03-08-09

Op een regenachtige zondag

Wat deden we op een regenachtige Zondag?

In de tijd ongeveer 1956, woonden we op een appartementje, met onze ouders.

Papa was na de middag meestal niet thuis tot aan het avondeten en mama zat in de zetel met een boek, om te rusten, en wij verveelden ons. Wij konden niet naar buiten om te rolschaatsen op de markt. De fiets was geen speelgoed, diende alleen om naar school, werk en familie te gaan, of boodschappen te doen.

Overvloedig speelgoed hadden we toen niet zoals nu. We speelden een tijdje met de poppen en als dat ook verveelde namen we de knopendoos. Het was een ronde doos van Macintosh Quality Street bonbons.

Er zaten heel mooie knopen bij. Ronde, vierkante, driehoekige, in glas, parelmoer, hout, koper, of met stof of leder bekleed. Die hadden een oog aan de onderzijde om ze vast te naaien. De anderen hadden dan weer twee of vier gaatjes. Sommigen hadden een blinkend ringetje in goud of zilverkleur. Anderen hadden de vorm van bloemetjes. De gewone waren meestal witte hemdknopen. Er zaten hele kleintjes bij en ook hele grote. Een plezier voor het oog en de vingers als we in de doos woelden.

Met die knopen speelden we dan schooltje. We zetten ze in rijen van twee en voor elke rij een grote knoop als jufrouw. We duwden ze vooruit, als dambordpions en we hadden een heel scenario. We gingen wandelen met de klas, kwamen jongensscholen tegen en soldaten of zeelui . Voor iedere groep hadden we wel de gepaste knopen. Daar bleven we uren zoet mee. Ik heb de knopendoos altijd gekend bij mama. Ze stond jaren bij mij en later bij mijn zus. Toen mijn tante over een paar jaren overleed nam ik haar knopendoos mee. Maar zo mooi als die van thuis was ze niet. Het waren onbekenden voor ons.

En dan, op zo een namiddag hadden we wel eens goesting in iets lekkers. Snoep en chocolade hadden we niet in voorraad thuis. Als we iets zoets wilden bakte mama pannenkoeken.

Tussen de knopen vonden we dan wel eens een geldstukje. 5, 10 cent en een kwartje (25centiem), allen met een gaatje in het midden. We zochten verder in potjes en vaasjes en vonden enkele Hollandse centjes, een kwartje en soms ook een paar stukjes Duitse munt.

Snoep

Met deze buit trokken we naar de bakker een eindje verder en vroegen of hij vreemde geldstukjes aanvaarde. Hij was de enige die het ons toestond en zo gingen we terug naar huis met enkele snoepjes.

Zoete herinneringen...

Commentaren

goeie morgen Emmy heel herkenbaar !
vroeger hadden we veel minder speelgoed dan tegenwoordig de jeugd
maar toch wisten we ons te amuseren :-)
nu zijn de kinderen zo verwend met alle speelgoed en spelletjescomputers en dergelijke en toch vervelen ze zich
fijne maandag Emmy
groetjes

Gepost door: Borriquito | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

dat zijn herinneringen die je bij blijven...

Gepost door: Annick | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

hey Emmy ja vroeger speelde men het speelgoed dat men had,nu zijn de kinderen zo verwend dat ze 5 min.naar een stuk speelgoed kijken en het al beu zijn en het kost bovendien zoveel geld.fijne maandag groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

ja vroeger waren er nog geen computers nu zijn we een klein beetje verwent

Gepost door: daemske | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

Emmy, Ja hoor kan ik me ook nog goed herinneren,het was precies zoals je vertelde.
Nog een aangename namiddag.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

Hallo ! Als kind hadden wij inderdaad niet veel speelgoed maar dat hadden wij eigenlijk niet écht nodig : we hadden een sterke verbeelding, een grote creativiteit en veel vrienden... en dat maakte ons gelukkig.


Beste groetjes.

Gepost door: Jeroen | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

Emmy Een goede avond gewenst , en inderdaad vroeger speelden wij ook met de knoppen , we hadden niets anders , en inderdaad de fiets was enkel om naar de school te gaan , daar mochten wij anders niet mee buiten komen.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 03-08-09

Reageren op dit commentaar

Er zaten vroeger ook heel mooie knopen tussen....fijne dinsdag

Gepost door: Yolanda | 04-08-09

Reageren op dit commentaar

Emmy Ik heb over enkele jaren wel meer dan vierduizend knopen gehad en stikgarens , onze dochter had een faissement opgekocht van een naaiatelier en die knopen en dat garen bracht ze dan naar ons, wij hebben ze dan verkocht aan iemand die de markt deed, en zij was geschrokken toen we haar dat geld gaven dat het nog zo een groot bedrag was, dan zei ze toch niet dat ze het geld niet moest hebben.
Ik voel me vandaag toch iets beter en vrijdag ga ik de uitslag weten

Gepost door: Jeske | 04-08-09

Reageren op dit commentaar

Emmy Een goede avond gewenst , waar is die tijd naartoe dat we knoppen op garen stoken , ja we hadden geen ander speelgoed.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 04-08-09

Reageren op dit commentaar

Wat een fijn verhaal! En bij ons thuis zaten de knopen in een langwerpige doos van Quality Street! Ik vond het steeds een echte schatkist! Ze maken ze zo mooi niet meer tegenwoordig! Er zaten bij ons ook medaillonnetjes in en muntjes...
Liefs,

Gepost door: Bientje | 04-08-09

Reageren op dit commentaar

een goede morgen veel soorten samen
groetjes en een leuke woensdag

Gepost door: @ludwig | 05-08-09

Reageren op dit commentaar

Dag Emmy Vroeger gebruikten we nog onze verbeelding om te spelen hé, nu hebben ze hopen speelgoed en vervelen ze zich nog!
Fijne zonnige dag nog!
Liefs,
Bibi

Gepost door: Bibi | 05-08-09

Reageren op dit commentaar

goeie middag Emmy een fijne zonnige woensdag Emmy groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 05-08-09

Reageren op dit commentaar

goeieavond.. er zijn zo van die dingen waar een mens maar moeilijk afstand van kan doen,zo heb ik ook nog een knoopje die aan mijn mama haar jurk zat,een klein goudkleurig knoopje,dat zat in een glazen pot op haar toilettafel,en zo heb ik het bewaard ,dat potje staat nu in mijn vitrinekastje,met het knoopje,en heel soms hou ik het nog eens in mijn hand, en wou dat ze nog hier was...
lieve grtjs....

Gepost door: guusje | 05-08-09

Reageren op dit commentaar

Emmy Een goede avond gewenst , en met die knoppen spelen daar hebben wij ons tog mee geamuseerd.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 05-08-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.