09-01-10

Winter 1962 film

Op vele blogjes zie ik dat er over het weer gepraat word. Het kan niet anders hé nu de weersomstandigheden wel uitzonderlijk zijn.

We hebben het niet zo ieder jaar. Ik heb het al zo dikwijls over die fameuze winter van 1962 gehad. Nu heb ik er filmbeelden van terug gevonden die mijn vader toen maakte.

De kwaliteit is niet zo goed want er is al veel mee geprutst geweest. Mijn vader knipte, plakte en verbrandde er zelfs onder de lamp van dat knip en plakmachien. Later, toen hij er niet meer was, zette ik ze op een video casette. Daar ging weer kwaliteit verloren. Ik projecteerde ze op de muur en tegelijkertijd nam ik ze met een videocamera op. Dan op die grote casette terwijl ik muziek van de radio er bij speelde.

Kort daarop gingen al die filmpjes verloren door een overstroming in de kelder.

Enkele jaren geleden, toen ik mijn pc had en er mogelijkheid was om dvd en cd's te maken, prutste ik daar nog eens mee en zo heb ik een dvd van papa's films gemaakt. Dit was er een stukje uit.

Het meisje op de film is mijn zes jaar jongere zus.

Commentaren

Zo ook bij mij :-)
Tot voor kort over de kerstboom en nu over de sneeuw ;-)
Fijn weekend Emmy en lieve bloggroetjes,

Gepost door: Marjan | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

Unieke beelden zeg! Was dit aan het begin of aan het eind van '62? Ik weet nog de verhalen dat toen mijn moeder beviel van m'n zussie in oktober '62 dat het toen ook al vroor dat het kraakte...en dat bleef het die hele winter toen doen!
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

prachtig dit de zien.bedankt voor het de delen,

Gepost door: daemske | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

emmy goede middag... zo slecht is die kwaliteit niet hoor !! Weet ge, volgens de weerman was de strengste winter tot hiertoe in 1963 en in 1963 speelde ...enfin...bibi soldaatje tegen heug en meug en wanneer we de wacht optrokken, werden de beurten ingekort , d.w.z. i.p.v. twee uur wacht, twee uur piket en twee uur rust en weer opnieuw werd dat herleid tot één uur . En dat was niet om ons plezier te doen !!
Dus 62-63....kan dus kloppen hé !! En vandaag niet naar een receptie geweest ...sop is de kolen niet waard !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

EMMY GOEDE MIDDAG
INTERESSANTE
DOCUMENTAIRE
EN JA...IN
DE WINTER KAN
HET WEL EENS
SNEEUWEN EN
VRIEZEN HE !!
EN DAN MOESTEN
WE NOG TE
POOT HE !!
GROETJES
MICKEY

Gepost door: Mickey | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

een kwaliteitsvol en interessant filmpje!

een voorrecht om dit te zien...

Gepost door: willy | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

Ah dus toch! Dat was echt wel een lange koude winter hè...als het in oktober zelfs al zo koud was..!

Gepost door: mizzD | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

tof om dat filmpje te zien, het jaar waarin ik geboren ben, k heb van thuis al zoveel gehoord dat het toen zo'n koude winter was. Ze verhuisden toen naar hun nieuwbouwhuis waar de verwarming nog niet werkte en de wc er nog niet stond ...

Gepost door: fotorantje | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

Emmy Een goede avond gewenst , en een nog tamelijk goed filmpje , en inderdaad er word veel over die kou gepraat , maar wat wil je het is zo lang geleden dat het zo koud geweest is.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

Jupke is er nog steeds niet hoor, maar we tellen wel heeeeeel hard af

Gepost door: Ellebel | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

Goede avond Emmy tof om dat filmpje met ons te delen Emmy,zo kunnen we ons inbeelden hoe koud het toen was,dolfijntje was dan nog niet geboreen hé.
een heel fijn weekend lieve Emmy en hou het warmpjes in huis
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

Emmy, dat doet me iets om die beelden te zien. Je vader was zijn tijd vooruit als hij dat al filmde!! Die fameuze winter wilde ik naar Luxemburg om mijn broer te bezoeken die daar werkte.Ik ben er nooit geraakt. De treinen geraakten er niet( zoals nu nog altijd als het zo koud is,hahaha)
Maar ik weet nog héél goed dat in de winter van 1953 de zee vol lag met ijsschotsen en je kon een heel stuk de zee inlopen. Ik was op mijn dood maar mijn vader wilde per sé foto's trekken van mij temidden van die ijsschotsen!!Indertijd heb ik die foto hier nog geplaatst.
Heel leuke herinnering heb je hier geplaatst.

Gepost door: magda | 09-01-10

Reageren op dit commentaar

dag emmy, wat een toeval,gisteren vertelden we nog aan onze kinderen dat het toen zo hard vroor dat de zee bevroren was,en ze wilden het niet geloven.
ik was toen nog maar 5jaar,maar herinner mij nog heel goed,we mochten in de grote schoolrefter kijken naar zo'n gelijkaardig filmpje,was het niet toevallig jou papa die de scholen daarmee bezocht ;-).echt tof om dat nog eens terug te zien...
wintergrtjs....

