25-11-16

Thuisreis Andalusië / 14-10-'16 / Dag4

De 4de dag gaat het naar Cadiz (klik). Om 8h15 stipt vertrekken we.

Wij hebben Renzo in de bus. Hij begint al meteen met grappen te vertellen. Tot onze spijt mag dat echter niet de hele rit duren anders heeft de gids geen woord meer te plaatsen. Renzo nestelt zich dan maar knusjes in zijn zetel en slaapt een stukje roes uit. Hij was gisteren nog tot laat, of was het vroeg, in de bar.

P1210205.JPG

Iedere keer als hij er een beetje bij is krijgen we een grap te horen. En na iedere uitleg van de gids krijgen we: "Dos servezas por favor". En iedereen doet mee. We vervelen ons niet met Renzo! 

In Cadiz aangekomen maken we eerst een panoramische bustocht die ons langs de allermooiste plekjes rijd.

We stoppen aan La Caleta het strand van Cadiz. Dit is het oudste gedeelte van de stad en ook het kleinste strand die een beetje apart ligt van het grote strand.2016 THUISREIS Andalusia28.jpg

Bij laag water liggen de vele vissersbootjes te wachten en mijmeren om op het water te dobberen. Van hieruit zien we de burcht van San Sébastian. Deze ligt op het uiteinde van een km lange landtong. Aan de andere zijde zien we iets hoger het kasteel van San Catelina.

2016 THUISREIS Andalusia29.jpg

Onze gids verteld er alles over en wij luisteren en kijken. Eigenlijk te veel om alles te onthouden. Deze excursies hebben eigenlijk het doel om ons een klein gedacht te geven en om ons aan te zetten er één of ander plaats uit te pikken om er op eigen houtje eens terug te keren. (Dat is ons gedacht er over)

Nog even poseren bij deze majestieuse, driehonderdjarige boom.

2016 THUISREIS Andalusia30.jpg

Dan gaat het naar een ander gedeelte van de stad. Aangekomen op de Plaza España 2016 THUISREIS Andalusia31.jpgwandelen we verder langs een prachtige weg naar de pitoresque smalle straatjes

2016 THUISREIS Andalusia37.jpg

en bereiken zo de Plaza de laz Flores.

2016 THUISREIS Andalusia32.jpg

Van hieruit krijgen we een paar uur vrij om op ontdekking te gaan, koffie drinken of enkele souvenirs te kopen.

2016 THUISREIS Andalusia34.jpg

Wij bezoeken eerst de overdekte markt (stokkepaardje van mijn man) voor we verder door de leuke smalle winkelstraatjes kuieren.

2016 THUISREIS Andalusia33.jpg

Op een plein willen we een paar tapas met een drankje nuttigen. We moeten echter veel te lang wachten en veranderen van terras.

Op een bordje zien we een aanbieding 2 biertjes en Tortilla of 2 biertjes met iets anders. Iets dat we niet verstaan. Bah tortilla kennen we dat is heel gewoon dus kiezen we voor het andere.

Wij krijgen het bier, brood en bestek. Wij benieuwd wat er gaat komen... Enkele minuten later krijgen we een bord met balletjes in tomatensaus, op een bedje van aardappelschijfjes.2016 THUISREIS Andalusia35.jpg

Hahaha dat was dan ook maar heel gewoon en toch zo speciaal voor mij want in Brussel kan je bijna geen balletjes in tomatensaus (klik) vinden. Alle frituren zijn Turks of anders en daar verkopen ze geen balletjes meer.

En dan is het weer tijd om bijeen te komen, terug op de Plaza de laz Flores. Onze vrienden zitten er al. Een lokale inwoner geeft een stukje Flamenco en Renzo heeft iets gevonden voor zijn kleine Amélia. Hij heeft goede smaak daar zal ze schattig mee zijn.

2016 THUISREIS Andalusia36.jpg

Terug in het hotel, kunnen we nog lunchen.

De dag gaat verder met de thuis quiz in de Bar Salon. Wij slaan er ons niet zo slecht door maar zijn niet bij de eersten.

