28-10-13

THUIS op reis naar Rhodos (4)

Woensdag was er niets voorzien, zoals excursies of zo. De zon scheen maar het was ietsje frisser. Wat wil zeggen rond de 25°!

We besloten naar het strand te gaan waar onze vrienden ook te vinden waren. Na een duik van mijn man, in het voor mij te frisse water, waar ik alleen pootje baadde, gingen we aan de Pool-bar een paar aperitiefjes proeven.

Rhodos dag 4.jpg

Telkens als we op een terras zaten hadden we wel gezelschap van andere thuis-fans om een gezellige babbel te doen. Dit jaar waren er meer dan verleden jaar. Dit wil zeggen rond de 400!

Na het middagmaal besloten we, samen met mijn vriendin uit Brussel, een rondrit met het treintje te doen. We moesten echter wachten want die reed niet voor 16h30. Dan maar een beetje rondkuieren. Aan het schoonheidsinstituut zagen we van die visjes die je voeten schoon vreten. Dat wilden we ook wel eens proberen! Als je met drie was kreeg je 20% korting. Dat was de moeite. Eindelijk vonden we een man (thuis-fan) die ook wilde mee doen en zo zaten we even later (als zeemeerminnen) met onze voeten in het aquarium. Een heel raar gevoel. Daarna nog een kleine voetmassage en we waren weer goed om te stappen.

Rhodos dag 41.jpg

Intussen kon je in de lobby van het hotel nog je T-shirt laten tekenen door Rosa, Jenny en Waldek. Ze vertrokken even later terug naar huis. Mijn man was een afscheidsserenade gaan geven aan Rosa met zijn spandoek!

Nancy, Simonne en Madame Marianne waren even er voor aangekomen om met de fans de week af te maken.

Tijd voor het treintje nu, die een grote toer in de omgeving deed. Zo zagen we restaurants en hôtels en gebouwen die nog in opbouw waren. Het is wel opvallend hoeveel gebouwen we op Rhodos zagen die stil gelegd en er verwaarloosd bij liggen. De crisis is hier heel goed te merken.

Rhodos dag 42.jpg

Terwijl we op het treintje zitten word het behoorlijk frisser. De regen die de gids voorspelde zal zeker niet lang uit blijven.

Oh en ik vertelde misschien nog niet hoeveel geitebokken er in het wild rond lopen en het dorre steengebergte beklimmen! Ik zag er zelfs een die de weg zomaar overliep zonder zich van het gevaar overreden te worden bewust te zijn. Op een mum van tijd zat hij al een heel eind hoger op.

thuisreis 2013 (417).jpg

Langs grote en kleine wegen zie je hier en daar kleine kapelletjes versierd met bloemen en sommigen met een lichtje of kaarsje. Deze tonen de plaats aan waar iemand verongelukte. Er zijn er droevig genoeg redelijk veel.

thuisreis 2013 (418).jpg

Terug aan het hotel is het tijd om te aperietieven, diner en de THUIS-aflevering. Gevolgd door een documentaire achter de schermen van THUIS. Deze bekijken we niet omdat we het al gezien hadden thuis.

We begeven ons naar de Gelateria waar er vandaag Griekse dansen zijn. Wij mogen na de voorstelling ook meedoen aan een paar pasjes Sirtaki. Dat laat ik niet zonder mee te doen, voorbij gaan.

Rhodos dag 43.jpg

Weer een heel fijne dag was het.

26-10-13

THUIS op reis naar Rhodos (3)

Weer vroeg op door het zonnetje gewekt. Het ging net als de vorige dag warm worden.

Na het ontbijt haasten we ons naar de lobby om ons te verzamelen. Als excursie, een eilandrondtocht, waarvoor we geboekt hadden.

De Oostkust van Rhodos is erg rotsachtig en droog. Hier en daar een paar huizen en een paar dorpjes. Over heel het eiland staan er duizenden olijfbomen. Het houden van deze bomen word gesubsidieerd door de staat. Deze brengen olijven, olijfolie en ook schoonheidsprodukten voorts.

De bus brengt ons naar de Westkust waar alles merkelijk groener en vruchtbaarder is. De eerste halte brengt ons naar Kamiros. Dit is een van de drie belangrijkste steden uit de oudheid. We kunnen er de overblijfselen van de oude stad bekijken en doorlopen. Wie niet kan stappen of is er een kleine bar om iets te drinken.

