11-01-13

Nieuw begin

De feesten zijn achter de rug en ik ben er niet boos om! Met al die drukte geraakt men overhoop met zich zelf. 

Voor dat ik verder in het nieuw jaar ga wil ik nog even terug kijken op onze reis naar Zweden.

In september kwam er een nieuw kleinkind bij mijn stiefzoon R. Een jongen, en zo word de naam van mijn man ook in Zweden voortgezet.

Suede 2012 N0V 103.JPG

In November besloten we kennis te gaan maken met de spruit.

Twee uur vliegen en dan nog eens zoveel met de trein, tot Gävle, het midden van Zweden. Ik ben iedere keer verwonderd hoe vlot het ginder allemaal gaat. Vaste uren, geen vertragingen en verder vervoer van vlieghaven naar Centraal station op de minuut geregeld!

Wat men hier niet kan zeggen. Ik ondervond het nog niet zo lang geleden toen ik zelf naar een verjaardag moest in Diegem. En toen een vriendin van uit Brussel naar Brugge moest. Ieder moment kwam er een minuut vertraging op het bord tot er al weer 20min bij kwam en dan de mensen die gedurig van het kastje (spoor) naar de muur (ander spoor) gestuurd werden.

2013-01-10 Suede 2012 N0V1.jpg

Wat me vooral op viel was de dienst voor kind en mindervaliden. Overal aangepast in gebouwen en vervoer. Zelfs voor honden met hun baasje is er in de trein een speciale afdeling voorzien.

Het weerzien met de kleine familie was hartelijk. Wie had zo'n drie jaar geleden kunnen denken dat R. een vrouw zou nemen en dan nog twee kindjes te hebben in 15maand tijd!

Het was zacht weer. Het doet er steeds om als ik ginder ben dat het niet echt sneeuwt zoals het in deze periode hoort. De sneeuw viel pas een paar dagen na ons vertrek naar huis.

In de week dat we er verbleven hadden we een reisje per cruiser geboekt. In de winter gaan die reizen alleen naar Marienhamn (Finland) en terug. R. werkt er bij de veiligheidsdienst. Hij was al aan boord. Schoondochter J. werkt ook op de boot als banketbakkerin.

Samen met J., haar oudere dochter en de kindjes reisden we die dag per trein naar Stockholm. Om 17h zouden we aan boord gaan. Nog ruim de tijd om in het oude stadsgedeelte en verder te voet naar de aanlegkaai te wandelen.

2013-01-10 Suede 2012 N0V.jpg

Daar lag de enorme, mooi verlichte boot op ons te wachten. 046.JPG

Er was veel volk die vooral voor een nacht amusement en voor taxfree shopping mee ging.

Wij werden als VIP beschouwd en werden langs niet te drukke wegen naar onze cabines geleid.

2012-11-231.jpg

Voor schoondochter met haar dubbele kinderwagen was dat ook handiger. Gelukkig heeft ze goede hulp aan haar oudste dochter.

062.JPG

We aten in het restaurant,

2012-11-232.jpg

gingen de shops even bekijken

054.JPG

en bleven een groot gedeelte van de nacht in de Dancing van het schip. Wij dansten niet maar keken geamuseerd naar de bokkesprongen van de paren op de piste. Mensen van een gevorderde leeftijd(zoals wij) die geregelde klanten aan boord bleken te zijn en mannen en vrouwen op zoek naar een one night stand?

083.JPG

Tegen de morgen tuurde ik nu en dan eens door het venster om te kijken of ik niets zag. Alleen donker en nu en dan enkele lichtjes op een eiland. Verder de wit schuimende koppen van de golven die tegen de bootromp slaan.

2012-11-235.jpg

(R. voor en tijdens zijn services)

Om 7h op mijn GSM sta ik op en kleed mij aan. We hebben afspraak met R. na het ontbijt om de kapitein in de stuurkabine te ontmoeten. Daar kijk ik al naar uit.

We wandelen langs de gangen van het schip naar het buffet restaurant om te ontbijten. De hele weg zien we geen kat! Ik zeg dat iedereen zeker met een kater in bed ligt na een bezopen nacht.

Récemment mis à jour2.jpg

Maar het is toch maar beangstigend kalm hier. Het kan toch niet dat wij hier zo alleen aan boord zijn? Als ik mijn man vraag hoe laat wij afspraak hadden kijkt hij naar zijn GSM en zegt om 8 uur. Binnen een half uur dus...

