouwd werd tot de kapel Santa Maria la Real. We krijgen uitgebreide uitleg  van onze Belgische gids die trouwens al een hele tijd in Spanje woont.

2016 THUISREIS Andalusia13.jpg

2016 THUISREIS Andalusia14.jpg

2016 THUISREIS Andalusia15.jpg

De wandeling gaat verder langs gebouwen waar we het verhaal over architectuur en geschiedenis horen.  Veel te veel om op te noemen. Nog een bezoek aan de imposante kerk van San Miguel waar we even binnen gaan.

Dan een heel korte rit die ons naar het centrum op de Plaza del Arenal brengt. Van hieruit krijgen  we even vrije tijd. Wij begeven ons naar de  lokale overdekte markt. Deze markten bieden steeds vers fruit en groenten en ook verse vis en schaaldieren.

2016 THUISREIS Andalusia17.jpg

Een paar bekende gezichten? Hihi Adil die even uit zijn groep stapte.

P1200993.JPG

Wij hadden Paulien mee.

P1210105-001.JPG

P1200997.JPG

Nog even door de winkelstraten, een drankje en pause pipi. De tijd vliegt om en we begeven ons terug naar de bus. We worden verwacht bij de Koninklijke paardenrijschool van Jerez. Stiptheid is er geboden. Daardoor hebben we geen tijd om de souvenirwinkel en de omgeving te bezichtigen. Je kunt er slechts tweemaal per week terecht. Er zijn 2 of 3 shows per dag en je mag niet fotograferen. Als ze je betrappen krijg je eerst een vermaning de 2de keer zetten ze je er uit.

2016 THUISREIS Andalusia18.jpg

Na de voorstelling begeven we ons naar onze bus. De magen beginnen te klagen want we zijn al over etenstijd.

We lunchen in de Taberna Flamenca. Een eenvoudige maaltijd met een Flamenco optreden, tijdens het eten, gegeven door een autentieke Andalusische familie.

2016 THUISREIS Andalusia19.jpg

Zoals bij geplande reizen met een gids heb je nooit uitgebreide tijd om het rustig aan te doen.

Weer de bus op naar de bodega van Tio pepe.

2016 THUISREIS Andalusia20.jpg

Tio Pepe Bodegas is een van de grote sherryhuizen in Spanje.

2016 THUISREIS Andalusia22.jpg

Er word getoond hoe de vaten gemaakt worden. Vervolgens krijg je tussen de sherryvaten een uitgebreide rondleiding.

---(Er zijn veel verscheidene zalen. Zoals de zaal van de 12 apostelen en in het midden een gigantisch vat"Del Christo" genaamd. Andere zalen met vaten aan allerlei beroemde mensen gewijd, met hun naam en handtekening. ( In La Constancia zien we dan eindelijk de handtekeningen van beroemdheden als Orson Welles, Steven Spielberg en Pablo Picasso in krijt op de vaten van Amerikaans eikenhout. In een zijbeuk met de naam ‘Los Reyes’ liggen achttien eveneens gesigneerde vaten door leden uit zes generaties van het Spaanse koningshuis. Ook onze vorsten hebben een getekend vat.

2016 THUISREIS Andalusia21.jpg

Elders in deze bodega ontdekken we de kleinste sherryliefhebbers ter wereld: muizen. Midden in een gangpad leunt een houten miniatuurladdertje tegen een gevuld glas sherry. Deze unieke service wordt al verleend sinds een werknemer decennia geleden een muis vond die in zijn achtergelaten sherry was verdronken. Wij zien zowaar een muis het trapje opklimmen en van de sherry nippen alsof hij nooit anders deed.) --- In de tekst tussen haakjes zitten er uittreksels uit de internet link.

2016 THUISREIS Andalusia26.jpg

En als laatste de proeverij zaal. Veel glazen gevuld met verscheidene sherry's.

2016 THUISREIS Andalusia23.jpg

Geen hapje hier en dat werden sommigen gewaar. Bij één van onze groep sloeg het in de voeten en ze moest door een begeleider en een reiziger naar de bus gebracht worden. Haar jeans zakte af en weer moeten helpende handen toeschieten. De roes bleef er nog lang in die avond. Hahaha, een moment om met een glimlach terug aan te denken. Later sloeg het naar haar hoofd en we hoorden haar nu en dan schaterlachen tijdens de terugreis.

2016 THUISREIS Andalusia24.jpg

Terug in het hotel verwelkomen we (Frank Van Erum) RENZO in de Bar en kijken samen naar de thuisaflevering

2016 THUISREIS Andalusia25.jpg

en eten in het Grill restaurant uitsluitend voor de thuisreizigers gereserveerd.

