24-02-08

De Radio

Ik kreeg geen stokje maar nam het gewoon over van mizzd. En zo een reden om me weer in het blogwereldje te begeven.Later krijg ik wel inspiratie om mijn reisje naar Zweden te vertellen.

muziekale_hond

Herinneringen aan de radio heb ik nog tot in mijn prille kinderjaren.

De radio, een mooi gelakt houten kast met een soort katoog die open en dicht ging naar gelang hij juist op de golflengte stond. Ik denk dat het merk SBR was. Vóór de luidspreker meestal een geweven stuk stof.

Eerste radio bij mémé:

“Hij stond op een hang rek aan de muur, juist boven de zetel, waar ze na het middageten haar dutje deed.

fauteuil_voltaire

Dat was het moment dat ze naar het nieuws luisterde.

Ik moest dan muisstil op mijn stoeltje aan haar voeten zitten. Over dat stoeltje wil ik het ook even hebben. Ooit was dat een gewone grote stoel. Maar er was iets mis met één van de poten waar door de stoel waggelde. Mémé zaagde aan de poten om ze gelijk te maken maar het lukte niet te best. Dus besloot ze die poten tot aan de eerste sport gelijk te zagen. En zo werd het een laag stoeltje. Een donker gelakt stoeltje, met een mooi, rood satijnen kussen erop.

Maar nu verder over de radio. Tegen dat het nieuws gedaan was sliep mémé meestal, en ik zat daar naar de beurs, de weerberichten en daarna het Philharmonisch orkest, La Callas of zo te luisteren!

Intussen bekeek ik de parels die aan het doek genaaid waren, die onder de radio lag. Hier en daar mankeerde er eentje en daar was het langer dan die andere...Het ging van kort, langer, lang en dan weer korter naar kort, Over de lamp aan het plafond hing ook zo een doek met parels. Ik heb die parels nu nog voor ogen en zou er geld voor geven die nu te mogen hebben.

’s Avonds had je het soldaten halfuurtje. Dat waren groetjes voor en van de soldaten die in Duitsland hun dienst deden.

Later bij mijn ouders, was er eenmaal per week een klucht programma waar wij niet naar mochten luisteren. Dat was, “Disten Pulle”. Dit programma was niet voor kinderoren bedoeld.

Er was nog geen tv en papa luisterde naar de voetbalmatch op de radio. Ook naar de lange uitslagen van alle klasses. Wij, kinderen, moesten dan stil blijven wat niet altijd gemakkelijk was. Vooral als je namen zoals St. Niklaas hoorde dan giechelden en fluisterden we achter de zetel: “St. Niklaas speelt ook mee”. Vader kon er echter niet mee lachen.

De donderdagnamiddag was het kinderuurtje. We hadden toen geen school en konden er dus naar luisteren.

Later kregen we de woensdagnamiddag vrijaf, en dan moesten we ons de donderdag haasten van school om op tijd thuis te zijn voor het kinderuurtje op de radio. 

Het was op zo een namiddag in 1959 dat ik het nieuws hoorde over het vliegtuig ongeluk metBuddy Holly en Ritchie Valens.

Iets dat mij ook altijd bij gebleven is. Dat was de tijd dat we in Limburg woonden.

Mijn vriendin Liliane, zal zich zeker nog herinneren toen we op vakantie bij mémé waren. Alleen thuis, hadden we het pronkstuk, met name “de radio” van mémé op gezet. We draaiden de knop met korte bewegingen van links naar rechts en terug. Dat gaf een speciaal fluitend geluid en een gekwek van je welste, en het groene katoog ging open en dicht. Dat waren kwajongensstreken...gelukkig heeft mémé dat nooit geweten!

In de jaren zestig kwamen de draagbare radio’s en transistors op de markt. Met mijn eerste verdiende geld kocht ik er mij een heel kleintje, een Philips.

radio portable

En ook een draagbare platendraaier Teppaz.

teppaz

Ik luisterde dan ’s avonds in mijn bed naar radio BBC en radio Veronica.

Waar ik in dienst was, kocht mevrouw een draagbare Philips transistor omdat ik me niet te alleen zou voelen bij het werken.

philipsl3x72t

Hij stond op de ijskast, die toen ook nog zeldzaam was, in de keuken.

Ik zou eigenlijk nog uren kunnen vertellen over de radio. Papa had een vriend "radiomaker", waar ik soms mee mocht. Grote en kleine lampen, koperen draadjes en bobijntjes en porseleinen dingetjes, een hele kamer vol. Daar had ik mijn ogen ook van vol..

Commentaren

Hé Emmy! Welcome back!
Thx voor je bezoekje en je reactie!
Ik wens je nog een fijne zondagavond!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 24-02-08

Reageren op dit commentaar

Toffe herinneringen !