Vlug even profiteren voor een foto met de fantastische aanwezige thuisacteurs, vergezeld met een muziekale noot met Renzo aan de piano.

2016 THUISREIS Andalusia38.jpg

Deze avond geeft de showman, Renzo, een optreden.

22-11-16

Thuisreis Andalusië / 13-10-'16 / Dag3

Als we opstaan is het nog donker en de storm is geluwd. Na het ontbijt vertrekken we naar Jerez de la Frontera.

2016 THUISREIS Andalusia12.jpg

We rijden eerst langs uitgestrekte gebieden met zoutpannen. Vroeger overstroomde de zee deze gebieden, nu word het water mechanisch aangebracht. Hier en daar zie je een berg met geoogst zout. Roze Flamingo's komen er eten. Ze zijn hier eerder wit want die vogels kleuren naar gevolg de kleur van de garnalen word gezegd.

 Verder langs een panoramische route met prachtige landhuizen, uitgestrekte wijnvelden en bodega's waar de naam van de uitbater op prijkt. De meest gekende is zeker die van Gonzalez Byass allias Tio pépé, die we straks gaan bezoeken.

2016 THUISREIS Andalusia16.jpg

We maken eerst een stop bij het Alcazar die nog dateert uit de bezettingsperiode van de Moren. Nog enkele historische gebouwen, zoals het fort en de moskee, die verbouwd werd tot de kapel Santa Maria la Real. We krijgen uitgebreide uitleg  van onze Belgische gids die trouwens al een hele tijd in Spanje woont.

2016 THUISREIS Andalusia13.jpg

2016 THUISREIS Andalusia14.jpg

2016 THUISREIS Andalusia15.jpg

De wandeling gaat verder langs gebouwen waar we het verhaal over architectuur en geschiedenis horen.  Veel te veel om op te noemen. Nog een bezoek aan de imposante kerk van San Miguel waar we even binnen gaan.

Dan een heel korte rit die ons naar het centrum op de Plaza del Arenal brengt. Van hieruit krijgen  we even vrije tijd. Wij begeven ons naar de  lokale overdekte markt. Deze markten bieden steeds vers fruit en groenten en ook verse vis en schaaldieren.

2016 THUISREIS Andalusia17.jpg

Een paar bekende gezichten? Hihi Adil die even uit zijn groep stapte.

P1200993.JPG

Wij hadden Paulien mee.

P1210105-001.JPG

P1200997.JPG

Nog even door de winkelstraten, een drankje en pause pipi. De tijd vliegt om en we begeven ons terug naar de bus. We worden verwacht bij de Koninklijke paardenrijschool van Jerez. Stiptheid is er geboden. Daardoor hebben we geen tijd om de souvenirwinkel en de omgeving te bezichtigen. Je kunt er slechts tweemaal per week terecht. Er zijn 2 of 3 shows per dag en je mag niet fotograferen. Als ze je betrappen krijg je eerst een vermaning de 2de keer zetten ze je er uit.

2016 THUISREIS Andalusia18.jpg

Na de voorstelling begeven we ons naar onze bus. De magen beginnen te klagen want we zijn al over etenstijd.

We lunchen in de Taberna Flamenca. Een eenvoudige maaltijd met een Flamenco optreden, tijdens het eten, gegeven door een autentieke Andalusische familie.

2016 THUISREIS Andalusia19.jpg

Zoals bij geplande reizen met een gids heb je nooit uitgebreide tijd om het rustig aan te doen.

Weer de bus op naar de bodega van Tio pepe.

2016 THUISREIS Andalusia20.jpg

Tio Pepe Bodegas is een van de grote sherryhuizen in Spanje.

2016 THUISREIS Andalusia22.jpg

Er word getoond hoe de vaten gemaakt worden. Vervolgens krijg je tussen de sherryvaten een uitgebreide rondleiding.

