15-06-08

Bijzondere mensen

In de jaren ’60, ik jonge tiener, werkte als kamermeisje, in een hotel aan de kust.

Bijzondere mensen zoals artiesten, sportmensen en de mensen van het Koningshuis liepen je, niet zoals nu voor de voeten. Ik heb wel enige rare herinneringen hier aan.

Zo moest ik op een morgen het ontbijt in een van de kleine achter kamertjes brengen. Een klopje op de deur waarop een mannenstem “Come in”...

Met het dienblad op mijn ene hand en de klink in de andere zwier ik de deur open en oooh... euh... sorry! Ik sta op een mum van tijd terug op de gang.

Ik had nog nooit zoiets gezien. Vóór de wastafel stond een klein zwart mannetje, in Adams kostuum zich te scheren. Hij riep me nog eens na met “Come in”, maar ik durfde niet meer en bleef een paar minuten voor de deur staan, te beraadslagen wat ik zou doen. Ik zette toen het plateau voor de deur, klopte en liep weg.

Mijn collega lachte er hartelijk om en stuurde me de volgende morgen terug naar die kamer. Klop, klop...come in! Deze keer verwachte de man mij en dacht wel dat ik de boel voor de deur zou zetten en was dus in zijn bed gekropen, netjes bedekt tot aan zijn borst. Hij wenste mij een goede morgen en zei in het Amerikaans: “Zet maar neer en bedankt met een brede glimlach onder zijn fijne snorretje.

Ik had kennis gemaakt met Samy Davis jr.

Samy Davis jr.

Eigenaardige man! Over dag was hij door zijn raam op het platform geklauterd, een touw tussen de twee muren gespannen en zijn kostuums, met uitzondering van het Adams kostuum, erop gehangen om te verluchten.

Een andere keer was het tennis tornooi in Knokke. Daar ging ik op de kamer bij twee knappe jonge mannen het ontbijt brengen. Ze hadden vriendelijke woordjes waar ik toen nog niet veel van verstond zoals”Hello honey en lollipop”. Toen ik aan het andere kamermeisje vroeg wat dat betekende keek ze mij een beetje vreemd aan. Ik de magere, schuchtere tiener van toen, die zo gevleid werd.

Ze vertrokken uit de kamer en lieten de mooie kristallen troffee’s die ze kregen in de kamer achter. De bagagedrager was me te slim af en nam ze mee. Ik dacht dat ze het vergeten hadden maar ze lieten het als fooi!

Het waren de Australieërs Ken Fletcher en John Newcombe

Ken Fletcher John Newcombe

Eens moest ik het bed klaarmaken voor een groot man. Groot, figuurlijk bedoelt dan. Dat was toen de langste mens van België kwam logeren.

Wij legden daarvoor op het bed een tweede matras die over het voeteinde op een tafel rustte. ’s Morgens stonden er een soort tennisschoenen aan de deur, (maatje?) wel een halve meter lang! Dat was mijnheer Atlas.

Hierover vond ik alleen dit op een forum:

De grootste Belg, zelfs de grootste mens ter wereld, was monsieur Atlas (zijn echte naam weet ik niet meer), die in de vijftiger jaren in de showbiz werd gelanceerd. Als ik mij goed herinner was hij 248 cm lang en naar ik meen was hij afkomstig uit de provincie Namen. Hoe groot hij was heb ik zelf kunnen constateren tijdens Expo 58 ("Vrolijk België), waar ik hem heel toevallig ontmoette toen hij zich naar een optreden begaf als "grootste mens ter wereld". Hij stierf enkele jaren later maar ik kan niet zeggen hoe oud hij geworden is. Als men zoekt naar de grootste Belg die ooit geleefd heeft : dat was mister Atlas!

 André Janssens op 3 april 2005 om 22:10

Commentaren

leuk het de lezen

Gepost door: frank | 15-06-08

Reageren op dit commentaar

:-) amaaaai, super hè! dat zijn fantastische herinneringen!!! Als jong meisje een naakte neger zien moet nogal een shock zijn geweest, hahahahaha! :D:D

Gepost door: Blah | 15-06-08

Reageren op dit commentaar

Verhaal Zo'n verhalen brengen mij inspiratie. Bedankt voor je bezoekje en nog een fijne zondag.

Gepost door: adripa | 15-06-08

Reageren op dit commentaar

Wauw, wat een speciale herinneringen.

Gepost door: els | 15-06-08

Reageren op dit commentaar

Amai toffe job.

Gepost door: nana | 15-06-08

Reageren op dit commentaar

HAllo Emmy Dat zijn inderdaad mooie herinneringen van toen
Leuk om te lezen :-)
Groetjes en een zonnige dag vandaag

Ninne

Gepost door: Ninne | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

Erg leuk om te lezen Emmy,
liefs Suusje

Gepost door: Suus | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

Dat zijn inderdaad fijne herinneringen....

Gepost door: Annick | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

Leuke herinneringen....In een hotel zul je wel één en ander meegemaakt hebben....kun je ook zien aan hun kamer hoe proper en netjes ze zijn, of niet!
Jij hebt wel echt beroemde mensen leren kennen op die manier.
Lieve groetjes Emmy!

Gepost door: Ilona | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

leuke verhalen.
ik kan mij voorstellen dat je nogal verschoot van dat adamskostumm. hahaha.

groetjes
Kim

Gepost door: Kim | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

leuke herinneringen, tof dat je ons dat vertelt zo kunnen we ook wat meegenieten, ik denk dat je in een hotel wat meemaakt, en dan vooral als jong meisje, groetjes

Gepost door: Emily | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

Emmy wat een leuke verhalen en herinneringen, echt tof
liefs viv

Gepost door: viv | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

*** Heel leuke verhalen

Heel fijne maandagavond

Groetjes

Gepost door: marc | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

Leuke jeugdherinneringen Emmy! Wie kan er nog zeggen dat ie Sammy Davis jr in zijn adamskostuum heeft gezien hé!
Hihihihi
Liefs,

Gepost door: Bientje | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

Emmy, leuke verhalen! Toen wij als jonge meisjes gingen werken in een hotel kwam je terecht in een wereld die we tot dan niet kenden hé!!

Gepost door: magda | 16-06-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.