28-04-16

Al spelend leren

Het was heel leuk in de bibliotheek. Alleen dat ene moment was een minpunt naar Emerons zeggen...wink "Ik verstond het niet" zei hij. Ja hij heeft het al moeilijk met Nederlands maar Arabisch dat verstond IK zelfs niet. Hahaha.

2016-4 avril8.jpg

Dat was bij het voorlezen door iemand van de bibliotheek één en hetzelfde boek, enfin het waren er twee één in het Nederlands en één in het Arabisch. Ja hier in Brussel komt iedereen aan bod. Spaans, Engels, Arabisch enz... Naderhand maakten ze vliegtuigen en mochten ze spelen. Ze mochten de vliegtuigen uittesten op een uitgebeelde startbaan of recht in de roos. Sommigen veranderden van koers en vlogen door de rekken van de bibliotheek. Tot groot plezier van de kinderen.
Het was echt een fijne namiddag voor hem. Hij leende twee boeken en een dvd uit.

Intussen speelde zijn broertje thuis in zijn park. Sinds een dag of twee kan hij zich alleen recht trekken aan de staven. Nu wil hij niet meer gaan zitten, het sloeberke.

P1190542.JPG

Dit las ik deze morgen bij een vriendin op Facebook en vond het zo een waarheid dat ik het even overgenomen heb.

"Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen."

27-04-16

Bakken

Verleden week woensdag had ik afspraak in de school van Emeron. We zouden een bezoek aan de bibliotheek brengen. Al een oefening om de kleintjes wegwijs te maken hoe het er daar aan toe gaat.

Toen we echter in de school waren luidde het dat het alleen de ouders of grootouders waren die naar de bibliotheek gingen. Dat zorgde voor enig verdriet bij de kleintjes.

biblio.jpg

Nu heb ik voor vandaag beloofd om met hem er naar toe te gaan. Hij houd van boeken. En hij zal zeker blij zijn als hij een eigen kaart krijgt, om boeken te lenen. Het zal hem ook verantwoordelijkheid leren van hoe de boeken netjes moet bijhouden, ze op tijd terug te brengen en vooral niet verliezen of kapot maken. Want daar hangt een boete aan vast!

Vandaag komt ook mijn kleindochter langs die leerkracht is in een bijgelegen school. Bijna iedere woensdag zitten we dan gezellig samen aan tafel.

Nu het weer niet zo mooi is heb ik me in de keuken bezig gehouden. Ik maakte samosas met aardappelen en tonijn klaar. Het is wel een probeersel maar ze zien er goed uit.

2016-4 avril6.jpg

En terwijl ik toch in de keuken was vulde ik nog eens de koekjesdoos aan met zelf gebakken koekjes.

2016-4 avril7.jpg

De cake in hartvorm bakte ik zaterdag samen met Emeron. Nono zei dat hij er niets op wou. Dus versierden we maar de helft laughing

24-04-16

Lang geleden...

In mijn jeugdjaren woonden we een tijdje in Limburg met mijn ouders. Eerst in Genk en daarna nog een jaar in Hasselt. Ik deed er mijn Plechtige Communie en zo bleven er heel wat namen in mijn hoofd hangen.

Ik was toen tussen de 12 en 14 jaar en schoolplichtig dus. Zo maakte ik enige goede vriendinnen. Eén er van, uit Genk, zag ik nog, nu en dan, omdat we buren waren geweest en we hadden ook een vastere band. Onze ouders ook. Toen we terug naar Knokke gingen wonen had ik nog altijd mijn vaste vriendin uit mijn jeugdjaren, die ik nooit uit het oog verloor en waarover ik hier al menige keer schreef.

Met de jaren begin ik me dan af te vragen wat er van al die meisjes en jongens geworden is. Hebben ze verder geleerd? Zijn ze gehuwd en hebben ze kinderen? En dan vraag je, je ook af of zij ook nog wel de herinnering aan jou hebben.

Een meisje zag ik per toeval, een tiental jaren terug, in Genk op de 1ste Mei. Daar is er dan jaarmarkt, rommelmarkt en de Mei stoet! Het was een vluchtig weerzien. We hadden er vóór nog contact tot ongeveer de jaren '70.