---(Er zijn veel verscheidene zalen. Zoals de zaal van de 12 apostelen en in het midden een gigantisch vat"Del Christo" genaamd. Andere zalen met vaten aan allerlei beroemde mensen gewijd, met hun naam en handtekening. ( In La Constancia zien we dan eindelijk de handtekeningen van beroemdheden als Orson Welles, Steven Spielberg en Pablo Picasso in krijt op de vaten van Amerikaans eikenhout. In een zijbeuk met de naam ‘Los Reyes’ liggen achttien eveneens gesigneerde vaten door leden uit zes generaties van het Spaanse koningshuis. Ook onze vorsten hebben een getekend vat.

2016 THUISREIS Andalusia21.jpg

Elders in deze bodega ontdekken we de kleinste sherryliefhebbers ter wereld: muizen. Midden in een gangpad leunt een houten miniatuurladdertje tegen een gevuld glas sherry. Deze unieke service wordt al verleend sinds een werknemer decennia geleden een muis vond die in zijn achtergelaten sherry was verdronken. Wij zien zowaar een muis het trapje opklimmen en van de sherry nippen alsof hij nooit anders deed.) --- In de tekst tussen haakjes zitten er uittreksels uit de internet link.

2016 THUISREIS Andalusia26.jpg

En als laatste de proeverij zaal. Veel glazen gevuld met verscheidene sherry's.

2016 THUISREIS Andalusia23.jpg

Geen hapje hier en dat werden sommigen gewaar. Bij één van onze groep sloeg het in de voeten en ze moest door een begeleider en een reiziger naar de bus gebracht worden. Haar jeans zakte af en weer moeten helpende handen toeschieten. De roes bleef er nog lang in die avond. Hahaha, een moment om met een glimlach terug aan te denken. Later sloeg het naar haar hoofd en we hoorden haar nu en dan schaterlachen tijdens de terugreis.

2016 THUISREIS Andalusia24.jpg

Terug in het hotel verwelkomen we (Frank Van Erum) RENZO in de Bar en kijken samen naar de thuisaflevering

2016 THUISREIS Andalusia25.jpg

en eten in het Grill restaurant uitsluitend voor de thuisreizigers gereserveerd.

Het was een lange, vermoeiende maar heel leuke dag. En het weer was helemaal terug Zuiders.

Voor morgen boekten we een excursie naar Cadiz...

21-11-16

Thuisreis Andalusië / 12-10-'16 / Dag2

Tegen de avond van de eerste dag begon het weer over te slaan. Dichte wolken en een frisse wind.

Op de morgen van onze tweede dag (woensdag) denken we dat de vakantie om zeep is. Geen weer meer om een hond door te jagen. Geweldige storm en gietende regen.

2016 THUISREIS Andalusia8.jpg

Met moeite bereiken we het restaurant om te ontbijten. We rekken het een beetje want wat gedaan met dit weer.

Het hotel lijkt overvol omdat er niemand plannen heeft om met dit weer op uitstap te gaan. Het gaat van de bar naar het winkeltje, terug naar de bar, de grote zaal waar de shows en voorstellingen worden gegeven. Beetje in de overvolle lobby gaan zitten of vanuit de overdekte terassen op uitkijk staan om te zien of er verbetering in zicht is.

2016 THUISREIS Andalusia9.jpg

Na de middag begint het toch te beteren. Wel nog wind en grijze lucht. We wandelen even buiten de omheining, die met een poortje met een code, beveiligd is.

2016 THUISREIS Andalusia10.jpg

Van op de duin hebben we een mooi zicht op strand en zee. Alles ziet er echter driestig uit, zo zwaar bewolkt zonder zon.

We komen toch nog een zonnig gezicht op onze weg tegen. Kom ADIL, vlug even een fotootje voor ons souvenirs album

P1200927.JPG

Om 15H hebben we afspraak in de Grill met het THUIS-schrijversteam. Ze komen ons vertellen hoe alles te werk gaat om de serie een vorm te geven.Echt leuk om te weten hoe dat gaat. Zo veel werk om laat ons zeggen maar één aflevering voor te stellen. En dan bedenken dat het vervolg er moet aan passen.

