16-10-15

Bulgarije "Thuisreis" (4)

Dinsdagmorgen 22 september, staan we om 8h40 klaar in de lobby voor onze 2de excursie. Deze gaat over "Verborgen Bulgarije". Kennismaking met de lokale bevolking.

P1170336.JPG

We rijden eerst naar een bijenkwekerij waar we verwelkomt worden door de imker. Alles staat klaar voor onze ontvangst. Tafels op traditionele wijze gedekt.

2015 THUISREIS BULGARIJE4.jpg

Voor ieder een flesje appelsiensap, een stukje honingraat en als toetje een heerlijke Rakia(lokale alcohol).

We krijgen nog een rondleiding in het openluchtmuseum over bijenkwekerij van nu en vroeger. 

2015 THUISREIS BULGARIJE16.jpg

We verblijven er een goed moment en dan reizen we verder een stuk in de bergen waar we het door godvergeten dorpje Erkech bezoeken.

Als we er toekomen staan er een hele rij oudere vrouwen langs de weg, hun brei en naaiwerk voor een prikje aan te bieden. Ik koop er een paar vilten pantoffels.

Dan stappen we per groepjes op een ezelkarretje en maken een rondrit omheen het dorp. Soms moedigen de mannen de ezels wat aan en dan gaat het op een drafje op de ruige wegen. Het laatste karretje, achter ons, maakt zelfs kennis met de vuilnisbak. Hahaha, ik had juist in gedachten dat wij er maar niet zouden tegen rijden.

2015 THUISREIS BULGARIJE5.jpg

Aan de eindmeet stappen we een typische woning binnen. Deze is wel (knipoog)al omgebouwd tot een toeristisch plekje.

Wij worden er ontvangen met muziek en welkomstbrood. We trekken ieder een brokje uit het brood en dopen het in een kruidenmengsel. Het smaakt lekker. Hier mag je in de tuin kuieren en er van de tomaten en druiven plukken om te proeven. 2015 THUISREIS BULGARIJE17.jpg

We bezichtigen het hele erf. Er lopen eenden die er niet bij gezet zijn dat we daar rondlopen.

2015 THUISREIS BULGARIJE20.jpg

De inwoners demonstreren ons hoe de wol verwerkt word. Het weefgetouw word nog door de lokale herders gebruikt. Er staat een mooie schapenstal.

In de oude stokerij proeven we van de brandewijn in een aardewerken potje die we naderhand als souvenir mogen meenemen.

P1170438.JPG

En nu we helemaal in de Bulgaarse sfeer vertoeven doen we ook mee aan de workshop die er uit bestaat een Banitsa samen te stellen. Banitsa is een traditioneel Bulgaars gerecht die men voor kerstfeest maken. Dit zijn bladeren filodeeg die we met olie besmeren, dan Bulgaarse feta erover verkruimelen. Tenslotte het geheel oprollen, bestrijken met geklopt ei en in een ronde bakschotel schikken. En bakken in de oven.

2015 THUISREIS BULGARIJE18.jpg

Nu mogen we aanschuiven om een hapje aan het buffet te nemen en ook ons eigen gebak staat er bij.

2015 THUISREIS BULGARIJE21.jpg

We krijgen ook een stukje folklore te zien met zang en dans in Bulgaarse klederdracht. 

Aan tafel zitten we, zowel bij de imker als hier, met Frank(Renzo) aan tafel. Zelfs in het gewone doen is hij een echte grapjas. We amuseren ons kostelijk.

P1170342.JPG

En...de dag is nog niet voorbij. Na dit rijden we naar een wijnkelder waar we een paar wijnen proeven met alles er op en er aan.

2015 THUISREIS BULGARIJE23.jpgEen tafel vol glazen, enkele gerookte vleessoorten en schijfjes kaas. Dit is mijn eerste wijnproeverij. Ik moet er toch bij zeggen dat ik de wijn in het Hotel toch lekkerder vind dan hier.

2015 THUISREIS BULGARIJE22.jpg

We beginnen de avond met het kijken naar "Thuis". Dan eten in het restaurant. Sommigen boekten deze avond in het Aziatisch restaurant en wij in het Bulgaars restaurant.

2015 THUISREIS BULGARIJE26.jpg

Intussen wuiven we Simonneke, Renzo en Femke uit. Deze laatste is zo geëmotioneerd dat ze iedereen bijna aan het huilen brengt.

2015 THUISREIS BULGARIJE25.jpg

Later op de avond begeeft iedereen zich naar de karaoke bar. Bart(Waldek) doet de presentatie. Wij blijven niet lang want er is niet genoeg plaats en we zijn moe van deze lange, leuke dag.

Commentaren

Alweer een heel mooi verslag ik heb er van genoten heb precies veel gemist ,want deze uitstap leek me wel heel leuk. Ook mooie foto's maar dat zijn we al gewent van Emmy. Kijk al uit naar de volgende verslagen die er nog zullen aankomen.

Gepost door: heytens annemie | 16-10-15

Reageren op dit commentaar

Jij hebt deze gemist maar ik heb dan weer de safari en catamaran gemist :-( Maar we hebben toch deze dagen aangenaam kunne vullen.

Gepost door: Emmy | 17-10-15

Wat hebben jullie veel gedaan en gezien ! De dagen zijn zeker omgevlogen! Mooie reportages heb je ervan gemaakt .

Gepost door: magda | 18-10-15

Reageren op dit commentaar

Het was zoals gewoonlijk veel te vlug voorbij. In de eerste plaats missen we het goede weer als we terug komen.
De leuke sfeer tussen al die mensen en ook de all in. Geen zorg over wat gaan we eten, de afwas en poetsen.
Ik zou die verwennerij wel goed gewoon worden hoor.
Zou je ook niet eens meegaan Magda? Volgend jaar van 1 tot 8 oktober in Kroatië op het eiland Brac.

Gepost door: Emmy | 19-10-15

Ik zal er eens over nadenken en jij moet het me helpen onthouden!! maar dan zoeken we nog een tweede persoon , als single moet je altijd veel meer betalen.:-)

Gepost door: magda | 21-10-15

Dat zou de max zijn! Ik raad je alleen niet aan met mij op een kamer. Ik snurk je doof ;-)

Gepost door: Emmy | 24-10-15

De commentaren zijn gesloten.