Gepost door: guusje | 10-01-10

Reageren op dit commentaar

hallo Emmy als ik die beelden zie hebben we nog niet te klagen over het weer nu :-)
fijne zondag Emmy
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-01-10

Reageren op dit commentaar

Toch niet zo koud nu. Via een link op Fijne Frietjes kwam ik op je blog. En meteen een verrassing. Wat een goed idee om zo een winter even weer naar voren te brengen.
Het lijkt me ineens minder koud.

Gepost door: G.U.Y. | 10-01-10

Reageren op dit commentaar

Dag Emmy Ik vroeg je onlangs wat een stokje was. Je hebt het me uitgelegd en vandaag moest ik er weer aan denken bij het lezen van een krantenartikel. Ik heb er iets over gezet en ik dacht uit je uitleg begrepen te hebben dat een stokje zo werkt?
Lieve blogggroetjes,

Gepost door: Marjan | 10-01-10

Reageren op dit commentaar

wel super tof zo een oud filmpje, met heel toffe muziek, en de sigaretten waren toen nog niet verboden zie ik :)

Gepost door: Emily | 10-01-10

Reageren op dit commentaar

Emmy Een goede avond gewenst , ja het is koud en het blijft koud , en dat zullen we wel voelen in onze geldbeugel.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 10-01-10

Reageren op dit commentaar

Mooi, winterherinneringen!

Gepost door: Danique | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

Toen was ik nog lang niet geboren! Nee serieus, ik wist zelfs niet dat het kon in België. Gouden filmpje!

Gepost door: De Snuiter | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

emmy goede middag... het is maar om te verwittigen dat de warme worstenbroden en appelbollen voor u gereed liggen !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

Uniek document Emmy en vast heel mooie herinneringen binnen je familie. Ik zelf was toen nog niet geboren maar kan wel herinneren dat ik als kleuter dikwijls een sneeuwman heb kunnen maken en soms tot aan mijn knietjes in de sneeuw stond.

Gepost door: Nana | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

Ik dacht dat het de winter van 63 was. Maar 't hangt er natuurlijk van af hoe men telt. Het was de winter die op 21 december 62 begon, en doorliep in 63.
Op de website van het KNMI vind ik daarover dit (KNMI is veel beter gedokumenteerd dan het KMI)
De winter van 1963 kondigde zich al in november aan. Op de 16e ging West-Europa gebukt onder sneeuwstormen en ook bij ons viel sneeuw. De temperatuur zakte die maand tot -8 graden en op 5 december vroor het in Zeeland 12 graden. De winter kwam echter pas op 19 december goed op gang. Op veel plaatsen zou het bijna drie maanden achtereen elke dag vriezen, terwijl het noordoosten al die tijd onder de sneeuw lag.De Bilt had vanaf 22 december een serie van 13 ijsdagen, dagen waarop het blijft vriezen. Het IJsselmeer was vóór Kerst dichtgevroren. Tijdens de jaarwisseling waren er zware sneeuwstormen die in het hele land dorpen ïsoleerden. De sneeuwduinen bereikten een hoogte van 3 meter. Januari 1963 werd met gemiddeld -5,3 graden op januari 1940 (-5,5 graden) na, de koudste van de eeuw. Het noorden noteerde die maand 25 ijsdagen en in Eelde vroor het op 17 dagen meer dan 10 graden. Een dooi-aanval begin januari ontaardde in veel sneeuw en ijzel, maar de vorst gaf zich niet gewonnen. Halverwege januari viel er opnieuw veel sneeuw die door de wind ging stuiven.

Inmiddels lagen er ijsbergen in de Waddenzee en de Gouwzee stonden auto's geparkeerd. Op 18 januari daalde de temperatuur in Joure tot -21 graden en juist die dag werd de Elfstedentocht gereden. 's Middags was het minder koud maar door de bij vlagen stormachtige wind maakte dat voor de schaatsers weinig uit. Slechts 1% van de deelnemers bereikte de finish. De dag daarop was het nog erger: in het noorden woedde een oosterstorm bij 10 tot 13 graden vorst en stuifsneeuw. Veel wegen waren onbegaanbaar.

Met -3,4 graden was ook februari zeer koud. De ene na de andere dooi-aanval mislukte en medio februari waren er opnieuw sneeuwjachten. Daarna volgden dagen waarop het 's ochtends 10 tot 20 graden vroor; in Eelde kam de temperatuur op 11 dagen onder -10° met -19,2 graden als minimum op de 25e. Die dag was er een autotourtocht over het IJsselmeer. In het noorden bleef het in februari op 20 tot 26 dagen de hele dag vriezen. De eerste dagen van maart vroor het 10 tot 16 graden, maar op 5 maart kwam een einde aan de winter van de eeuw.

Gepost door: Geert | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

Hallo Emmy Amaai zeg dat heb je goed gedaan ,pure nostalgie om te bewaren heel knap ...en ja ik was in "62 ...12 jaar dus ik kan me die winter toch wel en beetje herinneren .
Groetjess Ninne

Gepost door: Ninne | 12-01-10

Reageren op dit commentaar

ja Magda ik was toen 17 jaar en ik herrinner me die winter ook nog heel goed, er leek geen einde aan te komen. Ik weet nog dat ik toen een hele mooie en warme jas had. warme groetjes

Gepost door: paulien | 12-01-10

Reageren op dit commentaar

oei vergissing het is Emmy hé en niet Magda, sorry hé

Gepost door: paulien | 12-01-10

Reageren op dit commentaar

hey Emmy een fijne dinsdag Emmy,nog een beetje en de dooi zet zich in
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 12-01-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.