We kunnen terecht met al onze vragen over hoe ze te werk gaan. De acteurs zijn ook niet zo maar iemand! De meesten hebben er mooie studies achter de rug.

Hier krijgen we te weten hoe we zelf een voorstel voor de verhaallijn kunnen indienen. Het verhaal mag één zijde van een A4 blad bevatten en mag er over gaan om iemand, die tegenwoordig uit de serie is, terug te doen komen. Of een wending geven aan iets waar de verhaallijn lijkt te stokken. Of een eigen verhaal mag ook.

Er zullen drie winnaars bekent gemaakt worden. Het verhaal van de hoofdwinnaar komt dan misschien in de komende maanden aan bod in de serie. Prachtig initiatief maar niet voor mij. Ik heb héél veel tijd nodig eer ik iets kan samen flansen. Hahaha...

Hier opvolgend hebben we het fotomoment met TOM, ADIL en PAULIEN.

57b3e0f70322b2b54d5101ebcebb56a2d541bf89.jpg

Na dit begeven we ons naar de Bar Salon waar we ons krap zetten voor de volgende aflevering.

Deze avond kunnen we kiezen in welk van de drie restaurants we willen gaan eten. Hier maakt het eigenlijk niet veel uit want de buffet-diners is het overal ongeveer hetzelfde. Geen echt thema restaurant dus.

Zoals gewoonlijk sluiten we de avond af aan de bar bij het kijken van de prachtige show.

Daarna vlug gaan slapen want morgen gaan we al vroeg op excursie naar Jerez de la Frontera.

Op onze kamer nog een kleine attentie.

2016 THUISREIS Andalusia11.jpg

 

20-11-16

Thuisreis Andalusië / 11-10-'16 / Dag1

Gepakt en gezakt vertrekken we midden in de nacht met een taxi naar Zaventem, voor de Thuisreis. Ik maakte alvast een foto van onze bagage voor het geval er iets zou mis gaan. Je weet maar nooit. Verleden jaar was één van onze koffers, net als een 100tal anderen, er niet bij toen we terug kwamen. We hebben toen 5dagen moeten wachten tot ze thuis afgeleverd werden.

Om 3H30 staan we al aan te schuiven met de vele thuisfans die met dezelfde vlucht afreizen. Heel wat bekende gezichten en ook veel nieuwkomers.

2016 THUISREIS Andalusia2.jpg

Bij aankomst in Jerez heb ik al prijs. De handvat van mijn troleyvalies is er afgerukt. Gelukkig zijn we steeds goed vergezeld van een geweldig vriendelijk en hulpzaam team. Een van hen gaat samen met mij aangifte toen bij het schadecleam.

P1200875-001.JPG

Zelfs de bus die ons naar het Hotel moet brengen blijft op ons wachten.

We moeten ongeveer een uur rijden. Na een 45minuten is er echter iets niet pluis met de car en we moeten een noodstop naast de autostrade maken. Na veel over en weer gebel en een mekanieker die even komt kijken verteld de chauffeur dat we op een andere car moeten wachten.

2016 THUISREIS Andalusia3.jpg

Het is snikheet, wat ons blij zou moeten stellen, maar in deze situatie erg onaangenaam.

Tussen de bus en de weg naast de autostrade zit er een afspanningdraad. Je kunt er nergens door en de plaats is te smal op er gemakkelijk te staan. Dan maar beter in de warme bus blijven zitten. Na een half uur zien we de vervangbus aanrijden en kunnen we verder naar ons Hotel.

Zoals gewoonlijk gaat het inchecken vlot en over de bagage moeten we ons niet bemoeien. Die word op de kamers bezorgd door het bevoegd personeel.

Het middagbuffet is open en na een eerste glaasje aperitief schuiven we onze voeten onder tafel.

2016 THUISREIS Andalusia4.jpg

Na het eten loop ik Wim Stevens (TOM) als eerste tegen het lijf. Leuk weerzien.

Na de middag gaan we op ons eentje de omgeving verkennen. Dit kan ook onder begeleiding van de crew.

