26-03-13

Pasta

Magda had het hier over hoe deegwaren bij ons ingeburgerd raakten.

Zo ver als ik mij kan herinneren was er in het begin alleen maar macaroni. Geen korte zoals er nu zijn, maar van die lange met een gaatje er in. Wij aten deze net zoals velen met boter en donkerbruine suiker er over. Als je dan aan het begin van zo'n tube slurpte ging het binnen als een slang en pletste daarbij soms tegen je gezicht. Hahaha als ik dit hier vertel aan mijn man (Siciliaan) huivert hij er bij. Hij kan zelfs niet begrijpen dat wij alleen macaroni hadden. En dat wij dit met suiker aten!

Naderhand deden we er gekookte hesp en gemalen kaas over. Bij mijn grootmoeder vormde dat lange draden tussen de macaroni. Thuis wilde mama er geen rekkende kaas in doen omdat het haar aan vreselijke dingen van in de oorlog deed denken zei ze.

Op school leerden we tomatensaus met balletjes maken en daarbij maakten we pasta klaar. Macaroni was ook heel lekker met stoofvlees.

Lettertjes en vermiccelli kregen we in de soep. Ook tapioca, die wij oogjes noemden. Mijn kinderen dachten dat het vetbolletjes waren en wilden dat niet. Dit is eigenlijk geen pasta maar maniokwortel.

En toen kwam de spaghetti. In verscheidene uitgangsgelegenheden en café's kon je er eten. Restaurants waren toen nog niet zo "in". Ze serveerden het met Bolognaise saus en we deden er dan een paar druppels tabasco in. Mijn zus had dit al eens geproefd en toen we eens uit waren bestelden we spaghetti en het flesje tabasco werd er bij geserveerd. Dat moet je eens proeven zei ze en wou er in mijn bord doen. Het stopsel zat los en ik kreeg er een hele scheut op. Amaai dat was zeker de eerste keer dat ik pikant gegeten heb. Ik weet zelfs niet of ik mijn bord toen leeg gegeten heb. Ik vond het wel spijtig. Naderhand hebben we er nog dikwijls om gelachen.

Tegen het begin van de jaren zestig kwam er miracoli in de winkels. In de verpakking zat een pakje spaghetti, een zakje (gewone tomatenpuree, een zakje parmesan en een pakje kruiden.

Dit was het favoriete merk van mijn zus. Wat ze er aan had begrijp ik niet. Ze kocht het alleen voor de pasta en tomatenpuree. De parmesan en kruiden gaf ze aan mij. Het zou toch simpelder geweest zijn deze twee gewoon te kopen?

Zo was ik eens bij mijn mémé op vakantie. Vroeg ze wat we gingen eten en ik stelde miracoli voor. In de winkel hadden ze er geen en ze kocht een pak spaghetti. Op de verpakking was die voorgesteld met tomatensaus en kaas. Ik zei dat het dit niet was en dat er geen tomaat of kaas bij was. Ze geloofde mij niet en thuis gekomen moest ze wel toegeven dat er niets bij was. We hebben ze toen maar met een beetje boter gegeten!

Later toen ik al getrouwd was gingen we naar Italië en daar leerden we pas wat pasta was. Je zag er kleine winkeltjes waar ze verse pasta in alle vormen, dikte en lengte maakten.

Pizza en lasagne begonnen ook in onze gewoonten te geraken. De eerste keer dat ik lasagne maakte gebruikte ik zogezegd bladen die je niet moest koken. Het was echter een echt misbaksel. De kinderen en mijn ex (echte belg) vonden het niet te eten. De saus was er niet ingedrongen en het deeg was hard gebleven. Ik werd raar aangekeken door mijn huisgenoten die lasagne maar niets vonden.

Tegenwoordig komt er wel meerdere maal per week pasta op tafel. Telkens is er discussie over. Mijn man wil geen dikke spaghetti maar fettucini. Ik heb niet graag rigatone en eet dan maar macaroni of linguini. Fusile eten we allebei. Ik eet het liefst kleine pasta en hij grote.

Toen mijn man een tijdje in Frankrijk verbleef, belde hij wel eens rond etenstijd en vroeg wat ik aan het eten was. Het gebeurde wel een dat dit gewoon pasta met boter, peper en kaas was. Je verwent je eigen nogal, zei hij dan.

Als ik nu zo'n witte pasta op tafel zet, eet hij met lange tanden en vraagt waar de saus gebleven is, en vind het helemaal geen verwennerij.