Rhodos dag 3.jpg

Van hier uit kan men de kust van Turkije zien. Dalaman onder andere. Dat herinnert ons aan verleden jaar toen ons vliegtuig door de bliksem getroffen werd en er een noodlanding moest maken.

Wij rijden verder tot op de top van de berg Ilias Profitis. Daar bezoeken we eerst een heel klein kerkje en het plaatselijk Hotel in Chalet Suisse stijl.

Rhodos dag 31.jpg

Deze plek werd gecreëerd door Italianen als zomerstation en later bezet door het leger tijdens de bezetting. Hier genieten we van een met zon overgoten terras met een drankje en de gelegenheid om naar het toilet te gaan.

 

thuisreis 2013 (238).jpg

Ook een paar foto's met onze geliefde acteurs.

thuisreis 2013 (240).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan bergafwaarts. Onderweg stoppen we in Embona waar we een paar lokale produkten kunnen proeven. Onder andere honing, olijfolie, ouzo, souma (een soort sterke drank) en een likeur. Men kan er ook deze streekprodukten kopen.

Rhodos dag 32.jpg

Nog een eindje naar beneden waar we in een restaurant gaan eten. 

De reis gaat verder en we hebben een prachtig zicht langs de weg. Ceders, dennen, kurkeiken, laurierbomen, olijfbomen, bougainvillea, wilde planten, veel kruiden, zoals rozemarijn, lavendel en tijm.

De bus maakt een stop opdat we het kasteel van Manholithos zouden kunnen zien hoog opgeheven op een rots die bijna niet lijkt te bereiken.

Rhodos dag 34.jpg

We stoppen weer even in Sianna, het dorp van honing en souma(alcohol gemaakt van druiven). Daar proeven we weer even.

Rhodos dag 35.jpg

We bezoeken er de mooie Grieks Orthodoxe dorpskerk.

Rhodos dag 36.jpg

Dan rijden we huiswaarts. Spijtig want er is zo veel te zien maar zo weinig tijd. Dat is het nadeel van begeleide reizen. Wie weet, zouden we nog eens de kans hebben? Het is altijd zo de eerste keer dat je ergens naar toe gaat. Je gaat naar het onbekende en eens je er iets meer van weet wil je er alles over weten.

Avondmaal, Thuis-aflevering en daarna een quiz over de THUIS-kennis. Wij quizen niet. Te moe van de dagreis!

Onze gids voorspelde voor morgen een beetje regen. We zullen zien.

25-10-13

THUIS op reis naar Rhodos (2)

De eerste dag in Rhodos beloofde druk te worden. We stonden al vroeg op en zaten vanaf 8h (bij ons pas 7h) al aan het ontbijt. Daarna een beetje rondkuieren. Aan de THUIS-balie, in de loby of hall van het hotel, konden we iedere dag terecht voor al onze vragen.

thuisreis 2013 (64)-001.jpg

In de voormiddag hadden we een uur lang een begeleide wandeling om alles wat met het hotel te maken had te verkennen.

Rhodos dag 21.jpg

Het strand, de sport of animatie zone, het amfitheater, de bars en restaurants, e.a.

Rhodos dag 2.jpg

Aan de strandbar kregen we een drankje om de weg niet te droog verder te moeten zetten.

thuisreis 2013 (51)-001.jpg

De strandbar was een dagelijkse trekplijster. Aperitieven deden we telkens voor de maaltijden. Overal kon je wel iets krijgen, zoals in de gelateria waar meer drank dan ijsjes waren. 

En vervolgens het fotomoment "Meet & Greet" met de acteurs, op het terras van het restaurant. Dit heeft altijd groot succes. Al hoewel ze op ieder moment wel even poseren voor een foto. Wij zijn immers een grote familie, hé. Hier van zoals afgesproken geen foto's nu.

Vandaag gingen we vroeg aan tafel voor het middagmaal want daarna hadden we afspraak in de lobby voor de excursie naar LINDOS met Annick, Bart en Janine (Rosa, Waldek en Jenny).

Lindos word ook wel het witte stadje genoemd. Het ligt aan de voet van een berg. Boven op 126m hoogte, (op het hoogste punt), staan de overblijfselen van het Acropolis en de tempel van Athena. We klommen er langs de talrijke trappen naar omhoog. Sommigen namen een ezeltje om naar boven te gaan. 

Rhodos dag 22.jpg

Het is een schilderachtig stadje waar je gemakkelijk verloren kan lopen, in de kleine straatjes. Vele winkeltjes en typisch Griekse restaurants.