Mooie kamer in een gebouw met één verdieping. Wij hebben er één boven. Heel ruim en een balkon met redelijk mooi uitzicht naar het strand toe.

2016 THUISREIS Andalusia5.jpg

Het strand ligt een reeks trappen lager. Mooi turkoois water en ellenlang wit zand. Prachtig.

2016 THUISREIS Andalusia6.jpg

2016 THUISREIS Andalusia7.jpg

 

In de vooravond zien we opeens onze vroegere reisvrienden uit Brussel. Zij gingen verleden jaar niet mee en wij het jaar er voor niet. Ze kwamen met een latere vlucht.

Dit jaar zijn er weer meerdere vluchten om de 400 medereizigers te vervoeren.

We zagen elkaar dus al geen twee jaar meer terug. Of toch wel. Mijnheer zagen we twee keer in onze buurt. Op reis zitten we vaak samen, aan een tafel, bij de maaltijden. Leuk voor mijn man omdat zij ook Frans spreken.

P1200921.JPG

Voor we gaan eten zien we de thuisaflevering die vandaag in België te zien is. We hoeven nooit een aflevering te missen. De laatkomers mogen zelfs morgenvoormiddag gaan kijken.

We werden verwelkomt door de aanwezige acteurs, Tom(Wim Stevens), Adil(Nawfel Bardad-Baidj) en Pauline(Tina Maerevoet) en de crew met een drink.

'sAvonds eten we in het Grill restaurant die exlusief voor "thuis" is gereserveerd.

Om de avond af te sluiten een drankje in de bar en de show die iedere dag plaats vind in het hotel.

 

19-11-16

September enz...

Deze maand begint met een belangrijk moment. Emeron's eerste dag naar de grote school!

2016-9 Septembre3.jpg

Hij heeft het wel nog moeilijk met de Nederlandse taal maar doet geweldige vooruitgang nu ze leren lezen.

Langs alle kanten horen we dat hij een gave voor tekenen heeft. Hij tekent namelijk altijd alles tot in de kleinste détails. Iedere tekening is een verhaal op zich zelf.

Half September gaan we met familie naar een diner-spectacle met Fabian le Castel.

2016-9 Septembre5.jpg

Heel lekker eten en een amusant optreden. We hebben ons weer goed geamuseerd.

Intussen knappen we in huis het gelijkvloers, binnen en buiten, op. 

De huurders van het 1ste verdiep zeggen ook hun appartement op. Het word er te klein nu de kinderen groot worden. Weer opknapwerk in het verschiet.

2016-9 Septembre4.jpg

De tijd vliegt voorbij en we gaan weldra op reis met "thuis".

Het weekend er voor zijn we uitgenodigd op de 50ste verjaardag van een man die we leerden kennen op de thuisreizen. Het feest gaat door in Gent.

De jarige had veel mensen verwacht maar de meesten stuurden hun kat. Ik vond het zielig. Hij had alles voorzien voor een groot feest. De zaal, eten en drinken, spektakel.

Wij boekten een B&B voor de gelegenheid. Een andere vriendin en haar vriendin, die al eens mee was op thuisreis, kwam helemaal uit Holland voor de gelegenheid.

We lieten het niet aan ons hart komen dat er zo weinig kwamen opdagen. Onze gastheer en zijn familie ook niet. En we maakten er een geweldig feest van.

Eventjes in een ander millieu... De show mensen met o.a. Sabijn (jazz en bleus) die in het plat Gents zong,h en Liz Richards (travestie) die op een moment een hele reeks Amsterdamse meezingers bracht. Sjonge jonge was me dat effe leuk. Vooral als je deze liedjes al van in je prille jeugd kent omdat ze thuis ook gezongen werden.

2016-10 octobre.jpg

Ik stuurde zelfs de rolstoel van Armand in een wilde Polonaise! De weinigen die er waren bleven tot het einde met een tevreden gevoel en een herinnering te meer.

De dinsdag die er op volgde vertrokken we naar Andalousie met de thuis-fans en acteurs.

Net voor we op reis gaan verhuisd mijn oudste kleindochter van uit Yvoir naar Brussel om haar laatste jaar, als dokter assistent, af te maken.

