18-11-10

Weer zo iets...

 

Weer zo iets…

Op de hoek van onze straat is er een telefoonwinkel, of hoe ze dat nu ook noemen. Vroeger had je gewoon een telefoonkotje maar nu zijn dat cabines in een winkel waar je met een GSM, voor een prikje(tussen haakjes), naar alle landen kunt bellen.

Ook zo iets om over na te denken.

Voor de deur van die winkel en de nachtwinkel er naast ligt de stoep zwart van uitgespogen kauwgom.

Ik vind het vies. Wij trachten ons te vrijwaren van dit, voor onze deur, en schrapen ze effen aan af.

Als we thuis als kind op een chieke(kauwgom)  chiekten(kauwden)  zei ons vader wel eens: Weet je hoe ze die maken? Dat zijn oude vélo banden. Buerkkkk…

Volgens de reportage dat ik nu weer zag, was hij er toch niet ver naast. Het word alle twee van gom gemaakt.

Kauwgom

Er zijn echter verscheidene bomen die dit goedje leveren. Er is ook wel verwarring tussen gom en hars.

En toch was die eerste kauwgom van mij ook niet zo proper!

kauwgom.jpg

Iedere dag stapte ik na school samen met een meisje een stukje van de weg naar huis. Op zekere dag lokte ze me mee naar de achterkant van een gekende cinema in onze gemeente. Ze toonde me iets dat ik nog niet kende. Ze leek zelfs de dagen te kennen dat het er om te rapen viel.

Er lagen platgeplakte vuile plakjes kauwgom op de grond in die ingang van de cinema. Sommige waren nog niet plat getrapt en zagen er nog vers uit.

Spum 

Ze raapte er één op en stak het in haar mond en spoorde mij aan hetzelfde te doen. Ze liet zien hoe je daar op moest kauwen en niet inslikken! En ze trok er eens aan met een stukje tussen de tanden en de andere kant tussen de vingers. Het rekte zoals een rekker (elastique)

Toen ik thuis kwam vroeg mijn mama van waar ik dit had. Ik zei dat ik het kreeg van dat meisje. Maar mama kwam er al gauw achter, want ik kon niet liegen tegen mijn mama.

Ik mocht niet meer met dat kind naar huis komen omdat zij er niet mee stopte. Mama wees me er op dat die, al gekauwde, kauwgom de reden was dat, dat kind haar mond vol korsten stond.

Wat je als kind toch al niet mis peutert hé.

Het is al jaren dat ik zeg eens naar een kauwgommen fabriek te gaan om te zien hoe ze dat nu echt verwerken.

Nu zijn er al heel wat soorten en vormen, met of zonder suiker. Ze zijn niet meer zo plakkerig als je er bellen mee blaast. Als die bel open sprong was heel je gezicht zwart en beplakt.

kauwgom 1.jpg

Commentaren

Ik heb dat altijd vies gevonden, al had ik mijn eerste dan niet opgeraapt maar gewoon gekregen. Toen de smaak er uit was spuwde ik die uit. Maar mijn broer kon er niet genoeg van krijgen en legde die 's nachts op het nachtkastje en stak ze 's morgens weer in zijn mond. We waren op vakantie bij mijn grootmoeder. Bij ons thuis mocht dat niet. Herkauwen was voor koeien, vond mijn moeder.

;-)

Gepost door: ms | 18-11-10

Reageren op dit commentaar

Hmm..ik word weggepest door Skynet...m'n postjes verschijnen niet op de startpagina en ik mag nu ook nog eens steeds weer m'n gegevens gaan invullen...VERVELEND!! ( zoals jij al eerder schreef :-) )
Maar goed..kauwgom dus.
Ik krijg van de meeste soorten een enorm onrustige maag en darmen...ik weet niet wat ze in dat spul stoppen, maar er zit iets bij dat bij mij niet goed valt!

Als ik met Axel langs scholen en zo loop, is het altijd oppassen dat ie niet in een verse klont trapt...dat spul is enorm lastig uit z'n haar te krijgen..soms wordt het knippen!
Dus nee...ik hou ook niet zo van kauwgom...geef mij maar een lekker fris pepermuntje. :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 18-11-10

Reageren op dit commentaar

dat is iets dat ik nooit doe en dat is kauwgommen,eens die smaak er uit is,dan is dat toch niet meer lekker
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 18-11-10

Reageren op dit commentaar

De eerste keer dat ik een chewing gum zag was bij de bevrijding, gekregen van een Canadese soldaat. Mijn broer vond het geweldig ,ik helemaal niet en ben er nooit gek op geweest. Ik vond door al dat kauwen dat mijn kaken pijn deden,hahaha

Gepost door: magda | 18-11-10

Reageren op dit commentaar

Amai, dat zullen wij zeker eens zeggen aan ons vrouwke zunne! Want die chiekt er nogal wat op af zunne!

Gepost door: Fredje en Dolfke | 21-11-10

Reageren op dit commentaar

Eens de smaak er uit is dan is het niets meer...ik koop het nooit...fijne week Emmy

Gepost door: Yolanda | 22-11-10

Reageren op dit commentaar

lang geleden dat ik daar ooit op knabbelde
ik weet wel nog dat ik daar honger van kreeg
je bent steeds aan het knabbelen maar je maag krijgt niks

Gepost door: fotorantje | 22-11-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.