30-07-08

Taalkwestie

Dit artikel maakte mij woest deze morgen.

Dat is volgens mij geen wet maar dictatuur! Foei "democratie"!

 Dat hebben mijn kinderen deze week wel ondervonden toen ze de brandweer nodig hadden! Zij wonen randje Brussel-Zaventem (St-Stevens-Woluwe) dus gemeente Zaventem.

Een boiler die vanop de bovenverdieping in hun appartement leegliep. De man wilde mijn kleindochter niet helpen en bleef maar "wablief"  zeggen, tot de grootste zo goed en kwaad als ze maar kon in het Nederlands uitlegde wat er gaande was.
Schandalig! Als er brand geweest was zou dat kind zijn omgekomen door die stomme wetten. In zulke situaties heb je niet altijd een "tolk" voorhanden hé...
Taalkwestie is meer politiek. Onder de gewone mens gaat het meestal vlot. Het volk doet zijn best zijn medemens te woord te staan, als ze van hogerop daar maar niet voor gestraft worden!!!

In plaats van naar de Russische, Poolse, Arabische, enz. taalcursus te gaan, leer gewoon de talen van eigen Belgische volk.

Commentaren

Hm ! Misschien eens aan je kleindochter uitleggen ?

Het zijn tenslotte altijd de Vlamingen die zich moeten aanpassen. Het omgekeerde heb ik nog nooit geweten.

En ja ! Ik heb ook in de Vlaamse rand gewoond en ik weet ook hoe arrogant sommige van die Franstaligen zijn.

Gepost door: ms | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

@MS Daar zit wel iets in maar voor de hulpdiensten moet alleen "mensen helpen" tellen!!

Gepost door: emmy | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

Ik vraag me af... als je hier de brandweer belt, en je kunt je alleen in het Frans verstaanbaar maken, wat er dan gebeurt? Ik denk dat die nooddiensten hier gewoon een aantal talen beheersen...en dat zou in België ook zo moeten zijn ja. Maar er zijn hier ook heel veel Turkse en Joegoslaafse enz. enz. mensen gekomen en die zullen toch waarschijnlijk niet in hun eigen taal om hulp kunnen vragen...zó ver zullen de taalvaardigheden van de diensten niet gaan. Maar Nederlands, Engels, Frans en Duits...denk wel dat je je daarmee hier kunt redden als je hulp nodig hebt.
Maar ik vind ook dat je als je in België woont, beide talen ( en Duits ook?) moet kunnen spreken hoor, zowel het Nederlands als het Frans...ik heb trouwens altijd gedacht dat dat zo wás, dat jullie op school beiden leerden.
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

dag Emmy ook ik heb het ervaren toen ik eens naar de pensioendienst moest bellen.
die beambte was zo arrogant en toen ik van lieverlee dan maar int frans begon zei hij: ziede wel dat ge het kunt.
dat ik boos werd moet je niet vragen zeker.
zulks ondervinden we zeker niet bij de gewone walen he!
gelukkig kwam het nog goed voor je kleindochter
want er zou niet de eerste keer iets mislopen door die taalkwesties hier.
Kay groet met zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

Aha... dus ze mógen het gewoon niet?? Ze móéten de mensen alleen maar in het Nederlands te woord staan? Tja...dat is wel heel erg belachelijk voor dat soort nooddiensten ja...zoiets zou hier niet snel gebeuren denk ik...dat is dan toch weer dat politieke spelletje van daar bij jullie hè!
Hahahaa...dat van Pierre et le loup vond ik wel errug grappig! hahahahhaaaa!
Groetjes weerrr!

Gepost door: mizzD | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

Sorry... De fout ligt bij onze politiekers. Vanaf de allerlaagste schoolklas MOETEN beide landstalen als 1 beschouwd worden en MOET alles in beide landstalen onderricht worden, dus... leerkrachte tweetalig VERPLICHT en tegen dat die kids ouder zijn, zijn ze perfect tweetalig = gedaan met die problemen... maar nee, onze politiekers hebben daar geen oor naar hé !!!

In Grimbergen vertikken ze het om frans te praten omdat ze niet mogen (op risico van sanctie hé !!!). Ik hoorde wél reeds mensen engens en duits praten e die werden zonder problemen geholpen... inderdaad... PURE DISCRIMINATIE noem ik dat...

Maar laat ons eerlijk zijn, de goede wil moet van TWEE kanten komen hé, zowel van franstaligen als van nederlandstaligen...

Eneuh... spoeddiensten zouden per definitie STEEDS (in Belgie dan toch) viertalig moeten zijn... nederlands, frans, engels en nog een vierde naar keuze... dat is MIJN gedacht hé !

Gepost door: Lucky | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

Goedemiddag Emmy Ja, in ons landje loopt er een heleboel verkeerd, hé.

De politiekers zouden eens moeten leren luisteren naar wat de mensen willen, maar ja.
Fijne woensdag.
Lieve groetjes :-)

Gepost door: Rosita | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

O jee, in welk een land leven we hé Emmy? Ik ben er bijvoorbeeld héél fier op dat wij als Belg meerdere talen beheersen, komt doordat we altijd door anderen onderdrukt geweest zijn, maar eigenlijk vind ik dat we méér dan een lengte voorsprong hebben op iedereen. Maar de politiek maakt er dan dit van? Kom nu!!! Okee, om je pollen open te houden, vind ik ook dat je dat dan maar in de taal ( of een van de talen, ze kunnen zelfs nog kiezen) van het land kunt doen, dàt vind ik onderhand ook wel.
Maar laat ons voor de rest niet onnozel doen hé? Toch?

Gepost door: Jientje | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

Met alle respect maar het uitlopen van een boiler is geen brand . Ingeval van brand zal men zo niet reageren in onze Vlaamse gemeentes.

Maar wat te vinden van de Nederlandsonkundige dokters en assistenten die de MUG-diensten bemannen die Sint-Pieters-Leeuw, Halle en het pajottenland moeten uitrukken ? Hier zijn wel reeds mensen gestorven omdat men de straatnaam verkeerd begrijpt ...
Wat te vinden van sommige Franstalige inwijkelingen die hier bij de bakker hun bestelling doen in het Frans en dan arrogant wijzen welke taart ze precies bedoelden omdat het 16-jarig bakkershulpje niet zo goed Frans spreekt ? Hoe verklaren dat buitenlanders (Afrikanen, Oost-Europeanen, ...) in onze gemeeneten wel gemotiveerd zijn om een (gratis) cursus Nederlands te volgen en na een half jaar zich ook werkelijk goed kunnen uitdrukken in het Nederlands terwijl Franstalige Belgen dit na meerdere jaren nog steeds niet kunnen ? Sorry, is niet persoonlijk bedoeld maar de waarheid heeft ook zijn rechten.

Gepost door: Jurgen | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

Hulpdiensten staan per definitie in voor hulp en daar mogen geen taalkwesties spelen!
Hoe is het in godsnaam mogelijk! En hoe kan je als mens aan dergelijke onnozele spelletjes meespelen!
Waar gaan we naartoe?
Liefs,

Gepost door: Bientje | 31-07-08

Reageren op dit commentaar

Emmy Over dat laatste ben ik het volkomen met U eens
Leer eerst de talen van uw eigen land en dan vreemde

Gepost door: Felixken | 31-07-08

Reageren op dit commentaar

geen Tja, wat de politiekers betreft in ons landje. Zijn ze niet met wat te velen denken jullie. Er zijn er, ale Belgische "regeringen" tesamen zowat in de zestig. Als die allemaal hun zegje moeten doen.

Gepost door: Dyke | 31-07-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.