22-11-16

Thuisreis Andalusië / 13-10-'16 / Dag3

Als we opstaan is het nog donker en de storm is geluwd. Na het ontbijt vertrekken we naar Jerez de la Frontera.

2016 THUISREIS Andalusia12.jpg

We rijden eerst langs uitgestrekte gebieden met zoutpannen. Vroeger overstroomde de zee deze gebieden, nu word het water mechanisch aangebracht. Hier en daar zie je een berg met geoogst zout. Roze Flamingo's komen er eten. Ze zijn hier eerder wit want die vogels kleuren naar gevolg de kleur van de garnalen word gezegd.

 Verder langs een panoramische route met prachtige landhuizen, uitgestrekte wijnvelden en bodega's waar de naam van de uitbater op prijkt. De meest gekende is zeker die van Gonzalez Byass allias Tio pépé, die we straks gaan bezoeken.

2016 THUISREIS Andalusia16.jpg

We maken eerst een stop bij het Alcazar die nog dateert uit de bezettingsperiode van de Moren. Nog enkele historische gebouwen, zoals het fort en de moskee, die verbouwd werd tot de kapel Santa Maria la Real. We krijgen uitgebreide uitleg  van onze Belgische gids die trouwens al een hele tijd in Spanje woont.

2016 THUISREIS Andalusia13.jpg

2016 THUISREIS Andalusia14.jpg

2016 THUISREIS Andalusia15.jpg

De wandeling gaat verder langs gebouwen waar we het verhaal over architectuur en geschiedenis horen.  Veel te veel om op te noemen. Nog een bezoek aan de imposante kerk van San Miguel waar we even binnen gaan.

Dan een heel korte rit die ons naar het centrum op de Plaza del Arenal brengt. Van hieruit krijgen  we even vrije tijd. Wij begeven ons naar de  lokale overdekte markt. Deze markten bieden steeds vers fruit en groenten en ook verse vis en schaaldieren.

2016 THUISREIS Andalusia17.jpg

Een paar bekende gezichten? Hihi Adil die even uit zijn groep stapte.

P1200993.JPG

Wij hadden Paulien mee.

P1210105-001.JPG

P1200997.JPG

Nog even door de winkelstraten, een drankje en pause pipi. De tijd vliegt om en we begeven ons terug naar de bus. We worden verwacht bij de Koninklijke paardenrijschool van Jerez. Stiptheid is er geboden. Daardoor hebben we geen tijd om de souvenirwinkel en de omgeving te bezichtigen. Je kunt er slechts tweemaal per week terecht. Er zijn 2 of 3 shows per dag en je mag niet fotograferen. Als ze je betrappen krijg je eerst een vermaning de 2de keer zetten ze je er uit.

2016 THUISREIS Andalusia18.jpg

Na de voorstelling begeven we ons naar onze bus. De magen beginnen te klagen want we zijn al over etenstijd.

We lunchen in de Taberna Flamenca. Een eenvoudige maaltijd met een Flamenco optreden, tijdens het eten, gegeven door een autentieke Andalusische familie.

2016 THUISREIS Andalusia19.jpg

Zoals bij geplande reizen met een gids heb je nooit uitgebreide tijd om het rustig aan te doen.

Weer de bus op naar de bodega van Tio pepe.

2016 THUISREIS Andalusia20.jpg

Tio Pepe Bodegas is een van de grote sherryhuizen in Spanje.

2016 THUISREIS Andalusia22.jpg

Er word getoond hoe de vaten gemaakt worden. Vervolgens krijg je tussen de sherryvaten een uitgebreide rondleiding.

---(Er zijn veel verscheidene zalen. Zoals de zaal van de 12 apostelen en in het midden een gigantisch vat"Del Christo" genaamd. Andere zalen met vaten aan allerlei beroemde mensen gewijd, met hun naam en handtekening. ( In La Constancia zien we dan eindelijk de handtekeningen van beroemdheden als Orson Welles, Steven Spielberg en Pablo Picasso in krijt op de vaten van Amerikaans eikenhout. In een zijbeuk met de naam ‘Los Reyes’ liggen achttien eveneens gesigneerde vaten door leden uit zes generaties van het Spaanse koningshuis. Ook onze vorsten hebben een getekend vat.