Het was een lange, vermoeiende maar heel leuke dag. En het weer was helemaal terug Zuiders.

Voor morgen boekten we een excursie naar Cadiz...

21-11-16

Thuisreis Andalusië / 12-10-'16 / Dag2

Tegen de avond van de eerste dag begon het weer over te slaan. Dichte wolken en een frisse wind.

Op de morgen van onze tweede dag (woensdag) denken we dat de vakantie om zeep is. Geen weer meer om een hond door te jagen. Geweldige storm en gietende regen.

2016 THUISREIS Andalusia8.jpg

Met moeite bereiken we het restaurant om te ontbijten. We rekken het een beetje want wat gedaan met dit weer.

Het hotel lijkt overvol omdat er niemand plannen heeft om met dit weer op uitstap te gaan. Het gaat van de bar naar het winkeltje, terug naar de bar, de grote zaal waar de shows en voorstellingen worden gegeven. Beetje in de overvolle lobby gaan zitten of vanuit de overdekte terassen op uitkijk staan om te zien of er verbetering in zicht is.

2016 THUISREIS Andalusia9.jpg

Na de middag begint het toch te beteren. Wel nog wind en grijze lucht. We wandelen even buiten de omheining, die met een poortje met een code, beveiligd is.

2016 THUISREIS Andalusia10.jpg

Van op de duin hebben we een mooi zicht op strand en zee. Alles ziet er echter driestig uit, zo zwaar bewolkt zonder zon.

We komen toch nog een zonnig gezicht op onze weg tegen. Kom ADIL, vlug even een fotootje voor ons souvenirs album

P1200927.JPG

Om 15H hebben we afspraak in de Grill met het THUIS-schrijversteam. Ze komen ons vertellen hoe alles te werk gaat om de serie een vorm te geven.Echt leuk om te weten hoe dat gaat. Zo veel werk om laat ons zeggen maar één aflevering voor te stellen. En dan bedenken dat het vervolg er moet aan passen.

We kunnen terecht met al onze vragen over hoe ze te werk gaan. De acteurs zijn ook niet zo maar iemand! De meesten hebben er mooie studies achter de rug.

Hier krijgen we te weten hoe we zelf een voorstel voor de verhaallijn kunnen indienen. Het verhaal mag één zijde van een A4 blad bevatten en mag er over gaan om iemand, die tegenwoordig uit de serie is, terug te doen komen. Of een wending geven aan iets waar de verhaallijn lijkt te stokken. Of een eigen verhaal mag ook.

Er zullen drie winnaars bekent gemaakt worden. Het verhaal van de hoofdwinnaar komt dan misschien in de komende maanden aan bod in de serie. Prachtig initiatief maar niet voor mij. Ik heb héél veel tijd nodig eer ik iets kan samen flansen. Hahaha...

Hier opvolgend hebben we het fotomoment met TOM, ADIL en PAULIEN.

57b3e0f70322b2b54d5101ebcebb56a2d541bf89.jpg

Na dit begeven we ons naar de Bar Salon waar we ons krap zetten voor de volgende aflevering.

Deze avond kunnen we kiezen in welk van de drie restaurants we willen gaan eten. Hier maakt het eigenlijk niet veel uit want de buffet-diners is het overal ongeveer hetzelfde. Geen echt thema restaurant dus.

Zoals gewoonlijk sluiten we de avond af aan de bar bij het kijken van de prachtige show.

Daarna vlug gaan slapen want morgen gaan we al vroeg op excursie naar Jerez de la Frontera.

Op onze kamer nog een kleine attentie.

2016 THUISREIS Andalusia11.jpg

 

20-11-16

Thuisreis Andalusië / 11-10-'16 / Dag1

Gepakt en gezakt vertrekken we midden in de nacht met een taxi naar Zaventem, voor de Thuisreis. Ik maakte alvast een foto van onze bagage voor het geval er iets zou mis gaan. Je weet maar nooit. Verleden jaar was één van onze koffers, net als een 100tal anderen, er niet bij toen we terug kwamen. We hebben toen 5dagen moeten wachten tot ze thuis afgeleverd werden.

Om 3H30 staan we al aan te schuiven met de vele thuisfans die met dezelfde vlucht afreizen. Heel wat bekende gezichten en ook veel nieuwkomers.

2016 THUISREIS Andalusia2.jpg

Bij aankomst in Jerez heb ik al prijs. De handvat van mijn troleyvalies is er afgerukt. Gelukkig zijn we steeds goed vergezeld van een geweldig vriendelijk en hulpzaam team. Een van hen gaat samen met mij aangifte toen bij het schadecleam.

P1200875-001.JPG

Zelfs de bus die ons naar het Hotel moet brengen blijft op ons wachten.