Gepost door: els | 24-02-08

Reageren op dit commentaar

hallo Emmy! Blij dat je weer terug bent. En ik wacht wel tot je vertelt over Zweden!
Maar je radiopostje is prachtig. Ik zie het zo voor me. En je vertelt dingen die me nu ook te binnen schieten. Ja de opkomst van de radio was voor ons in die tijd een ware revolutie. En zo iets vergeet je ook niet vlug.
Oei Emmy gaat het weer eens niet lukken om elkaar te zien. ! Zaterdag komt mijn Limburgse vriendin voor een dag af en zondag is er de jaarlijkse reunie van school . Ik hoor het nog wel van je wanneer je hier bent.

Gepost door: magda | 24-02-08

Reageren op dit commentaar

EMMY GOEDE
AVOND
EN BLIJ
DAT JE
TERUG BENT
WAT JE
HIER SCHRIJFT
IS GEWOON
SCHITTEREND
EN ZO WAS HET
IK WEET HET
EMMY DAT
SOMMIGEN
HET NIET
BEGRIJPEN
MAAR ZO
VANZELFSPREKEND
WAS HET
NIET
GROETJES
MICKEY

Gepost door: MICKEY | 24-02-08

Reageren op dit commentaar

Hé.. alleen maar leuk hoor dat je dat stokje meenam...kunnen we hier dit prachtige verhaal lezen hè! :-))))) Ieder heeft zo zijn herinneringen aan de radio en vooral ook aan de muziek die erop speelde...maar de dingen erom heen maken het nóg persoonlijker hè...zoals die kleedjes met die parels...heel leuk om te lezen hoor!
Er staat trouwens nog een hunkje voor jou bij mij hahahahaha!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 24-02-08

Reageren op dit commentaar

emmy...goede avond wellicht hebt ge genoten van onze eskimovrienden...
Ik heb werkelijk genoten van uw Hildebrandse Camera Obsura beschrijvingen.....doodgewoon magistraal !
Toen ik een klein baaske was en bij mij grootouders kwam, stond daar een radio....en oei oei ...ik durfde wel eens aan de knoppen draaien en dan was het kot te klein...iets wat ik nu begrijp en thuis stond er ook zo'n ding, een Plilips, een prachtig stuk, nog opzijgezet en verstopt voor den duits....en met ons allen....zeven stuks ....kluisterden wij ons iedere maandagavond voor de radio voor den ' bonten avond'met lachsalvo's van Charel Janssens en Co Flower en zelfs van ' Het Ketje '......
Natuurlijk de reportages van reporter ( nummer ben ik vergeten ...zeventien ??) over de rechtstreekse verslagen van de voetbalmatchen, gewoon denderend, precies of ge er bij waart . Ja, seffens valt de naam wel te binnen...Ge zult hem wel kennen !
SBR was het merk van onze eerste occasie-tv, een meubel met t.v. in en met te knoeien brak een stuk van de antenne en gelukkig met de nodige improvisatie kon ik maken ....en wat konden we kijken...de NIR en als het weer meeviel frans brussel
en mits een goede antenne dan den hollander nog !
En dan de ramp...werd er aangekondigd " voor volwassenen " en ik was ongeveer zestien jaar...oei oei....dat mocht ik niet zien !!
Dit alles als aanloop voor uw formidabele vakantie en het zal zeer goed meegevallen zijn ! Nog een ontspannende avond en fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 24-02-08

Reageren op dit commentaar

Emmy even bijgelezen en kom je nog een fijne maandag wensen, groetjes Viv

Gepost door: Viv | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

Ik ben weer bijgelezen...
hou je maar lekke warm hier, en op tijd naar bed.. ;)
Dan rust je lekker goed uit,
fijne maandag, liefs

Gepost door: Suus | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

Hallo Emmy Welkom terug
Je radiopostje is mooi geschreven.
We zullen later nog wel lezen hoe jullie reis verlopen is kijk er al naar uit.
Een nieuwe dag,een nieuwe week.
Het zonnetje schijnt hier.Als dat bij u ook is geniet ervan
Nog een fijne week verder
Groetjes Rita

Gepost door: Rita | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

Heel fijn verhaal.... nog een zonnige dag

Gepost door: Annick | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

Emmy, Welkom terug,wens je nog een heel fijne en zonnige maandag.
Groeten van Sam

Gepost door: Sam | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

Dag Emmy Een fijne maandagnamiddag gewenst
Hier is het een pracht dag hopelijk bij u ook

Gepost door: Felixken | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

Goedenavond Emmy. Maak er nog een fijne avond van.
Lieve groetjes :-)

Gepost door: Lady Rosita | 25-02-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.