26-01-18

Pamperen...

Mijn jongste kleinkind(zoon) mag binnen een paar weken al naar school. Hij houd het echter nog niet droog. Op zich is dat nog geen probleem want op 2,5 jaar is het nog maar voorschoolse opvang.

Naar mijn weten ging het "proper worden" vroeger, voor dat er wegwerp luiers waren, veel vlugger. Nu voelen de kinderen niet meer als ze in die meer en meer drooghoudende luiers plassen. 

Het manneke doet wel zijn best en weet waar voor het potje dient. De laatste weken hebben ze daar bij hen thuis wel hilarische momenten meegemaakt.

Zoals die keer dat hij met iets dat op een bolletje chocolade leek, de keuken binnen kwam en het op de tafel legde. Zijn ouders en broertje vroegen zich af wat het was tot ze ineens de geur te pakken kregen...hahaha

Toen hij ook eens fier als een otter liet zien dat er iets in het potje lag. Mama was opgetogen en prees hem omdat hij zo flink geweest was. Waarop de kleine spruit neen met zijn hoofdje deed en toonde dat hij het keuteltje eerst op zijn magisch bord gelegd had en het daarna pas naar het potje bracht.

Nu mag hij op 9 februari de dag vóór de vakantie, een instapdagje hebben.

De mama vroeg mij raad hoe ik het met Emeron had klaar gespeeld dat hij op 13 maand volledig proper was.

Ik raadde haar aan om hem zonder luier, eventueel met een gewone broek, te laten lopen in huis en hem op vaste tijdstippen op het potje te zetten. De eerst reactie was: "Dan word hij nat!" Ja mama dat is juist de bedoeling! De kinderen voelen tegenwoordig niet meer als ze plassen. Als ze dat wel doen dan zullen ze er aan denken om naar de pot te gaan.

En ja hoor, gisteren deed ze het met als resultaat dat het kind zich proper hield. Dat wil niet zeggen dat het gered is maar toch al een goed begin.

luiers.jpgWie herinnert zich nog die katoenen luiers dat we moesten spoelen, weken, en dan wassen. Een hele karwei, vooral als de grote boodschap er in zat!

In de jaren '60 begon het gemakkelijker te worden. Om het geheel iets mooier te maken kwamen er mooie plastiek broekjes uit. Voor de meisjes, zelfs met franjes aan. Daarna maakten ze een drooghoudend doekje dat je in de luier legde. Zo kon je de kaka gewoon met het doekje weg gooien. De eerste wegwerpluiers kwamen op de markt.

Ik zelf gebruikte toch nog heel lang echte luiers. Mijn mama gaf mij bij de geboorte van mijn 3de kind een Miniwasch (wie herinnert zich dit nog) als geschenk, om het wat gemakkelijker te maken.

Commentaren

Ja, dat is zo.. met die wegwerpluiers voelen ze niet meer dat ze nat zijn.. dus wil je ze echt zindelijk krijgen zal je die een dagje uit moeten laten. Dat is even wat meer werk en daar hebben de mama's van tegenwoordig niet altijd de tijd voor.. maar tijdens een lang weekend of een korte vakantie of zo is dat goed te doen en dan lukt het vast snel.
Ik hoor de laatste tijd wel vaak dat kinderen problemen hebben met de gróte boodschap.. dat ze dat alléén maar in de luier willen doen. Ik snap niet zo goed waar dat vandaan komt.. kinderen hebben tegenwoordig toch zó veel.. die zouden niet dát ook moeten willen houden? ;-)
Op de peuterspeelzaal waar ik leidster was, was er geen strenge regel over zindelijkheid.. maar het was natuurlijk geen doen als ze allemáál nog niet zindelijk waren..! gelukkig staken ze elkaar ook aan.. als er naar de wc gingen ( en die werden dan door ons leidsters natuurlijk uitbundig geprezen!) dan wilden die met de pampers aan ook weleens op dat leuke kleine kinderwctje.. zo waren ze nog sneller zindelijk als hun moeders verwacht hadden! Ook dáár is een peuterspeelzaal goed voor hè! ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-01-18

Reageren op dit commentaar

Jij begrijpt het goed Mizzd.
De jongeren hebben het steeds over hyène. Ze vinden het proberder en zo meer. Ik vind echter dat ze vooral allergieën kweken met dat overdreven proper gedoe.

Gepost door: Emmy | 29-01-18

Properder? welneee.. mákkelijker.. voor de ouders! Die luier zit tóch wel vol met urine hoor.. of die kleintjes het nu voelen of niet, dus er is niks propers aan. Es zien als ik met een plastic zak vol p*s door een kamer ging lopen schuifelen.. dan vinden ze er ook niks propers aan denk ik..! :-P

Gepost door: mizzD | 29-01-18

Hahaha, inderdaad Mizzd!

Gepost door: Emmy | 30-01-18

Reageren op dit commentaar

O wat is er veel veranderd na al die jaren. Ik herinner me dat ik met de oudste zoon een oplossing moest vinden voor de luiers. Hij was allergisch aan zijn eigen pipi,hahaha! Want het lag niet aan het wasmiddel maar gewoon aan de doeken zelf. Gelukkig kwam toen net iets nieuws op de markt nl een soort papieren luier die je in een plastic moest leggen en die je dan aan weerszijden kon dichtknoppen. Meestal kon je het maar eenmaal gebruiken en als je al heel voorzichtig was om het open te maken ,toch nog een paar keer. Was een dure bedoening en ik deed het echt niet uit gemakzucht. Zijn poepje moest ik met lagen zalf in smeren opdat hij geen wonden opliep. Dus was die nieuwe luier wel een oplossing.
In de zomer droegen de kinderen als het warm was gewoon een sponsen broekje . Die waren niet duur en als ze erin plasten deed ik gewoon een andere aan. Zo leerden ze al vlug zindelijk zijn. Natuurlijk kon dat niet als je op stap ging of als ze gingen slapen. Ik heb dat met de kleinkinderen ook gedaan als ik met hen thuis was. Op den duur liepen ze in de tuin liever in hun bloot gat want een natte broek vonden ze helemaal niet leuk. IK zit hier te lachten als ik aan die tijd terugdenk!

Gepost door: magda | 31-01-18

Reageren op dit commentaar

Het waren inderdaad geweldige tijden. Het was niet gemakkelijk maar het was « onze » tijd.
Terug in de tijd kunnen we niet gaan. Toch kunnen we nog veel trukjes van toen gebruiken.

Gepost door: Emmy | 31-01-18

Hé ja, die miniwash hebben wij nog lang gehouden. Op vakantie aan zee, toen we een studio huurden, ging die altijd mee.
Twee weekjes geleden is het gelukt in de kleuterschool van mijn kleindochter van 2,5 jaar.

Gepost door: Zielspiegel | 02-02-18

Reageren op dit commentaar

Super dat het lukte met je kleindochter. Hier nog niet.
Wij zullen zien op het einde van deze maand als hij al een paar dagen school achter de rug heeft.

Gepost door: Emmy | 02-02-18

Hallo Emmy,
... Kom je kiezen voor de spreuk van de weuk?...
Groetjes,
Joris

Gepost door: Gidsjoris | 06-02-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.