01-02-13

1953-2013

Net zoals Mizdd en Magda herinner ik mij nog het één en ander over deze vreselijke gebeurtenis die Holland in diepe rouw dompelde in de nacht van 31 januarie en 1 februari.

Ondanks het de nacht, volgend op mijn verjaardag was, herinner ik mij niet de verjaardag, wel de overstromingen. 

Mijn vader kwam die dag terug thuis van waar hij met zijn fiets naar toe gereden was en vertelde dat er water tot op de grote markt aan het stadhuis stond. 

Hij vroeg aan mama mij mee te nemen om te gaan kijken hoe het water te keer ging. Hij wist toen nog niet hoe erg het in Holland gesteld was.

Mama liet mij niet gaan omdat ze het veel te gevaarlijk achtte. De storm was immers nog niet gaan liggen.

Weken lang werd alles langs de kranten en de radio door gegeven. De volwassenen waren er zeker erg mee bezig. Wij kinderen beseften het allemaal nog niet zo.

En toen brak de konijnenziekte uit. Myxomatose. Dat was zeker het gevolg van heel die water ellende.

Op vele plaatsen te dicht bij zee, rivieren, bergflanken, volkanen en zo meer, bouwt men. Op zekere dag neemt de natuur echter terug wat de mens hem ontnam. Met de trieste gevolgen van dien.

* * *

31 januari 1953, was misschien wel de dag vóór de overstroming, dat ik met mijn vriendin A. van school kwam.

Het stormde en we konden met moeite vooruit. Op de hoek van de Lippenslaan en de Sebastiaan de Nachtegalestraat, die zich aan het rond plein aan de kerk bevond bleven we een tijdje tegen de wind in, naar adem snakkend simuleren dat we konden vliegen. We strekten onze armen wijd uit en waagden het zelfs één been van de grond, naar achteren te houden. Soms praten we hier nog over.

Wij konden vliegen, in onze kinderlijke onbezorgdheid!

Commentaren

Kinderlijke onbezorgdheid inderdaad! Het was erg..maar als kind sta je daar helemaal niet bij stil hè.

Die konijnenziekte? kwam die na die watersnoodramp? ik heb altijd begrepen dat dat vanuit Australië hierheen gekomen was, met de ratten op schepen mee. In Australië hebben ze die ziekte willens en wetens verspreid omdat er een enorme konijnenplaag was..niet wetende dat het wereldwijd zó uit de hand zou lopen.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-02-13

Reageren op dit commentaar

Ik google'de er eens naar en myxomatose kwam inderdaad voor in 1953. Ik denk te weten dat het wel lang er voor al in Australie werd ondekt. Het zet zich verder door besmette muggen. Die kwam misschien na de nattigheid na de zomer daarop.
Het woord myxomatose onthield ik in ieder geval sindsdien. We hadden zelf konijntjes thuis en daardoor hoorde ik er zeker wel over praten.

Gepost door: emmy | 01-02-13

Ja Emmy ,ik herinner me ook nog goed dat mijn broer en (ik toen we te voet naar huis gingen want mijn oom mocht niet verder dan Westkapelle) gewoon konden liggen op de wind.En die myxomatose was volgens de mensen een gevolg van die storm waarbij de duinen onder water hadden gelegen.Of dat de reden is weet ik niet.Maar op korte tijd zag je in de duinen geen konijnekeuteltjes meer en de mensen durfden geen konijnen meer kweken laat staan eten.Zoiets vergeet je niet hé!

Gepost door: magda | 01-02-13

Reageren op dit commentaar

Blij te horen dat jij dat ook nog weet Magda. Wij woonden toen in de smedenstraat waar nu de GB of carrefour staat. In een klein huisje tussen een boerderij en het huis waar de zussen Cosyn woonden.

Gepost door: emmy | 01-02-13

Heb ook even gegoogeld. Het kwam inderdaad niet met ratten mee..maar het verspreidt zich door muggen en/of vlooien. In Australië in 1953 expres geïntroduceerd om de konijnenplaag te bestrijden. Daarna heeft een Fransman het op zijn landgoed ingezet en was het algauw over heel Europa verspreid. In Nederland werd het eerste zieke konijn in september 1953 pas ontdekt..men denkt dat het hier vooral door vlooien overgebracht werd. Wat de Watersnoodramp er mee te maken heeft heb ik niet kunnen vinden..ik denk dat dat toevallig in hetzelfde jaar plaatshad en het zo in 'smensens geheugen vastgezet heeft als dat het één met het ander te maken had.

Gepost door: mizzD | 02-02-13

Reageren op dit commentaar

Als je de commentaar van Magda leest verwoord het toch goed wat ik er mezelf van herinner.

Gepost door: emmy | 02-02-13

Als de duinen onder water lagen, gingen de konijntjes dáár wel van dood hè..ze kunnen nog altijd niet zwemmen. :-)
Zoals ik al schreef..het was hetzelfde jaar, die watersnoodramp en de uitbraak van die konijnenziekte..misschien dat men toendertijd dácht dat het één met het ander te maken had, maar ik kan daar echt nergens wat over vinden hoor...had er ook nog nooit van gehoord.

Gepost door: mizzD | 03-02-13

De commentaren zijn gesloten.