13-01-09

Babbeltje

Ik kan de mode van de jongeren tegenwoordig maar niet gewoon worden. Ze gooien boven een pullover een T-shirt en daarop dan weer een topje met of zonder kant. Op feestjes is het alsof ze vergeten zijn hun kleed aan te trekken en in combinaison (onderjurk) gekomen zijn.

Als ze dan wel een rok of broek aan hebben is het weer van hetzelfde. Broek en rok of twee rokken boven elkaar. De bretellen van je BH storen ook niemand meer.

Toch mag ik niet zeggen dat sommigen er niet schattig bij staan.

Meestal doen ze er nog een mantel boven op die te klein en te kort lijkt.

En dan niet over de jongens gesproken die hun broek laten zakken dat je zou denken dat hij ieder ogenblik kan af vallen.

En hup, dat brengt me weer terug in mijnen tijd. Ik hoor jullie nu al zeggen: “daar gaat ze weer, met vroeger”.

Als wij jong waren, zat het volgens mij allemaal netjes in orde.

Er kwam niets van onder je mantel. En je onderrok vooral niet van onder je rok! De mouwen van blouse of pull niet langer dan je mantelmouwen.

Je haar was netjes in orde en niet zoals nu, alsof je vergeten bent je te kammen.

Veiligheidsspelden dienden, volgens mama, alleen om luiers vast te maken.

Als er iemand toch een speld gebruikte omdat er juist een knoop, of de elastiek van je onderbroekje het begeven had, stond dat voor slordigheid. Wollen kousen of sokken hoorden ook goed te zitten en niet als “slodderkousen”.

Om slechts even naar de winkel te lopen kleedde je, je netjes en vloog je niet op je pantoffels en met je schort nog aan de straat op.

Tussen haakjes moet ik nu wel toegeven dat mijn half lange rok ook uit mijn mantel steekt. Volgens mijn kleinkinderen valt het helemaal niet op!

* * *

Eten en drinken, deed je niet op straat.

Was je bij de buren tegen etenstijd ging je naar huis en bedankte, voor wat je werd aangeboden.

Je sprak de ouders van je vriendinnen aan met mevrouw en mijnheer en niet met hun voornaam. De leraressen en meesters ook niet!

Men moet veel vrijer in de omgang kunnen zijn.

Volgens mij zou ietsje meer discipline geen kwaad kunnen, en beleefdheid in sommige gevallen ook niet.

Het ligt wel grotendeels aan de opvoeding, denk ik.

Wij beoordelen nu wel de jeugd van nu maar onze ouders vonden ook niet altijd goed wat wij deden en hun ouders op hun toer, enz…

Muis thuis

Commentaren

Emmy ik ben voor 100% akoord met je, ik krijg nog altijd de kriebels als mijn rok onder mijn jas uitpiept, zelfs daar ben ik perfectionist in, maar je de evolutie gaat altijd maar verder zoals je aangeeft want mijn moeder had ook haar bedenkingen bij mij nen zmijn grootmoeder .....lieve groetjes

Gepost door: Paulien | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

dat is zeker ook van mijn tijd bij ons was het zelfs gebruikelijk dat we handschoenengroegen en witte kousjes en zwarte schoenen om naar school te gaan en dat terwijl het oorlog was zo zie je maarde tijden veranderen snel
onze kleidochter heeft daar geen verbeelding bij

Gepost door: aquarius | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

sorry voor de schrijffoutjes emmy

Gepost door: aquarius | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

Emmy! verdorie dat is eens stoere taal sè! En ik stem volledig met je in. Ik ben niet ouderwets maar de waarden die we van onze ouders en grootouders meekregen zijn toch blijven hangen en hebben ons nooit geen kwaad gedaan. Ik erger me inwendig soms vreselijk aan de gedragingen ,woorden en kledij van jongeren. Laatst heb ik aan een kleinkind gezegd dat ze hun moeder toch rustig met ma of moeke ,mamie ...kunnen aanspreken in plaats van een lapnaam van haar familienaam te maken! Die zat en niemand maakte een opmerking dat ik ouderwets was.Ik ben breeddenkend maar ergens moet er toch een grens zijn. Super postje!!

Gepost door: magda | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

Over vroeger Ben geboren in 1945,dus heb hetzelfde meegemaakt,en alles herken ik heel goed.
Groetjes van uit de kempen!

Gepost door: Ma Elly | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

Mode is mode... en die is nu eenmaal aan tijd onderhevig, daar veranderen we niks aan. Zolang iedereen niet in zijn blote kont loopt ( en met die strings van tegenwoordig scheelt dat niet veel...vind het errug onsmakelijk om tegen zo'n gat aan te moeten kijken als ze ergens voor moeten bukken in hun minirok!) vind ik het allemaal best hoor...ik trek zelf ook aan wat ik fijn vind zitten...kan ik het een ander niet kwalijk gaan nemen hè! :-))) Wat gedrag en taalgebruik betreft ben ik het wel met je eens hoor...een beetje beleefdheid doet niemand kwaad...mijn oma was van vroeger gewend met u aangesproken te worden en dat deed ik dan ook...en dat schepte helemaal geen afstand, we konden het gewoon goed vinden samen. Oudere mensen en vreemden spreek ik nog steeds graag met u aan, als teken van respect ook. Ook mensen met een soort van gezagdragende functie. Mijn vroegere huisarts bijvoorbeeld, daar kon ik erg goed mee opschieten en we spraken elkaar altijd met u aan...mijn huidige huisarts begon meteen te jouwen en te jijen...en ze is jonger dan ik! ik kan daar niet zo goed tegen..vind het niks, zij hoeft mijn vriendin niet te zijn hè...vind ik alleen maar genant bij sommige onderzoeken!
Enfin...dit soort discussies zijn altijd interessant...het verschil tussen vroeger en nu is groot en dat is soms goed, maar heel vaak ook is het niet zo goed!
Ik heb trouwens mijn juk van elke dag te moeten posten van mezelf afgegooid...zeker zolang ik nog niet de beschikking heb over mijn nieuwe pc...maar het voelt eigenlijk wel goed zo, dus misschien blijft het daarna ook wel zo...en inderdaad...die lange postjes van mij kunnen wel langer dan een dagje blijven staan hè! hahahahahaa!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

Film Inderdaad Magda, de film Dangerous Minds spreekt mij zeer zeker aan. Het gaat over een onderwijzeres hé? ;-)

Ik wens je een fijne avond!
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

Oeioeioei... nu wordt het al erg met mij!
Ik denk dat ik met pensioen moet!

Sorry EMMY!!!
Ik reageerde nochtans juist op jouw reactie op mijn blog hoor. Ik weet ook niet hoe het komt! :-/

Sorry EMMY!!! ;-)
Groetjesssss

Gepost door: Fleur | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

een beetje discipline kan zeker geen kwaad,hoe sommige er bij lopen en dan heb ik het niet alleen over jongeren,soms is het een echte schande

Gepost door: dolfijntje1 | 13-01-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.