Wij eten pasta nu op vele manieren. Met tonijn, zalm, bolognaise en zo meer. De Italiaanse keuken heeft zich echt ingeburgerd.

pasta.jpg

Commentaren

Ik ben niet zo'n fan van pasta, maar eet het af en toe. wij aten als kind ook al slurpend macaronie met boter en suker, en dat eet ik nog graag.

Gepost door: liliane | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

Ik kan me niet voorstellen dat iemand niet graag pasta zou eten.

Gepost door: emmy | 26-03-13

ik zei het al bij Magda, pasta is niet echt mijn ding, maar k herinner me wel nog dat ik dat ook ooit met bruine suiker gegeten heb :-)
pizza lust ik wel
maar lasagne vind ik dan weer zo'n 'drets' om het nogal vies te zeggen haha

Gepost door: fotorantje | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

Zo zie je maar hoe smaken uiteen lopen An.

Gepost door: emmy | 26-03-13

Heerlijk hé!!
En mijn zussie had dus zo'n ex-schoonmoeder..die dacht dat ook, dat die macaroni vanzelf rood zou worden..net als op het pak hahahahahaha ze was dus niet de enige!
Ik heb weleens begrepen dat de ene pastasoort geschikter is bij dunnere saus en de andere bij dikkere..maar begrijp niet goed hoe dat dan zit. Wij eten graag gewoon bolognesesaus ( een echte Italiaan zou er z'n neus voor optrekken denk ik hoor..voor die versie van ons hahahaa) bij spaghetti of macaroni..om het even. Maar ik eet ook wel graag tagliatelle met roomsaus met spekjes..of met pikante paprikasaus met chorizo..lekker hoor. En lasagne lusten we ook graag..maar niet die kant en klare voor in de magnetron..jakkes, nog nooit een lekkere daarvan getroffen!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

Ja die Bolognaise van ons is helemaal fout hé. In Italie is bolognaise zoals bij ons stoofvlees of vlaamse carbonades met tomaat er in.
Kant en klare lasagne is niet zo lkker, heb je gelijk in.
Iedere pastasoort past bij een sausje zou ik zeggen. Wij kennen misschien nog niet genoeg variatie's.

Gepost door: emmy | 27-03-13

Ik kon het me allemaal niet zo goed herinneren zoals jij het schrijft omdat we dat als jongere thuis niet aten. Het is pas op school en later toch ook thuis dat spaghetti op tafel kwam.Maar meestal waren het die lange dikke macaroni's en maar slurpen met kaassaus of met boter en bruine suiker en je hele gezicht zat dan onder de boter of de saus.En mijn moeder dan maar kijven en zeggen dat we deftig moesten eten. Dat moet je precies tegen kinderen zeggen,hahaha! Macaroni vulde beter zei mijn vader ,want die vond die "dunne drendels" maar niks.Opa kocht meestal de dunste spgaghetti's die hij maar vond en ik wilde liever dikkere. Meer dan één keer kookte hij gewoon twee potten pasta en maakte hij voor hem dikke spaghettisaus met enorm veel brokjes vlees in en met wat olijfolie er bovenop ( en dat laatste verdraagt mijn maag helemaal niet) en voor mij dunnere spaghetti saus. Spaghetti en tagliatelli. Al de rest was voor mij zei hij dan ,hahaha! Ik hou van afwisseling.
Je hebt er een mooie afbeelding onder gezet!! Ik heb genoten van je logje!! :-))

Gepost door: magda | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

Nog een geluk dat de eerste pasta soort macaroni waren als je het leest. Geen enkel kind had er zoveel plezier in om die drendels langs zijn gezicht te zien slingeren. Hahaha

Gepost door: emmy | 27-03-13

zeg dat wel ,het zou nogal een smurrie geweest zijn aan tafel en moeder dan maar weer reclameren,hahaha!

Gepost door: magda | 27-03-13

mij kun je er niet mee straffen met elke dag pasta voor te schotelen hoor Emmy,dat mag op alle manieren zijn,dolfijntje is er zot op.

Het meest gewaardeerde
geschenk op aarde is
Een lach
Een knuffel
En vier woordjes
Ik hou van jou…….
Een fijne zonnige,maar koude woensdag,
geniet ervan!
Liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

Ik dank jullie allen voor de opbeurende en fijne berichtjes op mijn site
dolfijntje gaat vanaf morgen er een paar dagen tussenuit,genieten aan zeetje
ik wens jullie allemaal fijne paasdagen,geniet ervan!
liefs en een dikke knuffel dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 28-03-13

Reageren op dit commentaar

Fijne Paasdagen en bedankt voor je mooie e-card!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 31-03-13

Reageren op dit commentaar

Fijne paasdagen, geniet ervan.

Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 31-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.