Na 10 jaar studie word ze dan officiel gespecialiseerde dokter! Wij steken een handje toe bij de verhuis.

Haar zus, mijn 2de kleindochter, die een tijdje geleden met haar verloofde in een eigen huis ging wonen liet ons weten dat we alvast 5 augustus 2017 vrij moeten laten. Ze gaan trouwen! Geweldig nieuws.

18-11-16

Zomervakantie

De hele zomer hebben we eigenlijk niet zo veel en toch weer heel veel gedaan.

Hier bij wil ik zeggen, dat we geen echte vakantie genomen hebben. Naar een ander land of een paar dagen van huis zaten er niet in.

Ik bezocht een paar musea, met mijn kleinzoon die hier grote fan van is. o.a. het legermuseum, autoworld, de wondere wereld van Jules Verne, het (gruwel)museum van fantastische kunsten het Moof museum(museum van stripverhalen en figurines.

2016-8 Aout23.jpg

Vooral de relatie mémé en hem doen hem enorm plezier en deugd.2016-8 Aout6.jpg

 We deden enkele wandelingen in de Brussel. Hij is een druk maar vrolijk en levenslustig kind. Hij wil steeds op de foto en heeft daar bij de streken van zijn grootvader.

2016-8 Aout20.jpg

Onze gelijkvloers stond bijna een jaar leeg na dat mijn kleindochter en haar verloofde een huis kochten en verhuisden.

Tussen het opknappen voor eventuele volgende huurders maakten we er enige leuke momenten door, namelijk om een paar gelegenheids feestjes te bouwen of gewoon even BBq'en op de koer.

2016-7 Juillet8.jpg

2016-7 Juillet6.jpg

Hahaha hier rookten we de hele beurt uit.

2016-7 Juillet7.jpg

Ik ging samen met Emeron naar de Ketjes Fan Day van RSCA in Anderlecht.

2016-7 RSCA Fan day.jpg

2016-7 RSCA Fan day2.jpg

2016-7 RSCA Fan day3.jpg

Sinds dit jaar begint hij zich in het voetbal gebeuren in te leven. Soms met vreugde en ook met imens verdriet zoals toen de Rode Duivels tegen Italië verloren.

DSC_0134.JPG

We gingen een dag naar Sluis met mijn dochter en haar dochter. We hadden het getroffen die dag want het was juist de maandelijkse avondmarkt.

2016-8 Aout21.jpg

Nog een bliksem bezoek aan Knokke.

2016-8 Aout22.jpg

 Met de trein is het al een hele tijd niet meer te doen door werken moet je een hele ommetoer doen en ook nog eens overstappen. Men is nog vlugger ergens in het buitenland met het vliegtuig.

Verder hadden we deze zomer nog de jaarmarkt  in onze gemeente,

2016-8 Aout15.jpg

druivenfeest in Overijse

2016-8 Aout11.jpg

en de 11 en 21 Juli viering in Brussel.

2016-7 Juillet4.jpg

Een paar gelegenheden om er weer eens uit te zijn.

 

Op 5 augustus vierden we de eerste verjaardag van ons jongste kleinkind.

2016-8 Annif Aaron2.jpg

We waren ook nog eens uitgenodigd voor de 75ste verjaardag van een schoonbroer, in augustus.

2016-8 annif Maurice Torton75.jpg

2016-8 annif Maurice Torton751.jpg

 Een uitstap naar Hasselt waar ik een blogvriend ontmoette zat er ook nog in.

2016-7 Juillet9.jpg

Op mooie dagen gingen we bij onze zoon op het balkon samen genieten met de kindjes.

2016-7 Juillet3.jpg

2016-7 Juillet5.jpg

En nu en dan een BBQ. Het vakantie gevoel zat er wel in.

2016-7 Juillet1.jpg

En intussen aan het sparen voor de aankomende "thuisreis" in Oktober. Er staat ook nog een citytrip naar Lissabon op ons programma.

Maar deze verhalen vertel ik in een volgend logje!