We moeten ongeveer een uur rijden. Na een 45minuten is er echter iets niet pluis met de car en we moeten een noodstop naast de autostrade maken. Na veel over en weer gebel en een mekanieker die even komt kijken verteld de chauffeur dat we op een andere car moeten wachten.

2016 THUISREIS Andalusia3.jpg

Het is snikheet, wat ons blij zou moeten stellen, maar in deze situatie erg onaangenaam.

Tussen de bus en de weg naast de autostrade zit er een afspanningdraad. Je kunt er nergens door en de plaats is te smal op er gemakkelijk te staan. Dan maar beter in de warme bus blijven zitten. Na een half uur zien we de vervangbus aanrijden en kunnen we verder naar ons Hotel.

Zoals gewoonlijk gaat het inchecken vlot en over de bagage moeten we ons niet bemoeien. Die word op de kamers bezorgd door het bevoegd personeel.

Het middagbuffet is open en na een eerste glaasje aperitief schuiven we onze voeten onder tafel.

2016 THUISREIS Andalusia4.jpg

Na het eten loop ik Wim Stevens (TOM) als eerste tegen het lijf. Leuk weerzien.

Na de middag gaan we op ons eentje de omgeving verkennen. Dit kan ook onder begeleiding van de crew.

Mooie kamer in een gebouw met één verdieping. Wij hebben er één boven. Heel ruim en een balkon met redelijk mooi uitzicht naar het strand toe.

2016 THUISREIS Andalusia5.jpg

Het strand ligt een reeks trappen lager. Mooi turkoois water en ellenlang wit zand. Prachtig.

2016 THUISREIS Andalusia6.jpg

2016 THUISREIS Andalusia7.jpg

 

In de vooravond zien we opeens onze vroegere reisvrienden uit Brussel. Zij gingen verleden jaar niet mee en wij het jaar er voor niet. Ze kwamen met een latere vlucht.

Dit jaar zijn er weer meerdere vluchten om de 400 medereizigers te vervoeren.

We zagen elkaar dus al geen twee jaar meer terug. Of toch wel. Mijnheer zagen we twee keer in onze buurt. Op reis zitten we vaak samen, aan een tafel, bij de maaltijden. Leuk voor mijn man omdat zij ook Frans spreken.

P1200921.JPG

Voor we gaan eten zien we de thuisaflevering die vandaag in België te zien is. We hoeven nooit een aflevering te missen. De laatkomers mogen zelfs morgenvoormiddag gaan kijken.

We werden verwelkomt door de aanwezige acteurs, Tom(Wim Stevens), Adil(Nawfel Bardad-Baidj) en Pauline(Tina Maerevoet) en de crew met een drink.

'sAvonds eten we in het Grill restaurant die exlusief voor "thuis" is gereserveerd.

Om de avond af te sluiten een drankje in de bar en de show die iedere dag plaats vind in het hotel.

 

19-11-16

September enz...

Deze maand begint met een belangrijk moment. Emeron's eerste dag naar de grote school!

2016-9 Septembre3.jpg

Hij heeft het wel nog moeilijk met de Nederlandse taal maar doet geweldige vooruitgang nu ze leren lezen.

Langs alle kanten horen we dat hij een gave voor tekenen heeft. Hij tekent namelijk altijd alles tot in de kleinste détails. Iedere tekening is een verhaal op zich zelf.

Half September gaan we met familie naar een diner-spectacle met Fabian le Castel.

2016-9 Septembre5.jpg

Heel lekker eten en een amusant optreden. We hebben ons weer goed geamuseerd.

Intussen knappen we in huis het gelijkvloers, binnen en buiten, op. 

De huurders van het 1ste verdiep zeggen ook hun appartement op. Het word er te klein nu de kinderen groot worden. Weer opknapwerk in het verschiet.

2016-9 Septembre4.jpg

De tijd vliegt voorbij en we gaan weldra op reis met "thuis".

Het weekend er voor zijn we uitgenodigd op de 50ste verjaardag van een man die we leerden kennen op de thuisreizen. Het feest gaat door in Gent.

De jarige had veel mensen verwacht maar de meesten stuurden hun kat. Ik vond het zielig. Hij had alles voorzien voor een groot feest. De zaal, eten en drinken, spektakel.

Wij boekten een B&B voor de gelegenheid. Een andere vriendin en haar vriendin, die al eens mee was op thuisreis, kwam helemaal uit Holland voor de gelegenheid.

We lieten het niet aan ons hart komen dat er zo weinig kwamen opdagen. Onze gastheer en zijn familie ook niet. En we maakten er een geweldig feest van.