Rhodos dag 24.jpg

Het oude gedeelte dateert van heel lang geleden en ziet er erg goed bewaard uit. Ik stel voor eens een kijkje bij google te nemen als je er meer over wilt weten.

Rhodos dag 23.jpg

Mijn man ging niet mee tot boven en bleef beneden wat rond neuzen. Hij liep er net zoals ik verloren. Hij had al gauw een oude Griekse man om een praatje te slaan. Hij sprak Italiaans zoals sommige oude Grieken op Rhodos nog doen sinds ze onder het Italiaanse regime gelegen hebben.

Grieken en Italianen hebben heel wat gemeen. Er is zelfs een heel populaire gezegde die zo wel in Italië als in Griekenland luid: "Una Faccia, Una razza". Hier iets meer over op Wikepedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Greece%E2%80%93Italy_relations (in het Engels)

Na een leerrijke namiddag gingen we terug naar het hotel voor het diner.

Om 20h hadden we afspraak in het amfitheater om een toost op de THUIS-reis uit te brengen. Gevolgd door onze dagelijkse aflevering van THUIS. Neen hoor, we mistten hier niets!

Iedere avond sloten we nog af met een kijkje in de bar waar er animaties voor de kinderen waren en daarna soms spektakel. Voor het slapen gaan nog een kamille thee om het deftig te houden.

24-10-13

THUIS op reis naar Rhodos (1)

Wij zijn intussen al weer terug van de 2de Thuisreis. Iedere keer is het weer even wennen.

Ginder hadden we immers echt zomerweer. De eerste twee dagen tot 30°. En we waren een uur later dan hier. Dat maakt dat we vroeger op stonden, vroeger aan tafel gingen, maar  Knipogen niet vroeger gingen slapen.

Afspraak was om 13h30 in de hall van de vlieghaven om, om 15h35 te vertrekken. Al gauw zagen we vrienden en kennissen van verleden jaar terug. Blij weerzien ook met Rosa, Waldek en Jenny. Zij waren er voor de eerste helft van de week bij. 

We hadden een vlotte reis. Waldek en Rosa lieten ons zien hoe het moest in geval van nood met een tikkeltje humor.

Rhodos dag 1.jpg

Na 3h15 reizen, kwamen we in Rhodos aan, waren de bussen al stonden te wachten om ons naar het hotel te brengen. Het was al pikdonker en dus zagen we nog niets van wat Rhodos ons te bieden had.

Aan het hotel aangekomen zagen we wel iets heel bekends er recht tegenover. Een gekend warenhuis van bij ons Lachen.

thuisreis 2013 (31).jpg

Het hotel zag er goed uit. Na een welkomst sorbetje en de sleutel van de kamer gekregen te hebben, mochten we nog aan het buffet aanschuiven. Wij gingen samen aan tafel met onze vrienden uit Brussel, net zoals verleden jaar.

Rhodos dag 11.jpg

We verkenden nog even het hotel vóór naar onze kamer te gaan. Heel veel trappen op en af, dat viel meteen op! We zouden ons hier zeker wel heel fit houden.

De kamer was mooi, ruim en ieder had een stukje tuin met een tafel en twee stoelen op een stukje terras.

Rhodos dag 8.jpg

11-10-13

Eindelijk

Weken lang heb ik weer mijn blog verwaarloosd.

 Ik had zoals gewoonlijk veel te veel aan mijn hoofd. Dit keer geen druk door eigen zorgen maar dat van de kinderen. Als ze klein zijn wil je dat alles op wieltjes loopt. En later maak je, je nog zorgen als het ergens mis loopt voor hen. Dit is moeder zijn.

Je tracht niet te tonen hoe erg je er mee in zit en toch heb je net als hen slapeloze nachten waar je aan het piekeren bent hoe je kan helpen.

Intussen moet je gelukkig zijn waar er geluk heerst. Het leven is een echt toneelstuk.

Begin Juni hadden we de  "THUISDAG". Dit jaar in Mechelen. Dus niet zo ver. Het thema was "movie". We kregen al in première de laatste aflevering te zien op groot scherm.

De dag eindigde met een spetterend optreden van Jelle Cleymans(Jens). We werden hartelijk toegewuifd door alle acteurs. Tot weerziens in het volgende seizoen.

Voor mijn man was Rosa de beste! Hij liet het dan ook weten met zijn spandoek hoog opgeheven.

Rosa is de beste.jpg

Rosa is de beste1.jpg

Later in de maand hadden we dan Festa Portuguese en Portugal in het Park. Deze evenementen beschreef ik al in het vorige postje.