En zo begin je dan te denken aan de anderen. Na veel navraag en zelfs telefoontjes lukte het niet om maar iemand te vinden. Tot internet kwam en vooral Facebook! Zo vond ik een vriendje, de krantenjongen terug. En nu ook weer een vriendin die met mij in Hasselt in de klas zat. Ik had nog een paar foto's van toen en zo ging de bal aan het rollen.

Via via kreeg ik te horen dat dat ene meisje wel degelijk mijn vriendin van toen was. Het duurde nog een paar maand voor we dan besloten een afspraak te maken. Daar moeten we nu toch niet zo lang meer mee wachten want je weet maar nooit!

Dinsdag was het zo ver. We kozen er voor elkaar in Knokke te zien. Aan het station zagen we elkaar terug na zo vele jaren en we waren eigenlijk niet zo heel veel veranderd.

Eerst zaten we een uur met een drankje ons levensverloop te vertellen. Daarna gingen we eten en we zaten uren van ons wederzijds gezelschap en een lekkere maaltijd te genieten.

2016-4 avril4.jpg

We rekten het gebabbel nog even uit met een heerlijk ijsje en koffie. Een gezellig gesprek gaat altijd vlot aan tafel vind ik.

Het weer was ons ook goed gezind. Een stralende zon maar toch een fris briesje zoals je aan zee wel mag verwachten.

We maakten nog een lange wandeling tot aan de dijk want ik ben niet aan zee geweest al ik die niet gezien heb!

2016-4 avril5.jpg

Dan nog even binnen springen bij mijn Knokse vriendin. Ik kon haar deur toch niet voorbij gaan nu ik er zo dicht bij was.

Na beloofd te hebben eerstdaags nog eens naar Knokke te komen speciaal voor haar was het tijd om op te stappen.

En er worden al plannen gesmeed met mijn Hasseltse vriendin om elkaar terug te zien!

2016-4 avril3.jpg

 

 

 

 

20-04-16

Japanse Tuin

Na het eten reden we naar de Japanse tuin.

Deze lag er heel mooi en kleurrijk bij en het had best rustgevend kunnen zijn als er die zondag niet toevallig een evenement aan vast zat.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever6.jpg

Namelijk het Manga en Cosplay Festival Spring. Het leek wel een kleine herhaling van het Made In Asia waar ik onlangs met Emeron was, op de Heysel. Heel veel volk en de animatie was alles behalve rustig.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever8.jpg

Toch was het de moeite waard en het weer viel geweldig mee. We leerden weer heel wat bij zoals over kleine tempels

P1190442.JPG

 theehuizen aanleg van de tuin en de verscheidene natuur elementen er van. Rotsen, vissenHasselt Japanse tuinen en Jenever10.jpg bomen en bloei...

Hasselt Japanse tuinen en Jenever7.jpg

De zon liet zich niet overvallen door een nu en dan overwaaiende donkere wolk. 

Wel nog een beetje fris zoals het in April gekend is.

Iedereen genoot er van.

Zoals hier dat bruidspaar DSC07701.JPG

en een jonge Aziatische dame DSC07760.JPG 

die poseerden voor een paar foto shoots .

 

DSC07748.JPG

 

Onze groep werd in twee delen gesplitst en begeleid door twee gidsen. Grappig want bij het wandelen zat je nu eens bij de ene en dan weer bij de andere groep.

Dochter en kleindochter zag je ineens niet meer volgen en dan stond je ineens weer tegenover hen.

 

Alleen de gids vertelde ongestoord verder.

Mijn man zag het ook zitten en genoot met volle teugen van de bloemenweelde.

DSC07773.JPG

tot het tijd werd om op te stappen.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever11.jpg

18-04-16

Hasseltse Jenever

Zondag al vroeg op weg voor een dagreis. Dit keer gingen we met een hele groep per autocar naar Hasselt.

Op het programma: Bezoek aan het Jenevermuseum, eten in en op "de Markt" en na de middag de Japanse Tuinen.

