03-02-17

Even terug naar...

2016-12 december3.jpgNog even terug naar het einde van 2016.

Mijn man voelde zich al een heel tijdje niet goed en dat was hem ook aan te zien. Hij vermagerde zienderogen zonder reden. We staken het op het feit dat hij anders ging eten en veel minder of zelfs geen suiker gebruikte. Dit was op aanraden van de dokter.

Toen we terugkwamen, van de thuisreis, dacht ik dat het misschien goed zou zijn eens naar Zweden te gaan om zijn zoon en kleinkinderen te bezoeken. Je weet maar nooit.

Voor hen was het door hun beroep moeilijker geworden om te reizen. En ook met die twee kleintjes is het niet zo gemakkelijk.

Het was alsof hij het ook zo aanvoelde en zei me: “Zouden we dit jaar niet eens naar Zweden kunnen om de Kerstdagen ginder te vieren?”

En zo boekten we onmiddellijk de reis voor Kerst. De kinderen en kleinkinderen konden hun geluk niet op toen ze hoorden dat we erbij zouden zijn.

Iedereen dacht dat als we naar Zweden gingen het er zou sneeuwen en koud zou zijn. Dat was echter helemaal niet zo. Het was er zelfs beter dan hier in België.

Het vroor er wel maar sneeuw was er niet. Ja hier en daar een hoopje vuile brei van de vorige weken.

We werden afgehaald door een vriend van de zoon want anders moeten we, eens in de vlieghaven van Stockholm aangekomen, nog anderhalf uur met de trein reizen tot midden Zweden.

Heel veel is er niet te beleven in het stadje. De kinderen gaan naar de “dagopvang”. Ja het woord school wordt pas gebruikt als ze naar het eerste leerjaar gaan. Schoondochter heeft een goed draaiende bloemenwinkel en zoonlief is één week op twee weg voor zijn werk.

2016-12 december4.jpg

Maar wij hebben onze gewoonten en verveelden ons niet. ‘s Morgens gingen we ontbijten in een gezellige banketbakkerij. Je waant je wel in de jaren zestig daar. Je kan er gewoon een gebak eten of je ook aan het ontbijt buffet te goed doen. Dan een beetje rondkuieren in het kleine winkelcentrum. Of langs de winkels wandelen in de straten.

Het enige wat hier niet zo prettig is, is dat het om half vier stikdonker is. De nachten zijn heel lang en de dagen heel kort.

2016-12 december5.jpg

Ook een wandeling in het oude gedeelte van de stad, langs de kleine gezellige houten huisjes.

2016-12 december2.jpg

Een beetje buiten de stad kan je per bus naar enkele grootwaren huizen zones pendelen.

Een van die dagen gingen we naar zo’n verder gelegen zone waar er een…ja Ikea winkel staat. Het zou toch zonde zijn als je in Zweden niet even naar Ikea gaat hé.

P1220163.JPGWe hebben er Zweedse balletjes gegeten, net alsof we hier in Brussel bij Ikea zouden zijn. We merkten iets te laat op dat er een speciaal Kerstbuffet aangeboden werd. Een echt Zweeds buffet met regionale specialiteiten. Spijtig!

Bij onze familie kregen we de kamer waar de Kerstman zijn pakjes opgeslagen had. Daar kwamen de kinderen niet omdat het een beetje apart van het eigenlijk appartement staat. Het leek wel de werkkamer van de Kerstman.

Op 24 december werd het eten voor die avond klaar gemaakt. Hier geen kalkoen of zo maar een gekookte ham, ingelegde zuurzoete haring, zalm vers en gerookt, worstjes, balletjes, aardappelen en nog veel meer lekkers.

2016-12 december6.jpg

Leona maakte naamkaartjes om ieder zijn plaats aan te duiden! Ze had ook al voor iedereen een armbandje van kleurrijke parels (voornamelijk rose)gemaakt. De mannen kregen er ook eentje.

We hadden ons mooi opgemaakt voor de komst van de Kerstman die persoonlijk de geschenken kwam uit delen.

2016-12 december.jpg

P1220305.JPGAls verassing kregen we elk een glas champagne terwijl de zoon een klein doosje aan zijn vrouw gaf. Er zaten twee ringen in die ze aan elkanders vinger schoven. Hier ook een bruiloft in zicht, voor 2017?

 

 

 

 

 

Op 28 december reisden we terug naar huis. We waren vroeg vertrokken zo konden we nog een hele tijd in Stockholm wandelen.

2016-12 december1.jpg

 Daar gingen we eten in een Italiaans restaurant. De eigenaar is goed gekend en hij wou ons samen als souvenir op de foto.

2016-12 december7.jpg

We traden het nieuwe jaar feestelijk in met zijn allen hier bij ons rond een traditionele zuurkoolschotel.

2017-1 Januari1.jpg

De gezondheid van mijn man is inmiddels helemaal terug goed. Hij straalt terug…

Commentaren

Dat waren zo te zien hele leuke en gezellige feestdagen.. zowel Kerst in het hoge noorden als Nieuwjaar thuis! Wat kan een mens zich dan rijk voelen hè.. én opknappen! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03-02-17

Reageren op dit commentaar

Ja hoor ik voel mij rijk in al de leifde om me heen.
Toch ben ik soms een beetje bang als het te veel word...
Niet mis te verstaan hoor. Maar het kan soms ineens over slaan.

Gepost door: emmy | 04-02-17

Omdat het steeds meer mensen worden? hoe meer mensen hoe meer kans op problemen of ruzie? Dát kan ik me wel voorstellen hoor.. dat komt in onze grote familie ook wel voor.
Of ben je bang dat het te veel wordt voor je man en jou.. omdat jullie al wat ouder worden?
Dat kan natuurlijk ook. Ik hoop alleen niet dat het is, om datgene dat ik bij de Vlamingen vaker merk.. dat ze niet mógen genieten van hun geluk, omdat dat wellicht afgestraft zal worden door ongeluk.. dat vind ik zulke onzin! Júist genieten van alle geluk die op je pad komt, want ongeluk zal je pad ook weleens kruisen, maar dat is géén straf voor je geluk.. maar is er om je juist extra te laten genieten van dat geluk! zo denk ik erover!
Groetjess!

ps. de vlag van Zweden is ook voor het grootste gedeelte blauw haha!

Gepost door: mizzD | 04-02-17

Wat heb je een mooie tijd gehad met de Kerst en Nieuwjaar! Prijs je gelukkig met je familie! Blij te lezen dat het met Alfredo wat beter gaat. Nu worden de dagen weer langer en straks zijn we weer verlost van al die winterkwaaltjes! Je mag me in het voorjaar zeker eens verwachten! Omgekeerd mag ook dat weet je hé!

Gepost door: magda | 07-02-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.