Op 11 Juli gingen we in de stad eens kijken of het Vlaams gemeenschapsfeest een beetje gevierd werd in Brussel. Ja dus. Alhoewel er wel enige franstalige politiekers zich op de voorgrond schoven.

Pictures9.jpg

Dan de 21ste Juli, nationale feestdag. Aftreden van Koning Albert2 en de bekroning van het nieuw vorstenpaar Koning Filip en Koningin Mathilde. Het was die dag snikheet. We bekeken alles op TV en gingen daarna naar het Koninklijk Park om een beetje van de feestelijkheden te genieten. Het was geweldig druk en terwijl we ons een weg baanden om uit de mensenmassa te geraken en een open metrostation te vinden, kregen we nog een glimp van de nieuwe koning te zien.

We gingen een paar keer naar de Zuidfoor waar we een van mijn kleindochters met haar vrienden tegen kwamen. Ook mijn jongste zus, die terug uit Afrika is, kwamen we een paar keer tegen. Iedere keer een gelegenheid om er eentje op te drinken.

Pictures10.jpg

22 Juli gaan we een dag naar Oostende. Wij gaan met de trein. Dochter en kleindochter nemen zoon, schoondochter en de kleine Emeron mee in de auto.

Voor hem was het zo wat de eerste keer dat hij op het strand kon spelen en in het water. Eerst wou hij zijn schoenen niet uit doen, zelfs niet om in het water te gaan.

Pictures11.jpg

In augustus een paar BBQ's bij familie.

Pictures12.jpg

Ik had al zo veel over de planting van de "Meiboom" gehoord hier in Brussel dat ik dat ook eens wou beleven. Een hele traditie! De burgemeester van Brussel was zelf boomdrager. Hij is dan wel een echte Brusselse Ket.

Nog een etentje met familie en dan zijn we in September.

Emeron gaat terug naar school in de eerste kleuterklas. Verleden jaar was het een onthaalklasje. Hij past zich nu goed aan en doet zijn best Nederlands te spreken.

Hij komt nog heel dikwijls hier slapen en houd er van hem te verkleden. Na een periode van Kuifje, cowboy, Peter Pan, Kapitein Haak, is hij nu Ridder! Ik zag dat er een Middeleeuws feest zou plaats vinden in Vorst. Dat was de kans om hem eens de wereld van ridders te laten vertoeven. Hij was geweldig onder de indruk. Voor het eerst beklom hij een echt paardje. Hij glunderde.

Septembre 2013 OK book.jpg

 

Septembre 2013 OK book1.jpg

Eind september kwam de familie uit Zweden. Zoon, schoondochter en de kleintjes met hun oma en haar man.

Ja dat alles kan bij ons.

Schoondochter vierde haar verjaardag op de dag van aankomst en de kleine Enzo vierde zijn 1ste verjaardag nog net de dag voor hun vertrek.

En dan twee verhuizen. Mijn kleindochter naar Luik waar ze voor haar specialisatie een jaar ginder in het ziekenhuis moet werken. Daar konden we niet helpen.

Bij mijn dochter die verhuisde, ook weer omdat het geen goed idee geweest was met iemand in te trekken. hielpen we wel. Ze kon de hulp goed gebruiken ook de materiale en morele steun!

Na dit alles konden wij ons klaar maken voor de komende "THUISREIS". Daar keken we nu al een hele tijd naar uit.

Het liep echter bijna slecht af voor ons. Mijn man werd 14dagen geleden overvallen op de roltrap van de metro. Hij werd beroofd en bezeerde zich in de schermutseling met de dader.

Hij houd er gekneusde ribben en een kuitspierscheuring aan over. Drie dagen er na kreeg hij een angstaanval en moest weer naar de spoed. Hij was behoorlijk in shok en kreeg een kalmeringsmiddel die hem bijna 24 uur deed slapen. Alhoewel hij nu en dan eens in huis rond liep  herinnerd hij zich niets meer van die dag. De genezing gaat traag en bij de kinésist gaat het van goed naar erger en moesten we die afzeggen.

Nu zijn we wel klaar om te vertrekken. Zondag namiddag is het zo ver. RHODOS met Rosa, Waldek, Nancy, Marianne en Jenny.

P.S.Ik krijg er moeilijk foto's op en heb eigenlijk nog veel zoekwerk om collage's te maken. Ik zal ze er later wel eens bij zetten de tijd dringt een beetje ;-)