31-12-17

Jaaroverzicht 2017 kleine come back

Deze laatste dag van het jaar blik ik even terug op de grote momenten van dit jaar.

En ik besloot om dit toch maar eens op mijn blog te delen.

Zoals ieder 1ste Januari zetten we het jaar in met de traditionele zuurkool. Wij roepen dit jaar uit tot familiejaar en nemen heel veel voornemens om veel samen te doen dit jaar.

2017-1 Januari1.jpg

Eind Januari vieren we mijn verjaardag bij mijn kleindochter.

Annif Emmy 2017.jpg

In Februari vieren we de 50ste verjaardag van mijn jongste dochter. het word een knallend feest maar werd ook het laatste postje op mijn blog.

2017 Annif ISA 501.jpg

Begin Maart worden wij uitgenodigd op het verjaardagsfeest van een ex-collega. Ze word 60 en gaat ook op pensioen. Het was al bijna 20 jaar dat we elkaar nog zagen. Het feest ging door in een groot restaurant en toen de taart op tafel kwam was er één voor mij ook bij. Bij zo'n gelegenheid zie je toch maar dat de tijd eigenlijk niets aan de vriendschap of relatie met iemand veranderd. Je neemt de draad gewoon weer op alsof het gisteren was.

2017-60 ans Chantal.jpg

Geloof mij, met het ouder worden zie je de tijd niet voorbij vliegen. Heel dikwijls schrik ik bij het besef, hoe lang het geleden is...dat ik iemand niet meer zag.

Heel het jaar door vieren we tussen de voornaamste gebeurtenissen door een of andere verjaardag. Of gaan we voor een etentje bij familie of vrienden.

Mijn vriendin die nu niet meer ziet kwam door het toedoen van een hulp twee keer op weekend. We blijven die dagen dan knus in huis want we kunnen zonder die hulp de trap niet op en af om te gaan wandelen.

Met Emeron, mijn kleinzoon, bezoeken we tentoonstellingen en musea. Dat is zijn stokkepaardje. Sinds September gaat hij naar de kunstacademie. Iedere zaterdag breng ik hem er naar toe en ga hem ook weer afhalen. Meestal blijft hij hier dan slapen.

1 April sluit ik mijn blog. Ik heb er geen spijt van maar soms denk ik dat ik het op de achtergrond zou moeten verder zetten om het later nog eens te kunnen lezen. Soms herlees ik namelijk op het archief wat ik schreef, en verbaas mij daarbij hoe vlot het soms ging.

 Van 14 tot 20 Mei gaan we naar Sicilië. Mijn geschenk voor de 80ste verjaardag van mijn man. Een heerlijke reis!

2017 SICILIA5.jpg

2017 SICILIA16.jpg

2017 SICILIA15.jpg

2017 SICILIA11.jpg

2017 SICILIA12.jpg

80 jaar. Het word geen groot feest omdat het die dag niet past om iedereen er bij te hebben. Dan maar 80X een klein feestje...

De zoon uit Zweden is er wel die dag met een vriend en de sfeer zit er aardig in.

2017-05 Mai3.jpg

2017-05 Mai4.jpg

2017-5 Mai.jpg

2017-5 Mai1.jpg

2017-6 Juin.jpg

De verjaardag van Emeron is intussen ook voorbij.

2017-05 Mai.jpg

Begin Juni een Citytrip naar Amsterdam. Het weer is niet zo pluis maar we maken er het beste van. Tussen de buien heen en de weinige zonnestralen laten we ons van terrasjes genieten.

2017 Amsterdam.jpg

Een dag Rijsel nemen we er ook van.

22 Juni  viert mijn oudste kleindochter haar 31ste verjaardag. Een geweldig outdoor feest in haar woning met BBQ en jacuzzie. Vooral de jongeren gingen in het water.

2017 Annif SOPHIE.jpg

Die avond vernemen we iets dat ons hele leven in een ander licht zal stellen. Het heeft een gat als van een bom achter gelaten. Verder kan ik er het hier niet over hebben.

Mijn man word ziek en sukkelt een hele tijd. In Juli 12 dagen ziekenhuis. Gebarsten galblaas en infectie in de buik. Opereren kan voorlopig niet.

5 Augustus: Het grootste en mooiste evenement dit jaar was ongetwijfeld het huwelijk van mijn kleindochter Julie en haar charmante prins Cédric.

Mariage Julie et Cedric1.jpg

Mariage Julie et Cedric3.jpg

Juli, Augustus, September...etentjes en feestjes hier en daar.

Oktober: Wij hadden vroeger in het jaar al een reis, met mijn dochter en kleindochter, naar Barcelona gepland. De toestand van mijn man en de evenementen (aanslag en het vechten voor Catelaanse onafhankelijkheid in Barcelona) doen ons twijfelen.

We riskeren het toch en het werd een geweldige trip!

VKJY6621.JPG

KQRU3988.JPG

En mijn man word geopereerd. 8 dagen ziekenhuis. Helemaal goed komt het niet. Beter wel, laat ons zeggen met tussenpozen.

30 oktober nog een bijzondere datum dit jaar. Mijn jongste zusje ligt in het ziekenhuis. We worden allemaal verwittigd dat het een kwestie van uren of dagen is. Alhoewel we wisten dat het er eens van zou komen, kwam het heel hard aan. Ik denk dat ik er niet heen kan maar mijn fantastische dochter voert er ons die avond naar toe...Ik ben zo blij dat ik haar nog even heb kunnen zien. Ze was helder en wist waar ze heen ging. We hadden geen woorden nodig.

31 Oktober 's Morgens om 4h verlaat zus ons. . Mijn dochter brengt me er nog eens naar toe.

Die dag was het Haloween, de 50ste verjaardag van mijn schoonzoon en de verjaardag van mijn kleindochters man. Dit vierden we enigzins kalm maar toch waardig zoals voorzien. Het leven gaat verder en zus zou het ook zo gedaan hebben.

IMG_1122.JPG

En ik had mijn 8 kleinkinderen bij me.

IMG_0926.JPG

Kerst vierden we bij mijn dochter met de kinderen en kleinkinderen. Een warm nest dat ik zo koester!

Verder gingen deze twee maanden weer vlug voorbij en zo zitten we hier nu de laatste uren van het jaar op te doen.

Al bij al een mooi jaar waar we veel steun, in goede en kwade tijden, aan familie en vrienden genoten...

Morgen is het weer zuurkool maar dit keer verwerkt als hot-dog.

Hierbij wens ik iedereen een fijn Eindejaar en Gelukkig Nieuwjaar