11-01-09

Nostalgie

Deze morgen hoorde ik op de radio dat er mocht geschaatst worden op de Damse vaart. De vaart van Brugge naar Sluis.

Voor velen was het al 12 jaar geleden dat ze dat meemaakten.

In de lange koude winter van 1962-1963 stonden wij op de vaart! Papa zette het vast op film. Ik heb ze jaren geleden eens overgetapt op videoband en nog later op dvd. De originelen verdronken bij werken in de kelder.

Gelukkig heb ik die dvd nu, slecht maar zo vol herinneringen over onze jeugd en familie.

De vaart zag er toen net als nu uit. Er stonden toen kraampjes met warme worstje en broodjes en animatie was er ook.

Mijn zus sms'te me en had ook al zo'n nostalgische bui. Ze trooste zichzelf door te zeggen dat ze griep had en het toch te koud zou geweest zijn. Maar als we gekund hadden stonden we zeker ook op het ijs!

Hopelijk bracht Magda vandaag  documentatie mee van haar bezoek aan de vaart. Inge heeft er heel mooie foto's op staan.

In dat jaar was zelfs de zee een heel stuk bevroren. Je kon op de ijsblokken lopen en met de slee op het strand ravotten.

In dat jaar bleef het vriezen tot in maart. Er lag een dikke laag sneeuw en de verkeershinder was niet te overzien.

De mensen waar ik werkte, konden niet uit Duitsland terugkeren van hun Kerstvakantie. Je kon zelfs niet fietsen en de tram deed het ook niet.

En ik heb hierbij ook nog en ander verhaal. Ik ging bij mensen, die een appartement huurden,  voor de kindjes babysiten in die kerstvakantie van 1962. De ouders genoten lekker binnen van de warmte en van elkaar terwijl ik met die twee kindjes verplicht drie uur moest gaan wandelen. De goede koude zeelucht zou hen goed doen. Ik vond het niet leuk want het was berekoud en drie uur ronddolen was ietsje teveel. Dus ging ik de helft van de tijd bij mama aan de stoof zitten.

Ik vond het toen al gemakzucht van die ouders!

Commentaren

o Emmy, wat fijn dat je er terug bent en ineens de volle bak zeg!!! Niet meer weg blijven hoor!
Ja ik ben naar de Damse vaart geweest . Hemeltje Emmy dat was daar een ware overrompeling.Gewoonweg niet normaal. Willen de mensen hun auto voor de winkel waar ze naartoe gaan parkeren,hier hebben ze er kilometers voor over om te voet naar de Damse vaart te gaan. Gelukkig kennen we de streek en moesten we niet zo erg ver gaan.Maar het is en blijft een enig spektakel. Ik heb een heleboel foto's op mijn blog gezet.Met de zon van de partij was het niet ijzig koud en hebben mijn dochter en ik genoten van de wandeling. Ik zit hier nu met gloeiende wangen door de koude lucht nog na te genieten!
Emmy proficiat nog met je nominatie! Laat het een stimilans zijn om verder te doen hoor!

Gepost door: magda | 11-01-09

Reageren op dit commentaar

Tjonge... deze winterse taferelen maken veel loos bij de mensen hè! Mijn zussie heaven is in oktober 1962 geboren...mijn ouders hebben er alles aan gedaan om het kind in die strenge winter goed warm te houden hoor...zéker geen drie uur mee buiten gelopen...allemachtig!!! Maar het ziet er nu wel leuk uit buiten hè, met al die schaatsers! Ikzelf ben er huiverig ( lees: durf niet!! haha!) voor sinds ik 20 jaar geleden viel met schaatsen en m'n hele kruisband in m'n knie afscheurde! Ik ben al blij dat ik met fysiotherapie zover hersteld ben dat ik nog lekker kan wandelen hoor!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 11-01-09

Reageren op dit commentaar

Ja! Terug en meteen volle bak! Mooi verhaal Emmy, pure nostalgie!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 11-01-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.