Eventjes in een ander millieu... De show mensen met o.a. Sabijn (jazz en bleus) die in het plat Gents zong,h en Liz Richards (travestie) die op een moment een hele reeks Amsterdamse meezingers bracht. Sjonge jonge was me dat effe leuk. Vooral als je deze liedjes al van in je prille jeugd kent omdat ze thuis ook gezongen werden.

2016-10 octobre.jpg

Ik stuurde zelfs de rolstoel van Armand in een wilde Polonaise! De weinigen die er waren bleven tot het einde met een tevreden gevoel en een herinnering te meer.

De dinsdag die er op volgde vertrokken we naar Andalousie met de thuis-fans en acteurs.

Net voor we op reis gaan verhuisd mijn oudste kleindochter van uit Yvoir naar Brussel om haar laatste jaar, als dokter assistent, af te maken.

Na 10 jaar studie word ze dan officiel gespecialiseerde dokter! Wij steken een handje toe bij de verhuis.

Haar zus, mijn 2de kleindochter, die een tijdje geleden met haar verloofde in een eigen huis ging wonen liet ons weten dat we alvast 5 augustus 2017 vrij moeten laten. Ze gaan trouwen! Geweldig nieuws.

18-11-16

Zomervakantie

De hele zomer hebben we eigenlijk niet zo veel en toch weer heel veel gedaan.

Hier bij wil ik zeggen, dat we geen echte vakantie genomen hebben. Naar een ander land of een paar dagen van huis zaten er niet in.

Ik bezocht een paar musea, met mijn kleinzoon die hier grote fan van is. o.a. het legermuseum, autoworld, de wondere wereld van Jules Verne, het (gruwel)museum van fantastische kunsten het Moof museum(museum van stripverhalen en figurines.

2016-8 Aout23.jpg

Vooral de relatie mémé en hem doen hem enorm plezier en deugd.2016-8 Aout6.jpg

 We deden enkele wandelingen in de Brussel. Hij is een druk maar vrolijk en levenslustig kind. Hij wil steeds op de foto en heeft daar bij de streken van zijn grootvader.

2016-8 Aout20.jpg

Onze gelijkvloers stond bijna een jaar leeg na dat mijn kleindochter en haar verloofde een huis kochten en verhuisden.

Tussen het opknappen voor eventuele volgende huurders maakten we er enige leuke momenten door, namelijk om een paar gelegenheids feestjes te bouwen of gewoon even BBq'en op de koer.

2016-7 Juillet8.jpg

2016-7 Juillet6.jpg

Hahaha hier rookten we de hele beurt uit.

2016-7 Juillet7.jpg

Ik ging samen met Emeron naar de Ketjes Fan Day van RSCA in Anderlecht.

2016-7 RSCA Fan day.jpg

2016-7 RSCA Fan day2.jpg

2016-7 RSCA Fan day3.jpg

Sinds dit jaar begint hij zich in het voetbal gebeuren in te leven. Soms met vreugde en ook met imens verdriet zoals toen de Rode Duivels tegen Italië verloren.

DSC_0134.JPG

We gingen een dag naar Sluis met mijn dochter en haar dochter. We hadden het getroffen die dag want het was juist de maandelijkse avondmarkt.

2016-8 Aout21.jpg

Nog een bliksem bezoek aan Knokke.

2016-8 Aout22.jpg

 Met de trein is het al een hele tijd niet meer te doen door werken moet je een hele ommetoer doen en ook nog eens overstappen. Men is nog vlugger ergens in het buitenland met het vliegtuig.

Verder hadden we deze zomer nog de jaarmarkt  in onze gemeente,

2016-8 Aout15.jpg

druivenfeest in Overijse

2016-8 Aout11.jpg

en de 11 en 21 Juli viering in Brussel.

2016-7 Juillet4.jpg

Een paar gelegenheden om er weer eens uit te zijn.

 

Op 5 augustus vierden we de eerste verjaardag van ons jongste kleinkind.

2016-8 Annif Aaron2.jpg

We waren ook nog eens uitgenodigd voor de 75ste verjaardag van een schoonbroer, in augustus.

2016-8 annif Maurice Torton75.jpg

2016-8 annif Maurice Torton751.jpg

 Een uitstap naar Hasselt waar ik een blogvriend ontmoette zat er ook nog in.

2016-7 Juillet9.jpg

Op mooie dagen gingen we bij onze zoon op het balkon samen genieten met de kindjes.

2016-7 Juillet3.jpg

2016-7 Juillet5.jpg

En nu en dan een BBQ. Het vakantie gevoel zat er wel in.

2016-7 Juillet1.jpg

En intussen aan het sparen voor de aankomende "thuisreis" in Oktober. Er staat ook nog een citytrip naar Lissabon op ons programma.

Maar deze verhalen vertel ik in een volgend logje!