26-03-16

Zit het er in?

Het is alsof ik geregeld ben als een klok. Niet dat ik nog zo minutieus ben als vroeger, maar het zit er precies al in. Iedere morgen word ik om precies 7h00 wakker. Dat zal dan voor de zomertijd 8h00 zijn. Mijn gewone uur om op te staan.

Zo ver stond ik met mijn postje verleden dinsdag toen ik op de radio hoorde wat er aan de hand was in Zaventem.

De naderhand "zwarte" dag begon met een stralende zon. Ik zette de TV op om te zien of er al nieuws door kwam. 

Mijn man was beneden op het gelijkvloers een kamer aan het schilderen. Tegen zijn gewoonte in want iedere ochtend is hij al vroeg buiten om een "toertje" te doen. Daarvoor neemt hij  de tram of metro om niet gedurig op dezelfde plek rond te draaien.

En toen hoorde ik het vreselijke nieuws over de aanslag op de Metro. Dat was dichter bij. De metro is zowat de ziel van Brussel. Het snelste vervoer om in alle uithoeken van Brussel te geraken. Uit ondervinding van vorige terreur alarm weet ik dat ze normaal alle scholen en openbare plekken afsluiten.

Ik bel meteen naar mijn schoondochter. Is Emeron op school? "Ja" ze probeerde al te telefoneren maar krijgt geen gehoor. Ik stel haar gerust met het zeggen dat als er iets is ze wel naar huis zullen bellen. Dit deden ze de vorige keer ook om te zeggen dat ze de kinderen thuis moesten laten. Ze wil de kleine gaan halen. Ik en intussen ook de nieuwsdiensten raden het af om de kinderen inderhaast af te halen.

Het is beter om binnen te blijven. Zware politie en ziekenwagens snorren loeiend voorbij. Ook zwarte wagens met blauwe lichten en sirènes kwamen er sinds deze morgen al voorbij.

Intussen krijg ik bericht van mijn dochter met de melding over de aanslag in Zaventem en dat de schoonbroer van mijn andere dochter in Zaventem op zijn werk was. Hij belde al wenend en in shock naar huis, maar is ongedeerd.

Wij beginnen een inventaris te maken van waar iedereen zich bevind. De telefoon en berichtjes gaan over en weer.

Dochter I. krijgt bericht van haar dochter uit Italië waar ze op studiereis is. Daar zijn ze dus ook al op de hoogte.

Twee van mijn kleindochters zitten in het onderwijs hier in de buurt. Ze zitten in de school die gesloten word.

Mijn zoon die in de bewakingsdienst in een groot gebouw werkt is op zijn post. Ze doen hun werk en hebben een stressvolle dag voor de boeg. Mensen begrijpen daar niet altijd waarom ze gedurig gecontroleerd moeten worden.

Ieder lid van de familie is gelokaliseerd. Nu beginnen we aan het regelen van hoe geraken ze thuis na het werk. Geen openbaar vervoer en het verkeer zit volledig vast omdat er vele plaatsen afgesloten zijn voor de hulpdiensten en huiszoekingen die intussen verder gaan.

Familie en vrienden telefoneren of sturen ons sms en berichten. Tegen de middag raken mobiele netwerken gesatureerd. We trachten verder te communiceren langs Facebook.

Ik denk een moment aan hoe het vroeger was toen men al deze middelen nog niet had en zeg het aan mijn dochter. De jongere generatie vind het niet kunnen zij hebben deze tijden niet gekend...

De nieuwsbeelden over deze dag zijn vreselijk.

Vijf dagen na deze "zwarte dinsdag" is alles hier nog niet helemaal terug vredig maar het leven gaat verder.

Hoe is het mogelijk dat sommigen zo beestig kunnen zijn. We hebben nog zo veel vragen en vragen ons ook nog af waarom en wat als...we dit of dat, of daar...zouden gedaan of geweest...

De hele week bleef het weer grijs, grauw of regenachtig. Deze morgen scheen de zon net zoals die dag toen alles gebeurde en ik besefte met een schok dat ik niets voor het Paasfeest had voorbereid. Geen kleine versiering zoals gewoonlijk.

Toch haalde ik een paar spulletjes voor de kleintjes die ik straks ga bezoeken. Niet met de metro die mag mij een tijdje vergeten. Niet dat het openbaar vervoer helemaal veilig is! Ik heb wel al enige situaties op de tram mee gemaakt.

Mijn zoon neemt deze al een hele tijd niet meer. Ik hoorde dat er een man die in het gebouw werkte waar hij bewaking doet bij de aanslag op de metro om het leven kwam. Hij had nog maar juist aan zijn familie gemeld dat hij goed in Zaventem toe kwam en ongedeerd was.

Laten we ons traditioneel Paasfeest vredig vieren, zonder te vergeten, daarbij alle getroffen families te herdenken.

paasdagen.jpg

Commentaren

Emmy, ik zit ver van Brussel maar heb het ook intens beleefd. Zelfs hier mochten de kinderen niet buiten spelen op school en waren er geen buitenactiviteiten toegelaten. Jullie wonen er dan nog vlakbij , ik kan best geloven dat het een zware week was. Je bent nergens nog gerust in en toch moet je buiten komen om de nodig boodschappen te doen.Het is gemakkelijk om te zeggen dat je je gewone leven moet oppakken, maar in het begin zal dat toch niet met een gerust hart zijn!Hou je goed en zodra alles weer rustig is kom ik het af samen met je zus.Ze heeft gevraagd of ik niet een keertje samen met haar naar Brussel wilde reizen.

Gepost door: magda | 26-03-16

Reageren op dit commentaar

Ja dat moeten jullie eens doen! Vertel haar maar dat op 21 mei er hier rommelmarkt is ze weet wel waar ik bedoel. Mijn man doet deze rommelmarkt altijd.
Groetjes.