Op mijn Gsm is het echter al één uur later. Hoe kan dat nu dat ons uur niet gelijk staat? Als R. eindelijk afkomt krijgen we de verklaring! We varen op een Zweedse boot en zijn in Finland, waar het uur niet op wintertijd staat. Mijn Gsm gaat automatisch van uur veranderen naar gelang de tijdzone van het land waar we komen. En zo waren we eigenlijk al om 6uur opgestaan! Hahaha geen wonder dat het zo rustig was.

2012-11-233.jpg

Deze morgen is het slecht en donker weer. Het regent en we zien niet erg veel buiten. Ik voel me niet zo lekker na het ontbijt en nu en dan is het alsof ik dronken ben. Ik vertel het aan mijn man en hij heeft er ook van. We zijn een beetje zeeziek!

We krijgen de rondleiding met R. na een leuke babbel met de collega's van stiefzoon. Een kijkje aan dek. Ook de cellen waar eventuele amok makers in opgesloten worden. Het zien van die geblindeerde deuren en kleine ruimte deden me aan iets ergs terug denken. (Verdwenen meisjes) Ik voelde me niet zo lekker hier bij.

Dan gaan we naar de stuurkabine, die de hele breedte van het vaartuig in neemt. Heel interssant daar. Je ziet een hele boel lichtborden die van alles weer geven. Zoals de snelheid, diepte van de zee, miles van en naar, windsnelheid enz...

Récemment mis à jour3.jpg

We mogen even op de foto met de kapitein en hij maakt ook een foto van ons. Een imposante ontmoeting, aan zijn gestalte te oordelen.

Daarna mogen we een kijkje nemen in enkele luxe kabine's. 

2012-11-234.jpg

Tenslotte gaan we shoppen in de tax-free winkel. We houden ons nog een tijd bezig bij de geldmachine's waar we nu en dan iets uit halen. Lekker meegenomen om nog een kleinigheid te kopen.

Nog een ontmoeting met de  Per Nyberg, charmezanger aan boord. Naar het schijnt is hij heel geliefd bij de dames. Sommigen deden al meerdere keren de reis en kennen hem dan al wat beter. Hij word overstelpt met geschenken en liefdesverklaringen.

2012-11-236.jpg

Nog een foto met deze zo geliefde man en dan is het tijd om onze bagage bijeen te rapen. Om 15 uur zijn we terug in Stockholm. Het regent en we kunnen niet te voet naar het station met de kleintjes. Geen probleem hier. De dubbele kinderwagen mag geplooid in de bagageruimte van de bus en we rijden in de over confortabele bus naar het centraal station. Daar moeten we een paar uur wachten tot de trein ons naar Gävle terug voert.

Commentaren

Emmy dat is een héél mooi verslag en ik kan best geloven dat je enorm genoten hebt van deze reis!

Gepost door: magda | 11-01-13

Reageren op dit commentaar

Wooow..alsof ik erbij was..echt een supermooi verslag van je boottrip!
Is je schoondochter ook echt een Zweedse? en wat is jullie voertaal dan zo onder elkaar? Engels..of spreekt zij ook Frans? ben ik wel nieuwsgierig naar hehe.
De kindjes zien er wel op en top Zweeds uit hè..met die blonde haartjes en wipneusjes..en dát terwijl de papa zulk donker haar heeft! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-01-13

Reageren op dit commentaar

Ja de schoondochter is een echte blonde Zweedse :-) Mijn man spreekt Zweeds met hen en ik versta al heel veel.
Zij spreken in het Zweeds met mij.
Ik maak me verstaanbaar met een paar woorden Engels en Frans. Ik kan het eigenlijk niet precies zeggen maar we verstaan ons wel onder elkaar.
Soms lijkt het wel de toren van Babel.

Gepost door: emmy | 11-01-13

wat een mooie reis Emmy!!

Gepost door: fotorantje | 11-01-13

Reageren op dit commentaar

Prachtige reis heb je gemaakt Emmy.Mijn echtgenoot is ooit voor enkele weken in Noorwegen geweest, voor het werk, en heeft het er nog regelmatig over. Hij vond het er prachtig.
Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 12-01-13

Reageren op dit commentaar

een fijne bootreis heb je gemaakt Emmy.zelf zou ik dat nooit doen want ik word zeeziek

gisteren niet in blogland geweest
nog gaan nieuwjaren hé

Een vrolijk humeurtje,een vriendelijke lach,
is het levensdeuntje voor elke dag.
Ik wens je een fijne zondag en een fijn begin van de nieuwe week
Het was fijn hier te vertoeven op je mooie blogje
warme groetjes en een knuffelke
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.