Aan het Jenevermuseum werden we opgewacht door een gids. In een lange rondleiding vernamen we alles over de geschiedenis en het brouwen van jenever.

Klik op onderstaande prent zo krijg je er zelf over te lezen.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever.jpgEr kwam heel wat materiaal aan het brouwen te pas. Om het juiste graad gehalte en ook de aangepaste smaak moet je wel een alchimist zijn.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever1.jpg

Jenever is eigenlijk neutraal van smaak. Daarom worden er soms andere smaken aan toegevoegd. Om de smaken iets beter te leren kennen kon je aan de vele flesjes ruiken en er onder stonden bokalen met het overeenstemmend product zoals jeneverbes, lavendel, violet, anijs enz...

P1190373.JPG

We kregen ook uitleg hoe alcohol op ons werkt. Je ziet hoe je er glas na glas uitziet en als je echt te ver zou gaan...ja dan "Eau de Vie" doet niet alleen leven!

Hasselt Japanse tuinen en Jenever3.jpg

Heb je op mijn handtekening op de vorige collage gelet? Hahaha grapje wink

Aan de hand van een mooie collectie oude flessen, stenen stopen, affiches en reclame artikelen zagen we hoe jenever aan de man gebracht werd.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever12.jpg

Hasselt Japanse tuinen en Jenever2.jpg

We leerden heel wat bij over de oorsprong tot hoe het er nu aan toe gaat.

Als afsluiter kregen we een proevertje. Eéntje maar (de andere glazen stonden er voor de show), dat was genoeg om een beetje tipsy te worden omdat ik 's morgens niet uitgebreid ontbeten had.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever14.jpg

Na dit kleine apéritief liepen we een eindje waar we in het restaurant "de Markt" gingen eten.

We kregen een simpele maar goede maaltijd. Als hoofdschotel hadden we bij het reserveren van de trip mogen kiezen tussen karbonades op Vlaamse wijze of Koninginnehapje. Naar gelang het gerecht dat we kozen kregen we vóór de karbonades of Koninginnehap, tomaten of kippensoep. Als dessert Dame Blanche en koffie of thee.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever4.jpg

Na het eten, nog een foto op de markt en dan verzamelden we ons om de bus te nemen naar de Japanse Tuinen.

Hasselt Japanse tuinen en Jenever5.jpg

Word vervolgd...

15-04-16

Agenda

DSC07619.JPGNu de lente al goed begonnen is, bijna halverwege, vult onze agenda goed aan.

We beginnen weer iets meer te bewegen. Deze laatste tijd geen city-trips of reizen.

Mijn man wou niet ver weg toen zijn broer het minder goed stelde. Sinds nieuwjaar was hij op de sukkel en geraakte in het ziekenhuis. Daar had hij op de koop toe nog een ongeluk. Hij brak zijn arm op verscheidene plaatsen en moest geopereerd worden. Iedere dag ging hij zijn broer bezoeken. Later nog in het rusthuis en nu thuis gaat hij er nog elke dag naar toe.

Hij zelf, mijn man dus, heeft intussen een zona opgedaan. Stress, vermoeidheid of door een kleine dermatologische ingreep besmet geraakt? Wie kan het zeggen! Het duurt in ieder geval lang en is erg pijnlijk

Maar nu beginnen we terug aan ons eigen te denken. Zondag een dag er uit met een bus. Daar geef ik nog een verslag over als het voorbij is.

Dinsdag heb ik afspraak met een vroegere klasgenoot. Wij zaten één jaar samen op school in Limburg. We zagen elkaar nog één keer en dan nooit meer. Nu gaan we ons ontmoeten in Knokke. Ik popel al van ongeduld. Hopelijk komt er niets tussen want hoorde ik niets over de vakbonden en 19 april? Het is toch al meerdere keren bewezen dat reizen met de trein een avontuur is hé.

In mei staan er al enige datas ingevuld zoals de "Thuisdag", dit jaar in het Provinciaal domein de Ster in St. Niklaas. Die locatie ken ik nog van een BBB (Blije Bloggers Bijeenkomst)

De week daarop doet mijn man zijn jaarlijkse rommelmarkt hier in onze beurt.