Gepost door: Emmy | 27-03-16

Ik zal het haar zeggen zodra ik haar op de volgende sportnamiddag zie !

Gepost door: magda | 30-03-16

Moet echt wel heel erg angstig geweest zijn, zo er midden in als het ware! Ik zat zelfs al met de bibbers op de bank naar de tv-beelden te kijken.
Die samenkomst op het Beursplein zag ik ook en ik vond dat zó mooi, met al die teksten op de grond en die kaarsjes.. echt een héél goed gebaar.
Hoe zullen de nabestaanden van die dodelijke slachtoffers dit paasfeest beleven.. daar denk ik elke keer aan als ik 'vrolijke pasen' schrijf.. krijg het bijna niet meet uit m'n vingertoppen.
Maar we móéten verder.. en we móéten ons niet laten kennen, kostte wat kost. Terrorisme mag nooit winnen!
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 27-03-16

Reageren op dit commentaar

Verdikke.. nu lees ik net dat extreem-rechts het al weer verknald heeft, die mooie samenkomsten op het Beursplein. Die lui kunnen zich ook nooit gedragen en zijn alleen maar op heibel uit! :-(

Gepost door: mizzD | 27-03-16

Ik ben het niet helemaal eens daar aan het Beursplein als je ziet dat sommigen van de gelegenheid gebruik maken om hun eigen oorlog stilletjes uitvechten door het verbergen of verscheuren van de Joodse vlaggen en ze bedekken met de Palestijnse vlaggen.
Het is daar wel goed bedoeld begonnen.
Over die hooligans heb ik ook mijn bedenkingen...toch eens iemand die op straat durft te komen, om ons eigen volk te vertegenwoordigen! Zonder kentekens van tot welke groep ze eigenlijk behoren. Iedereen in het zwart. Zonder opschrift tot welke partij je hoort. Rood, groen, blauw...
Het is toch algemeen gekend dat wie de waarheid spreekt de mond gesnoerd word?
Enfin ik heb vroeger wel al eens geschreven dat ik niet redeneer over politiek, ras of godsdienst. En ik zal het verder zo houden anders komen er brokstukken van.

Gepost door: Emmy | 27-03-16

Nee, laten we er maar geen discussie van maken. Maar ik ben wél benieuwd wie jij bedoelt met 'eigen volk'? Extreem-rechts ziet jouw Italiaanse man en je schoondochter bijvoorbeeld óók als luitjes die maar moeten ophoepelen naar 'hun eigen land' hoor, die kijken niet naar hoe lang iemand hier al is.. hier zelfs ook gebóren is..! En een ieder mag van mij vinden wat ie wil, maar laten we het toch wel fatsoenlijk houden.. die 'bomberjacks' ( zonder kleur te bekennen inderdaad) zijn alleen maar uit op rellen en vechten!

Gepost door: mizzD | 28-03-16

Het is maar hoe ze het draaien en keren om hun politieke spelletjes in hun voordeel te trekken.
Wist jij nog niet dat mijn mama ook een vreemde was? En geloof mij zij had het helemaal niet zo gemakkelijk toen ze hier kwam.
Gepamper bestond nog niet!

Gepost door: Emmy | 28-03-16

Ja.. mijn opa van vaders kant kwam als gastarbeider naar Nederland in de 30-er jaren.. en die werkte keihard en kon niet aarden. Is met heimwee weer teruggegaan naar Oostenrijk. Dus ik weet ook wel hoe de buitenlanders het vroeger hadden als ze hierheen kwamen. Er werd op neergekeken en later, toen de Turken en Marokkanen kwamen om de vieze baantjes te doen die de Nederlanders zelf niet wilden doen, toen werd dat nog erger.
Maar of de vluchtelingen van nu gepamperd worden betwijfel ik.. tíjden in een opvangcentrum zitten, je alleen maar zitten vervelen want je mag nog niks doen en dan pas na máánden horen of je mag blijven of niet.. ik vind dat geen pamperen.
Maar blijkbaar denken wij anders over de dingen hè.. verschil van mening mag gelukkig hier in het vrije westen. :-)

Gepost door: mizzD | 28-03-16

Het is verschrikkelijk wat er allemaal al die families voor wie het leven nooit meer hetzelfde zal zijn je geliefde op zo een manier verliezen ....
En jij woont in het hart van Brussel .. Je zit er midden in. Gelukkig is iedereen bij jou ok
Ik heb een neef die op de luchthaven er dinsdag was .... Draagt het ook nog altijd met zich mee

Gepost door: Merel | 27-03-16

Reageren op dit commentaar

Ja Merel iedereen zal wel iemand hebben waar ze bang voor waren.
Mijn dochters schoonbroer was die morgen op zijn werk in Aeroport Zaventem. Is sindsdien nog niet gaan werken.
De man die safe op Zaventem was en later omkwam in de Metro werkte in het gebouw waar mijn zoon werkt.
De dame van 24 studente op de Hogeschool...zelfde school als mijn kleindochter die, die ochtend met haar zus per auto naar onze gemeente kwam om stage te lopen. Gaat anders met de metro naar de hogeschool.
Je mag er gewoon niet aan denken wat als...
Alles loopt hier nog niet zoals ze het in de nieuwsberichten aangeven. Zo zijn er nog sommige metrostations niet toegankelijk. Ik kan er hier niet verder over uit wijden.
Bah wij trachten zo goed mogelijk normaal te doen met enige aanpassingen. We moeten ook bedenken dat het nog niet over is en dat het eender waar nog kan komen. Hier in België en elders. Dit is oorlog.

Gepost door: Emmy | 27-03-16

De commentaren zijn gesloten.