07-04-16

Het oudje

Gisteren kreeg ik bezoek van mijn oudste kleinzoon. Dat hadden we eerder al afgesproken. Hij kwam voor een studiewerk. Daarbij moest hij iemand, het liefst een oudere persoon, ondervragen over iets uit zijn leven.

Om onze inspiratie sterkte te geven had ik pizza gebakken.

familie,kinderen,kleinkinderen,foto,verleden,généalogie

Ik had mij de hele week al afgevraagd wat ik zou kunnen vertellen. Het was zoals vroeger als ik een opstel moest maken. We kregen daarvoor een hele week tijd. Ik wist dan tot de laatste dag niet wat ik zou schrijven. En dan schoot er mij plots iets te binnen.

Nu was het dus ook zo. 's Morgens besliste ik dat ik zou vertellen hoe ik er toe kwam om mijn stamboom te maken.

Het was eigenlijk meer mijn vaders stamboom. Langs mama's kant was het te moeilijk om aan informatie te geraken. Met de jaren heb ik een redelijke kwartierstaat uitgewerkt.

Het werd uitgebreid en toen besloot ik een computer te kopen om al die gegevens gemakkelijker bij te houden.

En zo raakten we aan het vertellen over families, computers, dingen uit het leven van hoe het vroeger was. Zoals toen we nog geen badkamers, warm water, centrale verwarming of mobiele telefoons hadden.

familie,kinderen,kleinkinderen,foto,verleden,généalogieHet is bijna niet meer voor te stellen hoe we het toen deden. En toch viel het leven goed mee.

Ik had zelfs enige gegevens en foto's voor mijn kleinzoon van zijn familie aan vaders kant. En ook nog een boekje dat ik kocht bij zijn geboorte die ik nog maar een heel klein beetje afgewerkt had.

Na deze gezellige namiddag samen, stelde ik voor om een selfie van ons twee te maken. Waarbij hij me langs zijn neus weg zegt: "Dat zal dan de eerste foto van ons zonder mijn bril zijn". Waarop ik me plots herinnerde dat hij vorige week een laser ingreep kreeg en zo geen bril meer moet dragen!

's Avonds voelde ik me als "het oudje" waar men naar toe komt om iets meer over de familie en het verleden te weten. Mijn kleinzoon is niet de eerste die daar voor kwam.

Ik had al eens een nichtje die ook voor een studiewerk kwam en een neef met zijn dochter om enkele oude foto's.

Ook al twee mensen die met stamboomonderzoek bij mij terecht kwamen door dat er een of andere tak een gemeenschappelijk familielid had.

En dank zij het opstellen van mijn stamboom leerde ik nog Rachel de nicht van mijn grootvader kennen. Ze is een paar jaar geleden op 104 jarige leeftijd overleden. Ik heb er toen al over op mijn blog over geschreven.

Terwijl ik nu sommige dingen kan voorts vertellen heb ik ook veel kunnen oppikken in al die jaren.

familie,kinderen,kleinkinderen,foto,verleden,généalogie

 

Commentaren

c'etait super et cela dépassait le travail dans le cadre de ses études d'ergotherapeute- il a écouté avec attention et amour

Gepost door: Isa | 07-04-16

Reageren op dit commentaar

Je me sens vraiment une grand-mère comme ça! Content de ce que je peut encore leurs apprendre. De notre temps les anciens n'était pas du tout ouvert pour raconter.

Gepost door: Emmy | 07-04-16

De oudste kleinzoon Kevin wil ook altijd veel weten over de familie.Dat doet toch plezier te weten dat er oginteresse is voor het leven van vroeger . De jongeren van nu kunnen zich niet voorstellen hoe het amper 100 jaar geleden aan toe ging.Ik herinner me nog heel goed de avonden dat vrienden of familie samen zaten en vertelden over bv over de oorlogen wat ze allemaal deden om aan eten te geraken.Of over hun jeugd en wat ze als vrijetijdsbesteding deden. Er was in die tijd niet zo veel keuze en toch waren de mensen gelukkig met hetgeen ze haddne. Nuis er keuze te over en weten ze niet wat ze willen.

Gepost door: magda | 07-04-16

Reageren op dit commentaar

Ja sommige van de kleinkinderen vragen wel eens iets maar dan is het niet op het juiste moment om lange verhalen te doen.
Soms zijn ze nog niet aan de leeftijd toe dat het hen boeit. Het is maar op latere leeftijd dat je er alles over wilt weten maar dan heb je ook minder mensen die het nog kunnen vertellen.
Soms denk ik: "Spijtig dat mama en papa er niet meer zijn. Ik had dit of dat nog willen weten". Of ik zou hen nu ook nog dingen kunnen vertellen over wat ik van hun familie gevonden heb...

Gepost door: Emmy | 08-04-16

Ik heb nog geen kleinkinderen, hoop er ooit te hebben en wil hen dan wel heel veel vertellen over vroeger

Gepost door: merel | 10-04-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.