2016 THUISREIS Andalusia21.jpg

Elders in deze bodega ontdekken we de kleinste sherryliefhebbers ter wereld: muizen. Midden in een gangpad leunt een houten miniatuurladdertje tegen een gevuld glas sherry. Deze unieke service wordt al verleend sinds een werknemer decennia geleden een muis vond die in zijn achtergelaten sherry was verdronken. Wij zien zowaar een muis het trapje opklimmen en van de sherry nippen alsof hij nooit anders deed.) --- In de tekst tussen haakjes zitten er uittreksels uit de internet link.

2016 THUISREIS Andalusia26.jpg

En als laatste de proeverij zaal. Veel glazen gevuld met verscheidene sherry's.

2016 THUISREIS Andalusia23.jpg

Geen hapje hier en dat werden sommigen gewaar. Bij één van onze groep sloeg het in de voeten en ze moest door een begeleider en een reiziger naar de bus gebracht worden. Haar jeans zakte af en weer moeten helpende handen toeschieten. De roes bleef er nog lang in die avond. Hahaha, een moment om met een glimlach terug aan te denken. Later sloeg het naar haar hoofd en we hoorden haar nu en dan schaterlachen tijdens de terugreis.

2016 THUISREIS Andalusia24.jpg

Terug in het hotel verwelkomen we (Frank Van Erum) RENZO in de Bar en kijken samen naar de thuisaflevering

2016 THUISREIS Andalusia25.jpg

en eten in het Grill restaurant uitsluitend voor de thuisreizigers gereserveerd.

Het was een lange, vermoeiende maar heel leuke dag. En het weer was helemaal terug Zuiders.

Voor morgen boekten we een excursie naar Cadiz...

Commentaren

Haha.. het kan best zwaar vallen dus.. die slokjes. :-))) Voor mij zou het sowieso niks zijn.. vind sherry echt niet te drinken.
Het was zo te zien weer een prachtige goedgevulde dag. Maarre.. 'fotograferen niet toegestaan.. na één waarschuwing weggestuurd worden'.. hoeveel fotootjes zie ik daar wel niet?? heel sneeky hoor! :-)))

Prachtige collages allemaal weer.. je kunt daar bijzonder goed de sfeer mee weergeven Emmy!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-11-16

Reageren op dit commentaar

Foto's van de paardenshow? Alleen deze die hier op staan. Ik wou niet onderdoen de anderen deden het ook stiekem terwijl de gardes met iemand anders bezig waren Hahaha.

Gepost door: emmy | 22-11-16

Wat heb je een uitgebreid verslag gemaakt! Je hebt echt je best gedaan. Ik had het niet in de gaten met al die foto's die ik aan het verwerken ben van Lissabon. Dat ziet er een hele leuk reis uit waar je veel mooie herinneringen aan overhoudt. Ik kan het best geloven dat je er telkens naar uitziet om terug mee te gaan. De crew kent jullie zeker al goed :-)

Gepost door: magda | 22-11-16

Reageren op dit commentaar

Ja Magda ik weet hoe veel werk het is om een verslag te maken. Soms ben ik er uren mee bezig. Een beetje tot ergernis van mijn man ;-)
De crew en de acteurs kennen ons allen wel al een beetje of sommigen iets meer al zijn we met zo veel. We vormen een familie.
Wij waren er al 4 keer op de 5 mee.
Ik weet niet waar het volgend jaar is. Hoorde al vaag dat het Malta zou worden. Wij denken dat we niet meer mee gaan.
A. wil naar Sicilië en ik heb ook nog wensen...

Gepost door: emmy | 22-11-16

Prachtig!! En mooie foto's. Proficiat!

Gepost door: Nelly en Henri Bomans-Vannieuwenhoven | 22-11-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.