28-06-13

Verwend?

De laatste dagen ben ik ziek geweest en ben een paar dagen in bed gebleven. Ik stel dat het buikgriep of voedselvergiftiging moest zijn. Ik voelde me er echt slecht aan toe. Licht, lawaai, computer, telefoon en tv stoorden mij. Ik wou alleen slapen, slapen en nog slapen…

Twee volle dagen was ik buiten schot. Toen het beter voelde strompelde ik naar beneden om mij een beetje over mijn man te ontfermen. Hij kroop bijna de muren op en het eerste wat ik te horen kreeg toen hij me zag was “ Ah, het huis krijgt weer leven”. Na deze eerste stap was ik toch nog niet helemaal de oude en nam nog een dag rust.

Donderdag namiddag nam het leven stilletjes aan weer zijn gewone gang. Maaltijd klaarmaken, samen eten, afwasmachine op gezet maar de grote potten die ik met de hand doe konden wel wachten tot deze morgen.

Al dat slapen over dag heeft echter mijn biologische klok ontregeld en deze nacht kon ik de slaap maar niet vatten. Een paar keer probeerde ik moe te worden door een beetje te lezen en dan te slapen. Het lukte niet vóór 4h deze morgen. Om 8h werd ik wakker en wou nog even blijven liggen tot ik bedacht, dat ik vandaag, stand-by moest zijn voor de arbeiders  van het switch project.

electricite.jpg

Een paar weken geleden kregen we bericht dat we op de datum van vandaag van 8h tot 12h zonder elektriciteit zouden zitten wegens het moderniseren van de elektriciteitsaftakkingen.  Een goede zaak omdat we nu ieder een eigen zekering op die hoofdcompteur krijgen. Dit wordt switch project genoemd.

Mijn man stond al beneden en toen ik ging kijken op het balkon riep hij “Het is afgesloten”. Oh Ja? Ik had het nog niet gemerkt. Het begon pas toen ik wou ontbijten. Een paar beschuitjes met becel en zelfgemaakte rabarber confituur en een tas warme tea. Maar neen de waterkoker werkt niet! Koffie ook niet senseo en koffiezetapparaat zijn zonder elektriciteit niet functioneel L.  Dan maar een koude chocomel uit de koelkast. Daarbij denk ik dat ik de koelkast deze voormiddag niet te dikwijls open moet doen om geen koelte te verliezen.

Geen verwarming en dus geen warm water en mijn vuile kookpotten staan daar te pronken.

Ze staan verspreid op het aanrecht en mijn gasvuur. Ik kijk er een beetje droevig naartoe en betreur hoe eng het is dat dit gasstel met elektriciteit word aangestoken. En VLAM daar gaat een lichtje in mijn domme bovenkamer branden!  Gas kan je toch aansteken met een lucifer? En verwarmden we vroeger geen ketels water om ons te wassen en de afwas te doen op het gasvuur?

En ik besef ineens dat de mens te veel verwend is door de moderniteit. Ze kunnen niets meer aan en bij de minste tegenslag gaan ze er door. En ik herinner mij iemand die eens vroeg of het wel echt beter was vroeger zoals wij ouderen het  willen laten blijken.

Gedeeltelijk wel. We waren zonder het te weten veel sterker en veel vroeger zelfstandiger. Dat is dan weer vatbaar voor een uitgebreid debat.

P.S. 11h 09 we zijn gered! Alles is terug functioneel en we kunnen terug op de knopjes duwen en van op onze luie kont afstandsbedieningen hanteren.

 

Commentaren

Eh oui, comme tu dis si bien, on est trop gâtés par le modernisme et au moindre pépin, on est perdus. J'espère que tu es complètement rétablie (mais n'en fait quand même pas trop d'un coup).

Gepost door: Myriam Van Linthout | 28-06-13

Reageren op dit commentaar

ik dacht al toen ik las "mijn gasvuur"... Gelukkig ging bij jou an ook het lichtje branden ;°) Hopelijk nu helemaal beter. Een beetje goed nieuws: ik was op vakantie en je mag iets in je bus verwachten!

Gepost door: oma-moetje | 28-06-13

Reageren op dit commentaar

wij zijn zodanig luxe gewend hé Emmy dat we niet weten wat te doen als er iets mankeert.maar gelukkig gaat nu alles weer normaal en ben jij ook weer aan de beterhand.

zorg goed voor jezelf,veel beterschap

Een fijne vrijdag kom ik je wensen


Ik zoek een woord
ik zoek een heel nieuw woord
ik zoek een woord dat niemand kent
ik zoek een woord dat zeggen wilt
dat jij de liefste vriend(in)bent.

dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 28-06-13

Reageren op dit commentaar

gelukkig toch beter Emmy
bij zoiets helpt veel slapen
en ja we zijn snotverwend met onze elektriciteit en het water uit de kraan

Gepost door: fotorantje | 28-06-13

Reageren op dit commentaar

jaja 't is maar als er iets verkeerd loopt dat je beseft hoe verwend we zijn! Laatst vil de chauffage uit en moest ik tot de volgende dag wachten tot de depanneur kwam ( het was gelukkig niets erg). Toen dacht ik eraan dat ik in de haard een petroleumkachel staan heb.Met een lucifer aan te steken en de knop om te draaien had ik toch verwarming!Maar mijne frank moest eerst vallen( hahaha) vòòr ik besefte dat ik me kon verhelpen.'t Was vroeger niet beter ,het was anders en we trokken méér ons plan met de middelen die er toen waren.

Gepost door: magda | 28-06-13

Reageren op dit commentaar

Men zegt toch altijd" de goede oude tijd" , ik denk dat het voor de mensen die van "toen" al een goede tijd was met de komst van de elektriciteit :-)

Gepost door: liliane | 28-06-13

Reageren op dit commentaar

Oh Emmy wat een leuke ontboezeming terwijl je je helemaal niet echt goed voelde. Ik hoop dat het ondertussen terug goed met je gaat. Je hebt gelijk natuurlijk we beseffen niet meer echt dat het vroeger anders was, behalve als er iets misgaat en we op onze oude normen en kennis terugvallen. Gelukkig gebeurde de afsluiting van de electriciteit in de dag en niet s'avonds want wie weet welke oplossingen je nog had moeten bedenken !!
Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 30-06-13

Reageren op dit commentaar

Ja dan hadden we kaarsjes moeten branden Leva ;-) Gelukkig heb ik die altijd om handen.
En gelukkig hebben we nu GSM, want gewone telefoon doet het ook niet zonder stroom!

Gepost door: emmy | 01-07-13

De commentaren zijn gesloten.