De dagen daarop hebben we twee verjaardagen. Emeron, die al 6 word en mijn man die zijn laatste jaar op tram 7 zit.

Daartussen in gaan we naar een concert van de drie Italiaanse jongens "Il Volo".

En dan halverwege Juni zijn we uitgenodigd voor het huwelijk van een nichtje, aan de rand van Parijs. Ik heb mij daar voor eens geweldig laten gaan met een heel mooie outfit. De tickets voor de Thalys besteld en drie nachten in een hotel gereserveerd. We maken er meteen een city trip van.

Intussen kunnen we er wel nog iets tussen wrikken. Ik zou graag een van deze dagen naar de floraliën in Groot-Bijgaarden gaan. Ik  zou er toch graag iemand bij hebben zoals een blog of Facebook vriendin? Wij zien wel...

12-04-16

Haiku

De haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen.

2016-4 avril2.jpg

Dit is er een van mij.

07-04-16

Het oudje

Gisteren kreeg ik bezoek van mijn oudste kleinzoon. Dat hadden we eerder al afgesproken. Hij kwam voor een studiewerk. Daarbij moest hij iemand, het liefst een oudere persoon, ondervragen over iets uit zijn leven.

Om onze inspiratie sterkte te geven had ik pizza gebakken.

familie,kinderen,kleinkinderen,foto,verleden,généalogie

Ik had mij de hele week al afgevraagd wat ik zou kunnen vertellen. Het was zoals vroeger als ik een opstel moest maken. We kregen daarvoor een hele week tijd. Ik wist dan tot de laatste dag niet wat ik zou schrijven. En dan schoot er mij plots iets te binnen.

Nu was het dus ook zo. 's Morgens besliste ik dat ik zou vertellen hoe ik er toe kwam om mijn stamboom te maken.

Het was eigenlijk meer mijn vaders stamboom. Langs mama's kant was het te moeilijk om aan informatie te geraken. Met de jaren heb ik een redelijke kwartierstaat uitgewerkt.

Het werd uitgebreid en toen besloot ik een computer te kopen om al die gegevens gemakkelijker bij te houden.

En zo raakten we aan het vertellen over families, computers, dingen uit het leven van hoe het vroeger was. Zoals toen we nog geen badkamers, warm water, centrale verwarming of mobiele telefoons hadden.

familie,kinderen,kleinkinderen,foto,verleden,généalogieHet is bijna niet meer voor te stellen hoe we het toen deden. En toch viel het leven goed mee.

Ik had zelfs enige gegevens en foto's voor mijn kleinzoon van zijn familie aan vaders kant. En ook nog een boekje dat ik kocht bij zijn geboorte die ik nog maar een heel klein beetje afgewerkt had.

Na deze gezellige namiddag samen, stelde ik voor om een selfie van ons twee te maken. Waarbij hij me langs zijn neus weg zegt: "Dat zal dan de eerste foto van ons zonder mijn bril zijn". Waarop ik me plots herinnerde dat hij vorige week een laser ingreep kreeg en zo geen bril meer moet dragen!

's Avonds voelde ik me als "het oudje" waar men naar toe komt om iets meer over de familie en het verleden te weten. Mijn kleinzoon is niet de eerste die daar voor kwam.

Ik had al eens een nichtje die ook voor een studiewerk kwam en een neef met zijn dochter om enkele oude foto's.

Ook al twee mensen die met stamboomonderzoek bij mij terecht kwamen door dat er een of andere tak een gemeenschappelijk familielid had.

En dank zij het opstellen van mijn stamboom leerde ik nog Rachel de nicht van mijn grootvader kennen. Ze is een paar jaar geleden op 104 jarige leeftijd overleden. Ik heb er toen al over op mijn blog over geschreven.

Terwijl ik nu sommige dingen kan voorts vertellen heb ik ook veel kunnen oppikken in al die jaren.

familie,kinderen,kleinkinderen,foto,verleden,généalogie